Hava Durumu

Ovacık'ın nohudu varsa Nilüfer'in de ekmeği var

Yazının Giriş Tarihi: 10.07.2020 07:59
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.07.2020 07:59

Son yılların yükselen trendi doğal ve güvenli gıdaya olan ilgi koronavirüs sürecinde daha arttı.

Nilüfer Belediyesi, yıllardan beri tarım alanında yaptığı çalışmaları 2020 yılında zirveye çıkarmak için önemli bir atılım gerçekleştirdi. 2020'yı tarım yılı ilan eden belediyenin yaptığı çalışmalar Nilüferlilerde farkındalık oluştururken, hepsini birer amatör çiftçi yaptı.

ASTV'de yayınlanan Gözlem Kulesi'nin konuğu olan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Tarım Yılı kapsamındaki projelerini anlattı.

Nilüfer kültür, sanat ve sporla anılmasına rağmen aynı zamanda bir tarım kenti. 51 hektarlık alanın 17 hektarlık bölümünde enginar, biber, üzüm, zeytin gibi özel ürünler yetiştiriliyor.

Nilüfer Belediyesi'nin tarım yılındaki çalışmaları bir yılla sınırlı olmayacak. Çalışmalar her yıl artan bir tempo ile 5 yıl boyunca devam edecek.

Projenin en önemli merkezlerinden biri Konaklı'daki belediye ait 100 dönümlük alanda gerçekleştirilecek. Burada hem üretim hem eğitim verilecek alanlar oluşturuluyor.

Ürünlü'deki kent bostanında kurulan kompost ünitesinde hem ekonomiye katkı hem de çiftçiye destek amacıyla yemek ve bitkisel atıklardan organik gübreye üretimi başladı. Burada oluşturulan yerel tohum kütüphanesindeki çeşit sayısı da 200'ü aştı.

Nilüfer Belediyesi ayrıca bu yıl bir ilki gerçekleştirerek, tıpkı Ovacık'ın komünist belediye başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu'nun nohut üretimi gibi yerli buğday ekimi yaptı. 180 dönümlük araziye ekilen buğday bu hafta sonu hasat edilecek. 40-50 ton arasında buğdaydan elde edilecek un köy derneklerindeki kadınlara dağıtılacak. Onların yaptıkları ve bugünlerde herkesin gözdesi haline gelen doğal mayalı yerli buğday ekmeği Nilüferlilere sunulacak.

Konaklı'da ayrıca paketleme bölümü de oluşturulacak. Doğal ürünler Nilüfer'de açılacak tanzim satış benzeri bir mağazada satışa sunulacak. Bu mağazada ayrıca Türkiye'nin çeşitli kooperatiflerinden gelen doğal ve güvenli gıda ürünlerinin satışı yapılacak.

Nilüfer'in tarım yılındaki çalışmaları bunlarla da sınırlı değil. Bir yandan tıbbı ve aromatik bitkilerden lavanta ekimi yapılırken, diğer yandan tüm Nilüferlilerin merak sardığı balkonda sebze yetiştiriciliği için de ücretsiz tamamı yerli tohumlardan elde edilen 200 bin fide dağıtıldı. Mayıs ayında dağıtılan bu fideleri balkonlarında yetiştiren Nilüferliler, ilk hasadı yapmaya başladılar bile. İlk ürün fotoğraflarını da önce Başkan Erdem'e gönderen Nilüferliler, sosyal medyada da en iyi ürün konusunda rekabet ediyor.

Tarım Yılı'nın bir başka önemli çalışması ise Uludağ Üniversitesi işbirliği ile hayata geçiriliyor. Nilüfer'in tamamındaki toprak analizleri 6 ay içinde tamamlanarak çiftçilere hangi bölgede neyin yetiştirilebileceği konusunda bilgi verecek.

KÜLTÜR-SANAT VE FESTİVALLERE MOLA

Nilüfer denilence akla kültür-sanat etkinlikleri geliyor. Belediyenin düzenlediği etkinlikler zaman zaman Türkiye çapında yankı buluyor. Ancak bu yıl koronavirüs yüzünden tüm festivaller, 23 Nisan ve 19 Mayıs etkinlikleri iptal edildi.

Yeni normalle birlikte ilk etkinliklerini Balat Atatürk Kent Ormanı'nda araba sinemasıyla düzenlediklerini vurgulayan Başkan Erdem, bu bölgede bir açık hava tiyatrosu yapımıyla ilgili projelendirme müjdesini de verdi.

Pandemi nedeniyle dijital ortamda gerçekleştirilen etkinliklerin de büyük ilgi gördüğünü ifade eden Erdem, şöyle devam etti:

'Hazırlanan 2 marş, sosyal medyada 3 milyondan fazla izlendi. Tiyatro oyunlarımız da büyük ilgi gördü. Yavaş yavaş küçük organizasyonlarla etkinliklerimize başlıyoruz. Çalı Film Festivali'ni yapabiliriz. Bu sen böyle geçti ama gelecek yıl bunun acısını çıkarırız'

2,5 MİLYON MASKE ÜRETİLİP, DAĞITILDI

Koronavirüs döneminde sağlık teşkilatı kadar yerel yönetimler de büyük sorumluluk üslendi. 31 Mart'ta birinci yılını dolduran yeni başkanlar tam hazırladıkları stratejik planlarını hayata geçirmeye çalışırken pandemiye yakalandı.

Nilüfer Belediyesi de bu dönemde tüm enerjisini koronavirüs önlemlerine ayırdı. Evde kalan insanların ihtiyaçları, dezenfekte işlemlerinin yanı sıra ağırlık maske üretimine de verildi. Belediye kısa sürede kurduğu tesisle günde 50 bin maske üretimini başardı. Üretilen maskeler de pazarlar, belediye binaları ve muhtarlıklar aracılığıyla vatandaşlara dağıtıldı. 3 aylık sürede 2,5 milyon adet maske üretimi gerçekleştirildi.

Maskeye ulaşım kolay hale geldiği için günlük üretim 15 bine düşürülse de devam ediyor. Pandeminin seyrine göre, üretim arttırılabilir. Belediye, çocuklar ve özellikle işitme engellilerin dudak okumasını sağlayacak şeffaf maske üretimi de gerçekleştirdi.

Turgay Erdem'in 'inanılmaz bir dayanışma örneğiydi' dediği çalışma ise muhtarlar aracılığıyla yapıldı. 8 mahallede açılan dayanışma marketlerinde 12 binden fazla kişiye erzak yardımı gerçekleştirildi. İhtiyacı olanlar alırken hayırseverler de destekte bulundu.

Belediye, pandemi sürecinde 5-6 milyon liralık ekstra harcama yaparak Nilüferlilerin yanında oldu.

Bu arada, Turgay Erdem, gecikmeye neden olsa da pandemi döneminde de yatırımlarını sürdürdüklerini ifade ederek, 'Alzheimer Merkezi'nin açılışı haziran yerine eylülde gerçekleştirilecek. Çamlıca'daki 5 yıldız konforundaki yaşlı bakım evi de tamamlanmak üzere. Bakım evinin zemin katında 50-60 çocuğa kreş hizmeti vererek, iki neslin bir arada olmasını sağlayacağız' dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.