Hava Durumu

Osmangazi müdavimi oldu, yükselen yıldız Mudanya

Yazının Giriş Tarihi: 30.09.2020 08:14
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.09.2020 08:14

Bu yıl 20'nci yaşını dolduran Tarihi Kentler Birliği, (TKB) kentlerin tarihsel bir bağlamda buluşması, kültürel mirasın korunmasında işbirliği, tarihi yapıların ve çevresel dokuların korunması ve yaşatılması konularında Türkiye'de yeni bir döneme çığır açan önemli kurumlardan biri. Birliğin kuruluşunda da Bursa'nın büyük emeği var.1999 yılında Avrupa Tarihi Kentler Birliği'ne Türkiye'nin davet edilmesi üzerine gözlemci üye olarak Bursa Büyükşehir Belediyesi katıldı. ÇEKÜL Vakfı'nın da tecrübesi ve desteğiyle, Türkiye Tarihi Kentler Birliği'nin kuruluş çalışmalarını başlattı ve yürütücülüğünü üstlendi.

22 Temmuz 2000'de Bursa'da, 52 tarihi kent belediyesi tarafından kabul edilen birlik tüzüğü ve yayımlanan kuruluş bildirgesiyle kurulan TKB, 2001 yılında Avrupa Tarihi Kentler Birliği'nin 12'nci üyesi oldu. Bursa ve ilçeleri birlik içinde hep aktif rol üslendi ve tarihi mirasın korunması ile ilgili çalışmalarda öncülük yapmanın yanı sıra deneyimlerini de üye diğer tarihi kentlere aktardı. Bu deneyim Türkiye ile de sınırlı kalmayarak Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe döneminde, Balkan coğrafyasındaki kültürel mirasımızın yaşatılması çalışmalarının da yürütülmesinde kullanıldı.

Tarihi Kentler Birliği, kuruluşunun 20'nci yıl dönümünü daha büyük ve görkemli bir törenle kutlamak için hazırlıklar yaparken koronavirüs pandemisi buna engel oldu. İstanbul Pendik'te önceki gün TKB'nin genel kurulu ve ödül töreni vardı. Daha önceki yıllarda Antalya'da düzenlenen bu etkinlik korona yüzünden İstanbul'a alınmıştı. Mudanya Belediye'nin organizasyonuyla gazeteci arkadaşlarım Adnan Baş-topçu ve Yüksel Baysal ile birlikte genel kurulu ve ödül törenini izleme fırsatı bulduk. 'Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması'nda Mudanya Belediyesi, Girit Mahallesi-Mütareke Meydanı 2. Etap Projesi ve Tirilye Sanat Evi Projesi ile Süreklilik, Osmangazi Belediyesi de Gazzeli Ahmet Efendi Kütüphanesi ve Kayhan Şadırvanlı Han Gençlik Merkezi projeleriyle uygulama ödülünü aldı.

Hayri Türkyılmaz, ödülü tüm Mudanyalılara armağan ederken, Mustafa Dündar da Osmangazi'nin tarihi kimliğini korumaya ve geleceğe aktarmaya devam edeceği mesajını verdi. Toplantı salonunun fuayesinde, gazeteci arkadaşlarla başta büyük ödülü alan Manavgat Belediyesi olmak üzere diğer projeleri inceleme fırsatı bulduk. Kendi aramızda yaptığımız değerlendirmede, çok yakın bir tarihte Mudanya Belediyesi'nin Tirilye, Osmangazi'nin Hisar ve Büyükşehir Belediyesi'nin Hanlar Bölgesi projelerinin yakında büyük ödüle uzanacağı öngörüsünde bulunduk. Daha sonra konuştuğumuz Başkan Türkyılmaz da sanki kendi aramızdaki sohbetimizi dinlemiş gibi Tirilye Projesi ile yakın bir tarihte büyük ödülü Mudanya'ya getireceklerini söyledi.

BAKAN YARDIMCISINDAN ULUDAĞ MESAJI

Tarihi Kentler Birliği toplantısına katılarak konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Bursa'nın yakından tanıdığı bir isim. İki yıl önce Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki turizm zirvesine katılan ve Bursa'yı iyi bilen Nadir Alpaslan'a program sonrası Uludağ Alan Başkanlığı ile ilgili son durumu sordum. Geçen hafta Güney Marmara Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Ersin Yazıcı tarafından Uludağ'da düzenlenen ve AK Parti milletvekilleri Hakan Çavuşoğlu ve Emine Yavuz Gözgeç, CHP milletvekilleri Erkan Aydın ve Prof. Dr. Yüksel Özkan'ın katıldığı toplantıda Kültür ve Turizm Bakan Danışmanı Neşe Çıldık ve Yatırım ve İşletmeler Genel Müdür Yardımcısı Emin Özkan da bilgilendirme yapmıştı. Bu toplantıyı hatırlatarak yanıt veren Alpaslan, şunları söyledi:
'Toplantının sonuçlarını bakanlık olarak kendi içimizde değerlendirdik. Bakanımız başkanlığında paydaşlarla bir değerlendirme toplantısı daha yapacağız. Tarım ve Orman Bakanlığı ile de konuşuldu. Onlar da sıcak bakıyor. Tahminim meclis açıldıktan sonraki süreçte gündeme gelecek belki bu yıl bitmeden yasalaşacak'

GÖZLEM KULESİ'NİN KONUĞU PROF. DR. TATLIOĞLU

Türkiye'nin gündemi ekonomi. Dövizdeki yükseliş hız kesmezken dün Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 2021-2023 dönemine ilişkin Yeni Ekonomi Programı açıkladı. İYİ Parti Bursa Milletvekili Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, aynı zamanda partisinin Kalkınma Politikaları Başkanı. ASTV'de yayınlanan Gözlem Kulesi'ne bu akşam konuk olacak Prof. Dr. Tatlıoğlu ile Yeni Ekonomi Programı'nı konuşacağız. Program sadece ekonomiyle de sınırlı olmayacak. Bursa gündemine de ayrı bir başlık açacağız. Gözlem Kulesi, bu akşam saat 20.30'da ASTV'de...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.