Hava Durumu

Nilüfer'de 'kesik kolon' denetimi başlıyor

Yazının Giriş Tarihi: 26.03.2021 08:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.03.2021 08:03

Geçen yıl yaşadığımız İzmir depremi ve ondan önceki yer sarsıntılarında, bir gerçekle daha yüz yüze gelmiştik.

Türkiye'nin yapı stokunu bir an önce elden geçirip depreme dayanıklı hale getirmek yerine mevcut binaların bodrum veya zemin katlarını market, oto galeri, kafeterya gibi işletmelere dönüştürmek amacıyla kolon, kiriş, beton perde ne varsa kaldırıp, can kaybına davetiye çıkarıldığını İzmir depreminde bir kez daha gördük.

Televizyon ekranlarına ya da fotoğraflara yansıyan görüntülerde, yan yana yapılan aynı özelliklere sahip iki binadan biri ayakta kalırken, zemin veya bodrum katındaki taşıyıcı sisteme zarar verilen binaların akordeon gibi çöktüğünü görmüştük.

Bursa Valiliği, İzmir depremi sonrası tüm belediyelere gönderdiği yazıda, İzmir hatırlatmasını yaparak, olası bir deprem durumunda can ve mal kayıplarını önlemek amacıyla tüm ilçelerdeki bodrum, zemin ve diğer katlarında market, oto galeri, kafeterya, lokanta, düğün salonu, mobilya showroomu bulunan binaların incelenmesini istemişti.

Yazıda, taşıyıcı sistemlerinde hasar veya zarar tespit edilmesi halinde her türlü güvenlik ve teknik tedbirlerin ivedilikle alınarak sonucun valiliğe bildirilmesi talep ediliyordu.

Genelge doğrultusunda ilk çalışmayı başlatan Osmangazi Belediyesi, 25 Şubat'ta yaptığı denetimleri kamuoyuna duyurdu. Osmangazi Belediyesi'nce mimar ve mühendislerden oluşan özel ekipler, denetimlerde işyerlerinin taşıyıcı sistemlerinin mimari ve statik projelerine uygun olup olmadığına yönelik inceleme yapıyor.

Bursa'da ikinci adımı Nilüfer Belediyesi atıyor. Dün Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem'i makamında ziyaret eden İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak, 'kesik kolon' denetimi protokolü konusunu görüştü.

Pazartesi günü de Nilüfer Belediye Başkanı Erdem, Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, İMO Başkanı Mehmet Albayrak ile denetimler konusunda işbirliği protokolü imzalayacak.

İmzalanacak protokolle altında işyeri bulunan binalarda kesik kolon denetimlerini iki odadan mimar ve mühendislerden oluşturulacak ekipler tarafından yapılacağını belirten Albayrak, 'Bu önemli bir adım. Umarım denetimlerimizde kötü sorunlarla karşılaşmayız' dedi.

Gerçekten de adı denetim gibi görünse de önemli bir gelişme çünkü incelemeler sonucu taşıyıcı sistemi zarar görmüş bir tek bina olsa bile belki de olası bir depremde çok sayıda canın yaşamını yitirmesinin önüne geçilmiş olacak.

Bursa'daki tüm belediyelerden de aynı adımları bekliyoruz.

KILIÇDAROĞLU BURSA'DA KİMLERİ ZİYARET EDECEK?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bugün Bursa'da bir dizi açılışa katıldıktan sonra STK temsilcileriyle bulaşacak.

CHP İl Başkanlığı'nın açıkladığı programa göre, saat 11.45'te Nilüfer Belediyesi'nin Çamlıca Mahallesi'nde hayata geçirdiği İzzet Şadi Sayarel Huzurevi ve Kreşi'nin açılışını yapacak olan Kılıçdaroğlu, burada online bağlantıyla Nilüfer Belediyesi Lions-Ercan Dikencik Alzheimer Hasta Konuk Evi Açılışını da gerçekleştirecek.

Saat 14.00'te Bademli'ye geçecek olan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu Mudanya Belediyesi Zübeyde Ana Çocuk Akademisi açılışını yapacak. Kılıçdaroğlu Ayrıca Taş Mektep, Tirilye Sanatevi, Cumhuriyet Meydanı 1'inci Etabı'nın toplu açılışını yapacak.

Kılıçdaroğlu bu arada, Milli Savunma eski Bakanı ve CHP 24'üncü dönem Bursa Milletvekili Turhan Tayan'a başsağılığı ve 22 ve 23'üncü dönem CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel'e rahatsızlığı dolayısıyla geçmiş olsun ziyaretinde bulunacak. Kılıçdaroğlu, zaman bulursa Emek'te bir esnafı da ziyaret edecek.

Günübirlik Bursa ziyareti sırasında STK temsilcileriyle buluşup görüş alışverişinde de bulunacak olan Kılıçdaroğlu'nun son durağı Gemlik olacak. Hamidiye Mahallesi'nde saat 17.45'te başlayacak törende Gemlik Belediyesi Halk Market'in yanı sıra online bağlantı ile Kurşunlu Huzurevi, Uğur Böcekleri Kreşi ve Belediye Spor Salonu'nun açılışını da yapacak olan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, bu programın ardından Bursa'dan ayrılacak.

AVRUPA'DA YÜKSELEN IRKÇILIK MERCEK ALTINDA

Başkanlığını AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu'nun yaptığı TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu 18 şubat'ta yaptığı toplantıda aldığı kararla, Avrupa Ülkelerinde Yükselen Irkçılık ve İslamofobya İnceleme ve Araştırma Alt Komisyonu kurulmasını kararlaştırmıştı.

'Avrupa ülkelerinde konu ile ilgili yerinde incelemeler yapmak, bu konuda uluslararası kurum ve kuruluşlarla görüşmelerde bulunmak ve akademi ve sivil toplum alanlarında konu ile ilgili çalışan araştırmacı ve hak savunucularını dinlemek yoluyla farkındalık çalışmaları yapacak ve durum tespiti ile politika önerileri oluşturmayı amaçlayan 10 üyeden oluşan komiysen dün ilk toplantısını gerçekleştirdi.

Alt komisyonun ilk toplantısına katılan SETA Avrupa Araştırmaları Direktörü Doç. Dr. Enes Bayraklı, 'Avrupa Ülkelerinde Yükselen Irkçılık ve İslamafobi' raporunun sunumunu yaptı.

Komisyon Başkanı Hakan Çavuşoğlu, Avrupa'da son dönemde yükselen ırkçılık ve islamafobyanın neredeyse kurumsal nitelik kazanmaya başladığına dikkat çekerek, ' Bu, dünya barışı açısından son derece tehlikeli bir gelişme' dedi.

Eskiden marjinal partilerin söylemleri olan konuların merkez siyasetin politikalarına dönüştüğünü kaydeden Çavuşoğlu, komisyonun uzman ve akademisyenlerin görüşlerini alarak başladığı çalışmalara imkan olursa ilgili ülkelere giderek bu konuda hem mağdurları hem de idari yetkililerle görüşeceklerini söyledi.

Çavuşoğlu, Avrupa'da 6 milyon Türk yaşadığını ve bulundukları ülkelere emekleriyle katkıda bulunan bu insanların islamafobiya eylemlerinde ilk hedefler olduğunu vurgulayarak, komisyon kurulduğu günden beri çok sayıda başvuru aldıklarını sözlerine ekledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.