Hava Durumu

Nilüfer'deki sorunlu dönüşüme nihai neşter

Yazının Giriş Tarihi: 10.11.2018 21:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.11.2018 21:05

Bursa'da birçok kesim ilk uygulaması başladığında 0.50 emsal konusunun büyük sorunlara yol açacağı uyarısında bulunmasına rağmen ısrarla sürdürülmüştü. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna oturan Alinur Aktaş, göreve başladığında, iptallerle karmaşık hale gelen sorunu masaya yatırmış, bir bölümü için meclisten çözüm üretilirken, 111 siteyle ilgili dosya olduğu gibi kalmıştı. Çünkü planlama yapılırken, sosyal donatı alanları hesap edilmemişti. Dosya dediğime bakmayın 111 sitede oturan binlerce insan ve bu işe soyunan müteahhitler mağdur hale gelmişti. Çünkü bu vatandaşların birçoğu emeklilik ikramiyesiyle aldıkları konutlarda oturuyor ve maaşla geçiniyorlardı. Uzayan süreç nedeniyle devletin ödediği kira yardımı da sona erince mağduriyet katlanarak büyüyordu. Geçtiğimiz günlerde Sönmez Medya Buluşmaları'na konuk olan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de, sorunun önümüzdeki günlerde daha vahim olaylara neden olabileceği uyarısında bulunmuştu. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, önceki gece tüm taraflarla yani Büyükşehir Belediye Meclisi İmar Komisyonu, müteahhitler, mimarlar, inşaat mühendisleri, şehir plancıları oda başkanlarıyla Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde bir araya geldi. Aktaş, bu toplantıyı Twitter hesabından, paylaşarak, 'sorunlu kentsel dönüşüm konularına nihai neşteri vurduk. İlk meclis toplantısında Bursa'mızla ilgili önemli bir konuyu daha çözüyoruz inşallah' cümlesiyle uzlaşma sinyalini verdi. Daha sonra belediyeden gönderilen açıklamada da, Başkan Aktaş, Nilüfer'de bugün gelinen noktanın olağanüstü bir durum olduğu vurgusunu yaparak, ' Bugüne kadar olan olmuş. Bu durumların baş suçlusu benmişim gibi algılanıyor ama ben çok rahatım. Vatandaşlarımızın işini çözmeye çalışıyoruz. Bursa'da 3 milyon insan yaşıyor. 1,5 - 2 yıllık sıkıntılı bir süreç var ortada... Son gelişmeleri değerlendirip Bursa için en iyiyi ortaya çıkarmayı istiyoruz' dedi. Peki, toplantının ayrıntıları nelerdi ve neşter nereye atılmış ve çözüm nasıl olacaktı? Bu soruların yanıtına ulaşmak için toplantıya katılan Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Ömer Faruk Şahin ve İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak'tan sorduk.

Donatı için Başköy formülü

Aslında, Mimarlar ve Şehir Plancıları odası bu konunun önemli tarafları. Çünkü konuyu yargıya bu iki oda taşımıştı. Toplantıda da çözüm önerisi Şehir Plancıları'ndan geldi. Donatı alanlarının 17 metrekareden 10'a düşürülmesi konusunda yöntem geliştirilmesi önerisi yapıldı. Başkan Aktaş da, imar komisyonunda süreci hızlı bir şekilde yürütmesi için talimat verdi. Öneri komisyonda formüle edildikten sonra meclis gündemine gelecek. Mimarlar Odası Şube Başkanı Ömer Faruk Şahin, görüşmelerle sağlanan ilerleme sayesinde kısa bir sürede sonuç alınacağına inanıyor. Çünkü Alinur Aktaş'ın tavrı çok olumlu. Donatı alanlarıyla ilgili sorunun aşılması için projelerin bağlı oldukları ilçeden arsa satın almaları gerekiyor. Başkan Aktaş, bu konuda da, Başköy'deki belediyeye ait arsayı adres olarak gösterdi. Geçtiğimiz aylarda Büyükşehir Belediyesi Başköy'de konut alanı için eski meradan arsa üretmişti. Bazı projelerin 10 bin metrekarelik donatı alanlarına ihtiyacı var. Nilüfer'de böylesine büyük alan pek yok. O yüzden Başkan'ın Başköy'ü adres göstermesi hem sorunun çözümüne katkı sağlayacak hem de belediyeye gelir elde edilecek. Ömer Faruk Şahin, mevcut insanların sorunlarının çözümü için geliştirilen formüllere destek olduklarının altını çizerek, yeni kentsel dönüşümlerde aynı hataların yapılmaması gerektiği uyarısında bulundu.

'Kesin çözüm revizyon imar planıyla olur'

İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak da, ilk günlerden beri 0.50 emsal uygulamasının sorun yaratacağı uyarısında bulunanlar arasında yer alıyordu. Toplantıya katılan Albayrak, önemli ilerleme kaydedildiğini belirterek, tarafların bu konuyla ilgili gayret sarf ettiklerini söyledi. Albayrak, bu sorunun bir şekilde çözüme kavuşacağını ancak köklü çözüm ile ilgili adım atılması gerektiğini de vurguladı. Çünkü Nilüfer'de gerçekten depreme dayanıksız riskli binalar var. Yapı stokunun yenilenmesi gerekiyor. O yüzden Büyükşehir Belediyesi'nin revizyon imar planlarıyla kesin çözüm üretmesi gerekiyor. Yoksa önümüzdeki yıllarda daha büyük sorunlar ortaya çıkar.

Stadyumda korkuluklar kalktı, sıra kiralamada

Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Ömer Faruk Şahin aynı zamanda Bursaspor Mülk Değerlendirme ve Projelerden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi. Büyükşehir Belediyesi Stadyumu'nun ticari alanlarının kiralanması projesini de o yönetiyor. Stadyumdaki son durumu da ona sorduk. Şahin, korkuluk ve duvarların Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından kaldırıldığını belirterek, 'Yukarıdan aşağıya iniş için merdiven yapılması gerekiyor. Büyükşehir Belediyesi maçtan sonra merdiven yapımına başlayacak. Kiralanabilir alanların değerlendirilmesiyle ilgili çalışmalar devam ediyor' dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.