Hava Durumu

Onlar daha çok üşüyor; Haydi Bursa yardıma…

Yazının Giriş Tarihi: 30.01.2022 08:17
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.01.2022 08:17

Yardımseverliğiyle tanınan Bursa’nın gıda sektöründeki önemli iş insanlarından biri olan İHH Bursa Şubesi Başkan Yardımcısı Burhan Sayılgan, Suriye’nin İdlib ve Azez kentlerinde kar altındaki çadır kentlerin görüntülerini atınca içim parçalandı.

İncecik çadırlar kar altında. Çocukların üzerinde ne mont ne de ayakkabı var. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte çadırlardan donmuş çocuk cesetleri gözyaşları arasında çıkarılıyor.

Görüntüleri izleyince 30 yıl öncesine döndüm…

Anadolu Ajansı muhabirliği yaptığım yıllarda, savaş ve özellikle iç savaşın insanların hayatlarını nasıl altüst ettiğinin canlı tanıklarından biriyim.

Saddam Hüseyin’in kimyasal silahla yaptığı saldırı sonrası 500 bine yakın Kürt, Türkiye sınırına dayanmıştı. Yine böyle kar yağışlı ve dondurucu soğuğun yaşandığı günlerdi. Hakkâri’nin Uludere ilçesine bağlı Taşdelen ve Işıkveren köyleri yakınındaki sınırda binlerce insan dağın başında hayatta kalma mücadelesi veriyorlardı. Bir parça ekmek, hele bebekler için bir paket süt altın değerindeydi.

Şu anda kar ve dondurucu soğuğun hakim olduğu Azez ve İdlib’teki insanlar da aynı durumda…

Geçen hafta yağan kar ve halen devam eden dondurucu soğukların hayatımızı nasıl etkilediğini gördük.  Bu havada içinde ısıtıcı olmayan çadırda çocuklarınızla birlikte yaşadığınızı düşünün…

Bugüne kadar Bursa’dan o bölgeye bin 86 TIR dolusu yardım gönderildi, 550 briket ev yaptırıdı. Briket ev demişken Bebe Çocuk Konfeksiyon Sektörü Sanayici ve İş İnsanları Derneği’ne (BEKSİAD) bir parantez açmak gerekiyor. 100 briket evi yaptıran BEKSİAD’ın adının verildiği sokak bile var.

Bu bölgelerde İHH’nın yaptırdığı 17 bin 200 briket ev, 600 konteynır ve çadırlarda 3 milyon 800 bin insan yaşıyor. 

Geçtiğimiz günlerde yaptığı son gezi Burhan Sayılgan’ı oldukça etkilemiş. İlk defa bu kadar üzüldüğünü söylüyor. Çünkü yiyecek sıkıntısının yanı sıra kamplarda her gün 3-4 çocuk donarak ölüyormuş. Anne ve babalar çocukları ölmesin diye sabaha kadar nöbet tutuyormuş.

Un olmadığı için 4 fırından sadece biri çalıştığı için insanların açlık sınırında yaşadığı kamplarda şu anda en büyük ihtiyaç bot, mont, battaniye ve un…

Sayılgan ve İHH ekibi, Bursa’ya döner dönmez kolları sıvayarak, Yıldırım Belediyesi, Yıldırım Müftülüğü, Yıldırım Muhtarlar Derneği ve STK’larla görüşmeler yaparak yardım kampanyası başlattı. 16 Şubat’a kadar yardımların toplanıp Bursa’dan 60 TIR gönderilmesi planlanıyor.

Bursalıları da kampanyaya desteğe çağıran Sayılgan, yardım yapmak isteyenlerin İHH’ya başvurmalarını  istedi. Hayırseverlerin bot-mont için 250, çift kişilik battaniye için 70, bir torba kömür için 50, bir çuval un için 300 ve gıda paketi için 300 lira yardım yapabileceklerini sözlerine ekledi.

SIRADA İLAÇ TOPLAMA VE EĞİTİM İÇİN SEFERBERLİK VAR

16 Şubat’ta yardım TIR’ları gönderildikten sonra kamplarda ilaç sıkıntısına çare olmak için Bursa’da yeni bir kampanya başlatacaklarını kaydeden Sayılgan, vatandaşlardan evlerinde kullanmadıkları ilaçları toplayıp tasnif ve kontrollerini yaptıktan sonra kamplara göndereceklerini söyledi.

Burhan Sayılgan, sohbetimizde, İdlib ve Azez’de son yıllarda artan misyonerlik faaliyetlerine de dikkat çekti.

Bu bölgede bulunan yabancıların kamplarda yaşayanların günlük hayatlarını idame etmelerine hiçbir katkıda bulunmadıklarını belirten Saygılgan, ‘Faydaları yok ama çok önemli faaliyet yürütüyorlar. Eğitim ve sağlıkla ilgili çalışma yaparken 6-13 yaş aralarındaki çocukları etkiliyorlar. Daha önceleri çocuklar kayboluyordu. Şimdi yetimhanelerde çalışma yapıyorlar. Ellerine düşen kurtulmuyor. 3 yıl sonra çocukları boyunlarında haçla görüyorsunuz’ dedi.

Sayılgan, misyonerlik faaliyetlerinin önlenmesi için kış sezonu biter bitmez çalışma başlatacaklarını da bildirerek, şöyle devam etti:

‘Milli Eğitim, Büyükşehir Belediyesi ve kamu yararına çalışan STK’larla birlikte eğitim kampanyası başlatacağız. Oradaki okul ve hastane sayıları yetersiz. Okullardakinin 5 katı çocuk eğitim alamıyor. Bahar ve yaz aylarında eğitim çalışmaları için kampanyalar düzenleyeceğiz. Oradaki çocukların hem silahlı güçlerin hem de misyonerlerin eline düşmesini istemiyoruz’

REKTÖRÜ GURURLANDIRAN BAKANLIK ATAMASI

Cumhurbaşkanı Kararı ile görevden af talebi kabul edilen Abdulhamit Gül'den boşalan Adalet Bakanlığı'na, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ atandı.

Önceki gece resmi gazetede yayınlanan karar sosyal medyada yankı buldu. Görevden ayrılan Abdülhamit Gül’ün de sosyal medya üzerinden başarılar dilediği Bekir Bozdağ’a Bursa’dan da gurur temalı bir mesaj gönderildi. 

Bu mesaj Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz’a aitti. Uzun yıllar İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyeliği yaptıktan sonra rektörlük görevine atanan Kılavuz, mesajında şu ifadelere yer verdi:

‘Üniversitemizin mezunu ve öğrencim Sayın Bekir Bozdağ'ın Adalet Bakanı olarak atandığını öğrendim. Kendisini tebrik ediyor, Rabbim utandırmasın diyorum’

Bilindiği gibi 61’inci Hükümette Başbakan Yardımcısı, 61, 62, 64 ve 65. Hükümetlerde Adalet Bakanı, 65. Hükümette Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü olarak görev yapan ve en son TBMM’de Adalet Komisyonu Başkanlığı yapan Bozdağ,  Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun olduktan sonra yüksek lisansını da yine Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dinler Tarihi Anabilim Dalında tamamladı. Ayrıca Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi.

Kılavuz, Bozdağ’ın üniversite eğitim sırasında hocalığını yapmıştı. Bundan gurur duyması da hakkı…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.