Hava Durumu

Obezite tehlikesinin ilacı, gençlik kampları

Yazının Giriş Tarihi: 16.08.2018 07:34
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.08.2018 07:34

Denizden yüksekliği 1700 metre olan Uludağ'ın eteklerindeki Alaçam'da, Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin İzcilik Federasyonu işbirliğiyle açtığı kampta Başkan Alinur Aktaş'ı beklerken eğitmenlerle sohbet etme fırsatı bulduk.
Çocukların ve gençlerin geleceğiyle ilgili eğitim ve diğer sorunlar bir yana geçtiğimiz günlerde bir AVM'de dikkatimi çeken özellikle çocukların obez hale gelmeleri uzman eğitmenleri de kaygılandıracak düzeye ulaşmış.
İzcilik Federasyonu Sarıkamış ve Çanakkale şehitlerini anma törenleri ile ilgili çocuklar ve gençlere yönelik organizasyonlar düzenliyor. İzci eğitmeni bu yıl yaşadıkları bir olayı anlattı. 'Dedelerimizi görmeye gidiyoruz' sloganıyla düzenlenen yürüyüş parkuru o kadar uzun değil 3-4 kilometre kadar. İzcilerin gözetiminde yurdun dört bir yanından gelen çocuklar sabah neşe içinde yola koyulmuşlar. Gidiş rampa aşağı olduğu için tören bölgesine ulaşan çocukların dönüşü ise tam bir eziyete dönüşmüş. Çocukların yarısı aşırı kiloları nedeniyle parkurun yarısında kalmış, bazıları da fenalaşınca araçlarla taşımak zorunda kalınmış.
Evden okula okuldan eve oradan da hafta sonları AVM'lere götürülen çocuklar, evcil kediler misali tombullaştı. Tek aktiviteleri ise ellerindeki tablet veya cep telefonlarıyla oyun oynamak.
Çocukları ve gençleri bu kısır döngüden kurtarmanın ve doğayla tanıştırmanın en iyi yöntemi kamplar. İzcilik ülkemizde de neredeyse bir asırlık geçmişi olan bir gelenek. Bursa Büyükşehir Belediyesi, daha önce Yiğitali Köyü'ndeki kampı Alaçam'a taşıdı. Her kamp döneminde 130 çocuk 6 gün süreyle kamp yapıyor. Dağcılıktan, at binmeye, ok atmaya kadar birçok aktiviteye katılıyor.
En önemlisi ise doğa ile iç içe çadırlarda kalıp suyu pırıl pırıl akan dereden içiyorlar. Alaçam'ı ziyaretimizde çocukların kamptaki üçüncü günüydü. Büyük çoğun-luğu ailelerinden ilk kez ayrılmış çocuklar hayatlarından memnun. Oyunlarda kıyasıya yarış içindeler. Başkan Alinur Aktaş'ın sorusu üzerine birkaçı ilk gün üzüldüklerini söylediler ama sonra alışmışlar. Şimdi kampın uzatılmasını isteyenler bile var.

Cumhurbaşkanı'nın talimatı ile başlayan proje

Başkan Aktaş, kasım ayında göreve başladıktan iki ay sonra Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'nu ziyaret ederek Türkiye'nin birçok kentine model olan 'Kılavuz Gençlik Projesi'ni inceleyip çalışmaların başlatılması talimatını vermişti. Tesadüf ya da Aktaş'ın deyimiyle 'tevafuk' bu ya çok kısa bir süre sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, başkanlarla yaptığı toplantıda gençlik konusu gündeme gelince Karaosmanoğlu'nun projesini anlatır ve başka kentler için model olmasını önerir. Aynı toplantıda Erdoğan, Aktaş'a dönerek, 'Alinur sen ne yapıyorsun' diye sorar. Karaosmanoğlu hemen söze girerek, Aktaş'ın projeyi incelediğini anlatır. Aktaş da hazırlıkların devam ettiğini ve kısa sürede hayata geçeceğini söyler.
Bu toplantının ardından oluşturulan eylem planı adım adım devreye giriyor. Aktaş'ın kızının da katıldığı Karacaali'deki deniz, Alaçam'daki izcilik kampı modelin ilk ayakları. Bu kampların 12 ay sürekli hale getirilmesi planlanıyor.

Aktaş at bindi, ok attı

Alaçam kampında 7'nci dönem izcileriyle bir araya gelen Aktaş da günün stresini çocukların eğitiminde kullanılan ata binerek attı. Daha sonra çocuklarla birlikte bez boyayan Aktaş, ok atmada da oldukça başarılı olduğunu gösterdi.
Bursa'nın 3 milyon nüfusunun yüzde 30'unu gençlerin oluşturduğuna dikkat çeken Aktaş, gençlere yönelik projelerini çeşitlendirerek devam ettirmek istediklerini söyledi. Bu projelerle gençleri teknoloji bağımlılığından uzaklaştırıp sosyalleşmelerinin hedef alındığını kaydeden Aktaş, Alaçam'da kampın kalıcı hale getirilmesi için 12 bungalov yapmayı planladıklarını belirterek, projeyi gazetecilerle paylaştı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.