Hava Durumu

Önce Uludağ Alan Başkanlığı sonra Tarihi Çarşılar yasası

Yazının Giriş Tarihi: 14.10.2020 08:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.10.2020 08:05

Yeni yasama yılına başlayan TBMM'de Bursa'yı ilgilendiren iki yasa tasarı gündeme geliyor. Önce hazırlıkları tamamlanan Uludağ Alan Başkanlığı, ardından Tarihi Çarşılar Yönetim yasa tasarıları ele alınacak.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, önceki gün iki yasanın hazırlıklarını sürdüren Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile makamında görüştü.

Uludağ Alan Başkanlığı Yasa tasarısının son şeklini almak üzere olduğunu belirten Çavuşoğlu, bu tasarının ardından yine bakanlık tarafından hazırlanan ve Bursa ile birlikte 97 il ve ilçede bulunan tarihi çarşıların yönetim yasa tasarısının gündeme alınacağını söyledi.

Çavuşoğlu, Uludağ Alan Başkanlığı yasasını muhalefet milletvekillerinin de desteklediğini vurgulayarak, bu nedenle TBMM'ye geldikten sonra kısa sürede yasalaşacağını ifade etti.

Peki, bu tasarılar yasalaşırsa neler değişecek?

Uludağ Alan Başkanlığı ile başlayayım;

Aslında Uludağ ile ilgili çalışmalar 2008 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Uludağ Davos olsun' sözleriyle başladı. Ancak yapılan planlar, Uludağ'ın çok sayıda bakanlık ve kurumun yetkisi nedeniyle bir çözüme ulaşamayınca Kapadokya ve Çanakkale'de uygulanan alan başkanlığı yönetimi konusu gündeme geldi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un bakan olduktan sonra yaptığı ilk Bursa ziyaretinde açıkladığı alan başkanlığı ile ilgili bu güne kadar önemli mesafe alındı. Bursa Valisi Yakup Canbolat'ın hazırlattığı dosya bakanlığa ulaştı. Bunun üzerinde çalışma yapan bakanlık bürokratları da Bursa'daki konunun paydaşlarıyla bir araya gelerek önerilerini dinledi.

Bu toplantılardan biri de geçen GÜMTOB Başkanı Ersin Yazıcı tarafından Uludağ'da düzenlenmiş ve toplantıya AK Parti Milletvekilleri Hakan Çavuşoğlu ve Emine Yavuz Gözgeç, CHP Milletvekilleri Erkan Aydın ve Prof. Dr. Yüksel Özkan katılmıştı.

Kültür ve Turizm Bakan Danışmanı Neşe Çıldık ve Yatırım ve İşletmeler Genel Müdür Yardımcısı Emin Özkan da bilgilendirme yapıp yasayla ilgili beklentileri dinlediği toplantı notları bakanlıkça değerlendirilmişti.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın da vize verdiği tasarı yasalaşırsa Uludağ'daki çok başlı yönetim anlayışı sona erecek ve doğa harikası bölgenin dört mevsim turizme açılması konusunda önemli mesafe kaydedilecek.

Tarihi Çarşılar Yönetim tasarı ise 10 yıldan beri gündemde olan bir konu. Türkiye'nin 97 il ve ilçesinde bulunan tarihi çarşıların yönetim şeklinin belirleneceği yasanın çıkması için Türkiye Tarihi Çarşılar Federasyonu Başkanı Muhsin Özyıldırım, büyük çaba gösteriyor.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, yasa tasarısının hazırlığı için bir dizi toplantı yapmıştı. Bu tasarı da yasalaşırsa tarihi çarşıların yönetiminde vali ve büyükşehir belediye başkanları da yer alacak ve tüzel kişilik kazanmış olacak.

'TERZİDEN BAŞKA KİMSE BOYUMUZUN ÖLÇÜSÜNÜ ALAMAZ!'

AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin'i sosyal medyada tarımdan turizme, sağlıktan eğitime birçok alandaki paylaşımlar yapıyor.

Geçtiğimiz gün sosyal mecrayı bu kez espri amacıyla kullanan Dr. Esgin, ısmarlama elbise provasında çektirdiği fotoğrafı paylaşarak, 'Ne yapalım? Sonunda bizim de boyumuzun ölçünü alan adam çıktı' notunu yazdı.

Dr. Esgin'e 'Ismarlama elbise diktirilmesi artık tarih oldu. Nereden aklınıza geldi' sorusunu yönelttik yanıtında da yine espri ve ilginç ayrıntı vardı:

Davut Demirbaş Tuz Pazarında yıllardan beri bu işi yapıyor. Dr. Esgin, işyerine uğradığında, 'Gel sana bir elbise dikelim' teklifini kabul etmiş. Demirbaş, bu güne kadar aralarında eski bakanlardan Faruk Çelik, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve AK Parti İl Başkanı Ayhan Salman'ın da bulunduğu birçok ünlünün boyunun ölçüsünü almış. En ilginci ise ünlü basketbolcu Efe Aydan olmuş. Çıktığı sehpa bile yetmemiş.

Dr. Esgin, görüşmemizi yine espriyle tamamladı: Terziden başka kimse boyumun ölçüsünü alamaz...

CHP'Lİ AYDIN'DAN PROF. DR. TATLIOĞLU'NA KUTLAMA ZİYARETİ

İYİ Parti Bursa Milletvekili Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, geçen hafta İYİ Parti Grup Başkanlığı'na seçildi.

Tatlıoğlu'nun ilk ziyaretçilerinden biri de CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın oldu. Görüşmenin fotoğrafını sosyal medya hesabından paylaşan Aydın, 'İYİ Parti Grup Başkanlığına seçilen hemşerim Bursa Milletvekili İsmail Tatlıoğlu'na hayırlı olsun ziyaretinde bulunarak kendisini tebrik ettim ve görevinde başarılar diledim...' notunu yazdı.

Prof. Dr. Tatlıoğlu ve Erkan Aydın'ın Orhanelili olması paylaşımı görenler tarafından 'Dağlı' dayanışması olarak değerlendirildi.

GÖZLEM KULESİ'NİN KONUĞU; ŞİMŞEK

ASTV'de yayınlanan Gözlem Kulesi'nin bu akşamki konuğu Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek olacak.

Bursa'da son aylarda en çok konuşulan projeler Hanlar Bölgesi'nin önünün açılması ve Atatürk Spor Salonu'nun yeniden inşası. Mimarlar Odası her iki proje de Büyükşehir Belediyesi ile ortak çalışıyor. Hanlar Bölgesi ve spor salonu projeleri için yarışma duyuruları da yapıldı.

Programda hem bu iki konuyu hem de kentsel dönüşümü ele alacağız.

Gözlem Kulesi bu akşam saat 20.30'da canlı olarak ASTV'de

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.