Hava Durumu

Öğrenci çok, derslik yetersiz, öğretmen yok

Yazının Giriş Tarihi: 01.09.2019 09:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.09.2019 09:30

Hangi sorun olursa olsun çözüm önerilerinin sonuna eklenen klasik cümle vardır; eğitim şart.
Eğitim şart da bunu nasıl gerçekleştireceğiz onun çözüm reçetesi yok. Öğrenci çok, derslik yetersiz, üstüne üstlük öğretmen de yok... Hadi hepsini bir araya getirdiniz verilen eğitimin kalitesi düşük.
Önümüzdeki günlerde yeni eğitim-öğretim yılı başlıyor. Sıkıntıları anlatmak için atılacak başlıkları şimdiden söyleyeyim; ders zili sancılı çalacak, eğitimde iç karartan tablo vs..
Eğitimdeki sorunlar nedeniyle veli, öğrenci, öğretmen ve hatta milli eğitimi yönetenler bile dertli.
Çevrenizdeki insanlara şöyle bir bakın. Hepsi çocuklarına daha iyi bir gelecek hazırlamak için bütçelerini zora sokacak güçlüklerle karşı karşıya... Özel okul bir yana devlet okulları bile büyük bir masraf kapısı. Kayıt parası, servis, kırtasiye, kıyafet derken bir de öğretmen seçmek bile bağış karşılığı olmaya başladı.

Yeni öğretim yılı öncesi Bursa'daki durumu Eğitim-İş Sendikası Şube Başkanı Özkan Rona'dan sordum.
Bir dokun bir ah işit misali... Hangi birini söyleyeyim diye başladı anlatmaya..
En can yakıcı sorun derslik sıkıntısı. Rona'nın elinde Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2017 yılı sonu rakamları mevcut. Derslik ihtiyacı olan ilk 15 il arasında Bursa, 2523 derslik ile altıncı sırada. Buna artan nüfusun yanı sıra geçen yıl depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle boşaltılan okulları eklersek ihtiyaç bu rakamın çok üzerinde.
Yine de ihtiyaç sayısı üzerinden gidelim. İhtiyaç 24 derslikli 105 okul demek. Bir okulun arsa hariç maliyeti ise 6 milyon lira. Eksik olan derslikleri yapmak için 630 milyon liralık bütçe gerekli.
Yeni okul yapmak bir yana bakanlık bütçe kısıtlamasından dolayı yüzde 70'in altında tamamlanma oranı olan tüm inşaatları durdurdu. Milli eğitim müdürlükleri inşaatları tamamlamak için hayırseverlerin kapısını çalıyor.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın hedefi 2019'da tüm okullarda tek öğretime geçmekti. Sıkıntıya bakılırsa Bursa'da tekli okullar bile derslik yetersizliğinden iki eğitime geçecek. En başta da Anadolu Liseleri. Çünkü bakanlık kontenjanları artırınca mevcut okulların derslikleri yetersiz kaldı.


Dersliklerin yanı sıra Bursa genelinde 5 bin öğretmen ihtiyacı var. Bursa ilk atamaya kontenjan alamıyor. İhtiyaç ücretli öğretmenlerle çözülmeye çalışılıyor. İş güvencesi olmayan aynı hizmeti yaptığı meslektaşından daha düşük ücret alan ücretli öğretmenin motivasyonu düşünce bu da eğitim kalitesine yansıyor.
Sorunlar bitmiyor. İmam hatip dayatmasından, kantinlerin temizliğine, servis araçlarına kadar bir dizi sorun çözüm bekliyor.

VEKİLLER BAKANDAN OKUL YATIRIMI İSTEDİ

Milletvekilleri de okul sorununu her fırsatta bakana ve ilgili yerlere ulaştırıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın verdiği Zafer Bayramı resepsiyonuna katılan AK Parti Bursa milletvekilleri Refik Özen, Ahmet Kılıç ve Vildan Yılmaz Gürel, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'u görünce sıkıntıları bir kez daha dile getirdiler.


Görüşmeyi sorduğumuz Refik Özen, Bakan Selçuk'un Bursa'ya farklı bir gözle baktığını ve geçtiğimiz aylarda yaptığı ziyarette de bunu dile getirdiğini anlattı.
Yarım kalan okul binalarının tamamlanması konusunda hayırseverlerden destek beklendiğini ifade eden Özen'e göre, Bursa için milli eğitim bakanlığı bütçesinden de yatırım yapılması gerekiyor.
Önümüzdeki günlerde 2020 yılı bütçe hazırlıkları başlayacak. Bursalı vekillerin taleplerini dinleyen Bakan Selçuk'tan bu konuda destek sözü alındı.

EMNİYET MÜDÜRÜ 10-15 GÜN İÇİNDE ATANACAK

AK Parti Milletvekili Refik Özen ve Zafer Işık, resepsiyonda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile de bir araya geldi. Sohbet konusu Bursa Emniyet Müdürlüğü atama konusuydu.


Osman Ak'ın 15 Nisan'da Ankara'ya atanmasıyla Bursa Emniyet Müdürlüğü görevi 4,5 aydan beri vekaleten yürütülüyor. Vekiller sorunca Bakan Soylu yanıt verdi: 'Az kaldı. Gecikme emniyet genel müdürlüğü değişikliğinden kaynaklandı. 10-15 gün içinde atama yapılacak'

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.