Hava Durumu

Ortak payda Bursa olmalı

Yazının Giriş Tarihi: 25.12.2018 08:28
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.12.2018 08:28

Gazetecilik ilginç bir meslek. Kaleme aldığımız yazıların, yaptığımız yorumların toplumdan nasıl yankılandığı konusunda, birkaç duyarlı okurumuzun elektronik postaları veya sosyal medya paylaşımları dışında, genellikle bilgi sahibi değiliz.
Devamlı okurlarım bilir ki bu sütunlarda çoğunlukla kent sorunları ve halen yapımı devam eden projelere ağırlık veriyorum.
Son aylarda da özellikle Yenişehir Havalimanı, şehir hastanesi, turizm, kent içi ulaşım, yeni stadyum merceğimiz altında.
Dün ziyaretimize gelen Milli Eğitim ve Milli Savunma Bakanlığı gibi önemli görevlerde bulunan Turhan Tayan'ın söylediklerinden anladım ki yazdıklarımızı satır satır takip edenler de varmış.
Gazetecilik geçmişinin yanı sıra politikacı olarak da önce efsane sonra duayen unvanlarına sahip Tayan, Bursa'nın dünü, bugünü ve yarınına yönelik bilgi birikimine sahip. Adeta kentin yaşayan hafızası gibi. Hangi yatırım veya kurumu sorarsanız mutlaka altında imzası mevcut.
Tayan'la havaalanının rantabl kullanımından, şehir hastanesine, kent ulaşımından, Uludağ Üniversitesi'ne birçok sorunu konuştuk. Tayan'a göre, Bursa, son yıllarda sorunları birlikte çözme duyarlılığını yitirdi. Çözüme yönelik yapılan değerlendirmeler bile eleştiri olarak anlaşılıp tepki gösteriliyor. Oysa sonunda yöneticiler bile hatalı yapılan işler konusunda bir zamanlar eleştirilen değerlendirmelerin haklı olduğunun farkına varıyorlar.
Tayan, bunlara örnek olarak da yeni stadyum, Kent Meydanı ile Terminal arasındaki T2 hattı ve hastane inşatlarını gösterdi.
Deneyimli politikacıya göre, çözüm Bursa'yı ortak payda olarak görüp, birlikte hareket etmekten geçiyor.

SİYASET SONRASI 'ULU CAMİİ-SETBAŞI' KRİTERİ

Tayan ile sohbet siyasetsiz olmazdı. Yerel seçimlerle ilgili adaylık sürecinde onun da adı CHP'den Büyükşehir ve İl başkanlığı konusunda geçmişti. 2015 yılında, siyaseti bıraktığını açıkladığını hatırlatan Tayan, teklifleri kabul etmediğini söyledi.
Siyaset sonrasını sorduğumuzda ise bir anısıyla yanıt verdi:
Bursalı bir işadamının oğlunun düğününde Faruk Çelik'le selamlaşmanın ardından sohbet başlar. Çelik, ağabey diye hitap ettiği Tayan'a, siyasi yolculuğunun ve tavrının kendisine benzetildiğini söyler. Tayan, bunun üzerine, 'Benim gibi il başkanlığı, grup başkanvekilliği yaptın. İnanıyorum ki benim gibi bakan da olacaksın ama... Bu hayatta her şey geçici. Gün gelecek bütün makam ve mevkilerin geçici olduğunu anlayacaksın. Önemli olan bunlar bittikten sonra Ulu Camii'nden Setbaşı'na yürüdüğünde, karşılaştığın insanların sana olan ilgi ve teveccühünün devam edip etmemesi' der...
Tayan, bugün kentin her yerinde dolaşırken gördüğü ilgi ve saygının kendisini sevindirdiğini sözlerine ekledi.

HAVA KİRLİLİĞİ NASIL ÖNLENİR?

Bursa, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan ölçümlerle de tescillenen hava kirliliğinin tehdidi altında. Kirlilik, havaların soğumasıyla birlikte yakılan kömür nedeniyle en üst seviyeye çıktığı için daha doğrusu nefes alamaz hale geldiğimizden dolayı daha iyi fark ediliyor. Kentin kimi bölgelerinde kesif kömür kokusu genzinizi yakar hale geliyor.
Dünya Sağlık Örgütü'nün sınır değerleri enversiyon yani hava tabakasının Bursa'nın üzerine çöktüğü günler, 10 katı aşıldığı bile tespit edildi.
Konuya duyarlı akademik odaların temsilcileri birbiri ardına düzenledikleri basın toplantıları ve açıklamalarla önlem çağrısında bulunuyor. Dün de Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Rengin Demiröz, durum tespiti yaparak bir kez daha önlem çağrısında bulundu.
Kirliliğin herkes farkında. Kömürün ve özellikle de düşük kalorili olanının Bursa'dan sökülüp atılması gerekiyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Recep Altepe, bu konuda önemli bir adım atmıştı. Kömürle ısınan konutların doğalgaza dönüşümüyle ilgili projesi gelecek açısından umut vericiydi. Altepe o dönemde, belediyenin kömür dağıtmayacağını, valiliğin de aynı yöntemi izlemesini söylemiş ancak karşılık bulamamıştı.
Bir yandan denetim, diğer yandan da bu tür projelerin valilik ve büyükşehir belediyesi tarafından ortak yürütülmesi zamanı artık geldi, hatta geçti bile...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.