Hava Durumu

Nilüfer’de imar sıkıntılarına çözüm formülü; Akademik kurul

Yazının Giriş Tarihi: 06.07.2024 08:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.07.2024 08:01

Bursa son yıllarda en çok Nilüfer’deki imar uygulamalarında yaşanan sıkıntıları konuşuyor. 31 Mart seçimlerindeki gündem maddelerinin başında da bu konu geliyordu.

AS TV’de Gözlem Kulesi programına katılan TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri ve Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, kent anayasası olarak adlandırılan 1/100 binlik plan ve Çarşamba-Altıparmak kentsel dönüşüm projeleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulunmuş, bunları dün köşemde kale almıştım.

Şimşek’e programda merak edilen Nilüfer’de yaşanan imar uygulamaları sorunları ve yeni yerel yöneticilerle diyaloglarını da sorduk. O da yanıtlarken önemli gelişmeleri de açıkladı.

Yeni başkanlarla diyalog açısında hiçbir sıkıntılarının olmadığını, başkanlara hayırlı olsun ziyaretlerinde bulunduklarını, Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın’ın ise odaya ziyaret gerçekleştirerek, Kükürtlü’deki dönüşümle ilgili görüşlerini aldığını söyledi.

Şimşek, diyalogdan öte önerilerinin hayata geçirilmesinin önemli olduğuna vurgu yaparak, ‘ Takip ediyoruz. Sadece mimarlar olarak değil akademik odalar olarak herkese şans veriyoruz’ dedi.

Belediyenin Nilüfer’deki imar uygulamalarıyla ilgili olarak bekledikleri noktaya geldiğine dikkat çeken Şimşek, şöyle devam etti:

‘Bu çok kıymetli ve gerçekten önemli. Demokrat bir belediyeye yakışan tavırları görüyoruz. Akademik odalarla istişareli yürütülüyor. En azından bizim uzun zamandan beri rahatsız olduğumuz alanlarda önemli adımlar atıldı. Başkan Şadi Özdemir seçim öncesi akademik kuruldan bahsetmişti. Şimdi bunu hazırlıkları devam ediyor. Bir mutabakat veya protokolle tüm akademik odalar, bazı sivil toplum kuruluşları üniversiteleri de yanına alarak ortak aklı resmi hale dönüştürmek için hareket ediyor. Şadi Özdemir’in bu projesini biz de destekliyoruz. Tabii kimseye koşulsuz bir güven içinde değiliz. Takipçi denetleyicisi olacağız’

Şimşek, Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın’la diyalogların başladığını ve Kükürtlü konusunda istişarelerde bulunduklarını ifade ederek, Mudanya ile protokol hazırlıklarının yapıldığını Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz ile de görüştüklerini söyledi. Şimşek, ‘Onların da beklentisi projeleri konusunda destek ve uyarı. Biz de bunları yapmaya devam edeceğiz’ diye konuştu.

Gerek Bursa’da yaşanan olumsuzluklar, gerekse ülkedeki genel ortamın ortak aklın önemini ortaya koyduğunu ve bunan herkesin inandığını vurgulayan Şimşek, ‘Ortak aklı her şeyden önemli. Ama sadece ortak akıl masa başında istişare etmek değil uygulamaya geçmesi önemli. Geçmediği noktada maalesef biz de hukuksal konularla karşı karşıya geliyoruz. İşbirliklerimizi sürdüren ve her zaman tarafsız olan yerdeyiz. Kıymetli buluyorum. Daha da büyümesi gerekiyor. Esas önemli nokta. Bizi yan yana fotoğraflarda görüyorsunuz ama söylediklerimizin ortak akıl masasından çıkanların ne kadarının hayata geçtiği önemli’ dedi.

Şimşek, kent konseyindeki yeni yapılanmayı da hatırlatarak, konseyin artık akademik odaların da içinde yer aldığı bir kurguya evrildiğini ve TMMOB olarak bir temsilcinin yönetimde yer almasının önemli olduğunu kaydetti.

NİLÜFER’DE ARSA FİYATLARI DÜŞTÜ MÜ?

Bursa’da özellikle inşaat sektöründe faaliyet yürüten firmalar, arsa maliyetlerindeki artıştan uzun süreden beri şikayetçi ve bu yüksek fiyatlar nedeniyle projelerini hayata geçiremediklerini çeşitli platformlarda dile getirerek yeni imar alanları talep ediyor.

Şirin Rodoplu Şimşek’e yeni imar alanlarıyla ilgili görüşlerini de sorduk. Bursa’daki yatırımcıları arsa maliyetlerinin çok yüksek olmasının yorduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

Kat karşılığı oranları çok fahiş fiyatlara ulaşmıştı. Özellikle Nilüfer bölgesinde imar uygulamalarındaki sıkıntılar buna yol açmıştı. Şu an Şadi Özdemir’in net tavrı ile düştü. Her şey düzenli gidecek diye taahhüdü verildi. Dolayısıyla bu etkiliyor diğer ilçeleri de etkiliyor’

Bu konunun aslında Bursa’nın uzun yıllardır yaşadığı bir handikap olduğunun altını çizen Şimşek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

‘Bir taraf ova, diğer taraf dağ. Şehir dolduktan sonra etrafa yayılmalar başlıyor. Şehir içindeki bu dönüşüm sağlanmadan yeni imar yerlerini imkan vermek Bursa’yı doldurmak yaşanamaz bir kent yaratmak demek. Şu an nüfus projeksiyonunu çoktan aşmış durumdayız. Tahmin edilenin çok üstünde yaşanmaz bir kente doğru gidiyoruz. Hiç birimiz mutlu değiliz. Dolayısıyla gerçekten nüfus hareketini çoğaltmayacak ama yaşayan insanların konforunu refahını arttırılmasını istiyoruz. Şu anda hiç göç gelmese dahi kendi büyümesi var. Kontrollü sürdürmek lazım. Dönüşümü hızlandırabilirsek yatırımcıya yeni yer yapma imkanı doğuyor. Esas hikaye burada ilaveye hep beraber istişare ederek ortak akıla çözeceğiz. Ama kontrolsüzce sırf kolay ve rahat diye hemen sıfır yerlere odaklanmayacağız. Önce şehir içini kurtaralım’

MİMARLAR İMAR MÜFETTİŞİ OLACAK

Akademik odaların kentin vicdanı olarak çalışmalar yaptığını hatırlatan Şimşek, Mimarlar Odası olarak yeni başlatacakları bir projeyi de televizyon programında açıkladı:

‘ Bursa’da özellikle hanlar bölgesi başta olmak üzere tüm ilçelerde uygunsuz işgal edilmiş yerler tahribata uğramış yerler, tarihi ve kültürel mirası zarara uğramış yerlerin bildirimini isteyeceğiz. Başta mimar meslektaşlarımız olarak tüm vatandaşların bu projeye dahil olmasını istiyoruz. Gelen fotoğraf ve bilgileri düzenledikten sonra ilgili belediye veya kurumlara ileterek gereğinin yapılmasını isteyeceğiz. Bursa’da her yere yetişmemiz mümkün değil. Madem böyle bir misyonumuz var. Meslektaşlarımızla birlikte tüm Bursa’ya bu çağrıyı önümüzdeki günlerde yapacağız’

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.