Hava Durumu

Osmangazi'de 10 yılda 300 bin nüfuslu kent kuruldu

Yazının Giriş Tarihi: 20.12.2019 08:25
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.12.2019 08:25

Bursa ne kadar büyürse büyüsün kentin kalbi denince akla Osmangazi geliyor. Çünkü tarihi ve kültürel mirasın neredeyse tamama yakını Osmangazi sınırları içinde yer alıyor.

İlçe olarak adlandırılması da sizleri yanıltmasın. Bir milyona yaklaşan nüfusuyla 60 vilayetten büyük olan Osmangazi'de 136 mahalle, 153 imar planı, 18 bulvar, 8 bin 620 cadde ve sokak, 140 bin bina, 430 bin bağımsız birim bulunuyor. Bu nedenle belediyecilik hizmetlerinin verilmesinin yanı sıra yeni yatırımlar gerçekleştirilmesi Bursa'nın kent vizyonu açısından önem taşıyor.

ASTV'de yayınlanan Sönmez Medya Buluşmaları'nın konuğu olan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, bir dönem parlamenterliğin ardından 3 dönemden beri Osmangazi Belediye Başkanlığı göre-vini yürütüyor.

İlk döneminde Osmangazi'nin master planını çıkartarak yol haritasını hazırlayan Dündar, tarihi bölgelerin yanında yeni gelişim alanlarının şehirle buluşması ve bir gelecek vizyonu konulması için çalışmalar yürüttü. Bu çerçevede geliştirilen projelerin temel amacı kurumsal hafızaya girmesiydi. Osmangazi'nin neredeyse her projesi önce bilim insanlarına, sonra sivil toplum kuruluşları ve akademik odalara ardından Osmangazililere sorularak gerçekleştirildi.

Osmangazi'nin geleceğe damgasını vuran aslında büyük de yatırım gerektirmeyen en önemli çalışması yeni şehircilik adına yürütülen projeler oldu. Başkan Dündar'ın verdiği bilgiye göre, 2009-2019 yılları arasında Yunuseli, Güneştepe ve Hamitler arasındaki bölgede yeni bir şehir kuruldu. 35 bin daireye ruhsat verilerek, 150 bin kişilik bir şehir inşa edildi. Demirtaş'ta da aynı süreç işledi. Burada da 85 bin kişinin yaşadığı bir uydu kent oluştu. İki bölgede toplam ruhsat verilen daire sayısı 10 yılda 73 bine ulaşırken, yaşayan insan sayısı 300 bini buldu. Bu binaların özelliği ise hem imara uygun olması hem de kapımızda bekleyen depreme dayanıklı olarak inşa edilmesiydi.

Dündar'a göre, kentlere başkan gözüyle değil kurumsal hafıza ile bütün olarak bakıldığında bu tür sonuçlar elde ediliyor. Soğanlı'daki kentsel dönüşüm, Osmangazi Meydanı projesi ve Panorama Fetih Müzesi bunların birer örneği. Hepsi iki hatta üçüncü dönemde sarkan projeler. Tüm bu projeler uzun vadeli düşünülerek, sadece bir dönemi hesaplamadan yapılan çalışmalar. Çünkü büyük projelerin gerçekleşmesi için bir dönem yetmiyor.

ÖNCELİK SOĞANLI VE KÜKÜRTLÜ'DE DEMİRKAPI SONRA

Kentsel dönüşüm Osmangazi'nin en önemli çalışmalarından biri. Soğanlı'daki kentsel dönüşümde projede yer alan binalar yükselince ilgi daha da arttı. Halen riskli bölgede çalışmalar devam ediyor. Belediye bir kısmını takas yoluyla vatandaşla anlaşarak aldı. Geçtiğimiz ay Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un ziyareti ile bu proje artık TOKİ vasıtasıyla yürütülmesi kararlaştırıldı.

Dündar'a Demirkapı ve Kükürtlü projelerini de sorduk. Kentsel dönüşümün bölge bölge yapılacağını ifade eden Dündar, önceliğin Soğanlı'da olacağını, projeleri hazır olan Demirkapı'ya daha sonra başlanacağını açıkladı. Dündar, Kükürtlü bölgesinin planlarının geçtiğini ve yolların genişletilerek oradaki dokuyu bozmadan yeşile ve sosyal donatı alanlarına müdahale edilmeden projenin vatandaşlar tarafından yürütüleceğini sözlerine ekledi.

Dündar, Çarşamba ve Altıparmak'taki kentsel dönüşümün ilk adımını Atatürk Stadyumu meydanı karşısındaki Maliye'ye ait lojmanlarla atmayı planlıyor. Bu konudaki takas görüşmeleri devam ediyor. Binalar alındığında burada uygulanacak projenin dalga dalga bölgeye yayılması hedefleniyor.

24 METRE DERİNE İNİLECEK 640 FORE KAZIK ÇAKILACAK

Dündar'ın ustalık dönemiyle ilgili vizyon projesi tabii ki Osmangazi Meydanı olacak. Ona göre, meydan Panorama Müzesi'nden 10 kat daha etkili olacak. Kamulaştırılması için 150 milyon harcanan meydan projesinin 200 milyon liralık ihalesinin ardından inşaat çalışmaları başladı. Geçtiğimiz günlerde Dündar, ilk fore kazık çakılması çalışmalarını izledi. 40 dönümlük alanın ilk etabında 17 bin metrekarelik inşaat alanı yer alıyor. İnşaat çalışmalarında halen 12 metreye inildi. Yeraltı otoparkı için 24 metre derinliğe ulaşılacak. 640 fore kazık çakıldıktan sonra bina yapılacak. 3 yılda tamamlanacak proje ile Bursa yıllardan beri beklediği meydana kavuşmuş olacak. Bu projenin en önemli özelliklerinden biri ulaşıma katkısı olacak. Şehrin yayalaşması için araçların park ihtiyacını karşılayacak meydan, aynı zamanda kentin vizyonuna da katkı sağlayacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.