Hava Durumu

Önceliği ulaşıma ayıran Aktaş'dan adaylık mesajı

Yazının Giriş Tarihi: 17.08.2018 07:34
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.08.2018 07:34

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna geçen yıl oturan Alinur Aktaş, 10 aylık çalışmasının en kapsamlı değerlendirmesini deniz seviyesinden 1700 metre yükseklikte, Alaçam İzci Kampı'ndaki sohbette yaptı.
Bol oksijen ve kamptaki çocuklarla yaptığı sohbetle neşelenen Aktaş, tüm sorulara içtenlikle yanıt verdi. Zaman zaman esprilerle konuşmasını süsleyen Aktaş, kayınbiraderinin dolardaki yükseliş yüzünden 2500 dolarlık alacağını dördüncü kez uzattığını anlattı.
Göreve başladıktan sonra 2018'i ulaşım yılı ilan eden Aktaş, 10 aylık mesaisinin büyük bölümünü Bursa'nın bir numaralı sıkıntısı olarak gördüğü bu konuya ayırdı. Kavşak düzenlemeleri ve akıllı trafik uygulamaları için Çin'e bile ekip gönderildi. Burulaş'ta İstanbul'dan gelen özel bir ekip, ulaşımla ilgili çalışmalar ve projeler üretirken diğer yandan gelecek açısından büyük önem taşıyan ve özel bir şirket tarafından hazırlanan Ulaşım Master Planı da neredeyse son aşamaya geldi. Master Plan, özellikle merkezi bütçenin katkısı beklenen Yıldırım'dan başlayıp Osmangazi ve Şehir Hastanesi'ne kadar uzanacak metro (yer altı) hattı için büyük önem taşıyor. Çünkü Ulaştırma bakanlığı değerlendirmesinde en önemli kriter master plan.
Öte yandan, katlı yollar ve kavşakların yeniden düzenlenmesiyle ilgili proje ve maliyet hesaplamaları devam ediyor. Yapıldığı yıllarda önemli rahatlama sağlayan Acemler ve Yüksek İhtisas kavşakları artık yükü kaldırmıyor. Acemler'den günde 210 bin araç geçiyor. Bu rakam İstanbul 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nden daha fazla.
Aktaş'ın dile getirdiği projeler 2019 ve ötesini de kapsadığı için gazeteciler, soruyor: Yeniden aday olacak mısınız?
Aktaş içtenlikle yanıtlıyor: ''Şu saatte bunu yapacağım diyemem. Hesap kitap meselesi. Yol haritamız şu; hiç ölmeyecekmiş gibi bu dünya, yarın ölecek gibi ahiret için çalışıyoruz. Biz hazırız, projeler hazırlıyoruz. Parti büyüklerimiz, şehirde yaşayan insanlarımız tercih ederse, canla başla devam ederiz. Bu olmazsa, yapacaklara elimizden gelen desteği veririz"

TERMİNAL HATTINDA BÜYÜK SIKINTI

Proje açıklandığında, yapım aşamasında ve Alinur Aktaş'ın göreve başladığı günlerde en çok tartışılan konulardan biri T2 olarak adlandırılan Kent Meydanı ile Terminal arasındaki tramvay hattıydı. Aktaş'ın T2'nin akıbeti ile ilgili vereceği karar merakla bekleniyordu. O dönem inşaatın neredeyse yüzde 60'lık bölümü tamamlandığı için 'Bugün olsa bu projeye başlamam' diyen Aktaş, devam kararı vermişti.
Aradan geçen 10 ay içinde T2 hattında yine sorun başladı. 'Hatta inşaat durdu mu?' sorusunu yönelttiğimiz Aktaş, 3-4 kez aramasına rağmen müteahhitle bir araya gelemedikleri siteminde bulundu. Müteahhidin sağlık sorunları olduğunu da anlatan Aktaş, şunları söyledi:
'Vagonların yürümesi için en önemli aşamaya geldik. Sinyalizasyon benzeri siparişlerin verilmesi lazım. Eğer bugün sipariş verseniz 6 ay sonra gelir.
Müteahhide sıfır borcumuz var. Yüzde 80 tamamlandı. Ancak firma da 'çalışmayı bırakmak ister gibi' bir hava görüyorum. Aralık 2018 gibi bitim süresi var. Ben bu konuda kaygılıyım. Eğer iş durursa, tekrar ihale etmek durumunda kalabiliriz. Kanuni çerçevede ne yapmamız gerekiyorsa yaparız. Tekrar ihale etmenin de maliyeti olabilir"

UYDU KENT BAŞKÖY'DE KURULACAK

Göreve başladıktan sonra kentsel dönüşümdeki çok katlı uygulamalara karşı olduğunu ve yeni uydu kentler kurulması gerektiğini açıklayan Aktaş, bu konudaki ilk adımı atıyor. İmar uygulamalarıyla elde edilen Başköy'deki 214 dönümlük arazi konut yapımı için ihale edilecek. Büyük firmalara bu konuda haber gönderilmiş. Proje ile hem kentin sıkışıklığını önleyecek uydu kentin yapımı sağlanacak hem de bu satıştan belediye 180 milyon lira gelir elde edecek. Satış denince Aktaş, Zafer Plaza'daki belediyeye ait 18,9 hissenin satışıyla ilgili soruya da, Aziz Torun ile görüştüklerini belirterek, 'Şartnamede şekil belli. Bizim kira gelirimiz var. Satarsak 8-10 yıllık kirayı toplu alırız. Bu da bizim için avantajlı olur mu buna bakacağız. Ama karar vermedik. Cazip olursa satarız' yanıtını verdi.
Turizme öncelik verdiklerini kaydeden Aktaş'ın verdiği bilgiye göre, Sıcaksu'daki belediye arazisiyle ilgili görüşmeler devam ediyor.

GLADYATÖRLERİN ARASINDAKİ BURSA

Osmangazi Belediyesi, neredeyse hazırladığı tüm projeleri bilimsel esaslara dayandırıp, üniversiteler başta olmak üzere birçok kuruluştan akademik destek alıyor.
Türkiye'de kentsel dönüşüm master planını yapan ilk belediye olan Osmangazi, büyük acılar yaşadığımız 17 Ağustos Marmara Depremi'nin yıl dönümünde kamuoyunun karşına bu kez önemli bir projeyle çıktı. Belediye, kentsel dönüşümün yanı sıra depreme hazırlık amacıyla Armutköy, Mollafenari, Hamitler, Çırpan ve Demirtaş mahallelerinde Anadolu Üniversitesi Uzay ve Yer Bilimleri Enstitüsü işbirliğiyle deprem izleme istasyonları kurdu. Dün düzenlenen toplantıya katılan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi'nden Dr. Doğan Kalafat, Eskişehir Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Berkan Ecevitoğlu ve Doç. Dr. Muammer Tün, deprem araştırmaları ve raporlarının yanı sıra Bursa'da yapılacak deprem çalışmalarına yönelik bilgiler paylaştılar. Konuyla ilgili ayrıntıları ve İçişleri Bakanlığı'na bağlanan AFAD'ın Bursa araştırması projesini haber sayfalarında bulacağınız için fazla ayrıntıya girmemeyim.
Dr. Kalafat'ın tespit ve uyarısı çok önemliydi. Marmara ve Bursa'yı deprem gladyatörlerinin arenası olarak nitelendiren Dr. Kalafat'a göre, bir yanda Batı Anadolu'daki genişleme diğer yanda ise Kuzey Anadolu fay hattı. Dolayısıyla Marmara ve Bursa'yı ciddi deprem tehlikesi bekliyor.
Marmara Depremi ile ilgili öngörülülerini anlatan Kalafat'ın sunumunda, 2000 yılı baz alınarak deprem beklenti yüzdeleri yer alıyor. Buna göre, 7 büyüklüğünde bir deprem olasılığı ilk 40 yılda yüzde 75 iken 70 yılda yüzde 91, 90 yılda ise yüzde 95'e çıkıyor.
Bu tabloyu görünce 1855 depremini yaşayan Bursa için bir öngörü olup olmadığını sorduk. Yanıtı hazırdı: 163 yılda bloklar 3 metre ilerlemiş. Dolayısıyla şu anda 6 büyüklüğünde bir deprem yaratacak potansiyel mevcut.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.