Hava Durumu

Özer Matlı'dan Bursa çağrısı

Yazının Giriş Tarihi: 26.09.2017 08:40
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.09.2017 08:40

1 Ekim itibarıyla resmi olarak seçim süreci başlayacak olan 364 oda ve borsanın seçimlerine son dakika ertelemesi geldi. Bakanlar Kurulu'nun bu erteleme kararı öncesi ASTV'de yayınlanan Gözlem Kulesi'nin konuğu olan Bursa Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı, 1 Ekim'de yapmayı planladıkları projelerini anlattı.


Birinci bölümü oda faaliyetleri ve önümüzdeki dönem çalışmalarını ele aldığımız programın ikinci bölümü bir Bursa sevdalısı olan Matlı'nın çağrısıyla sonuçlandı.
'Bursa'nın büyümesi, otobanla İstanbul'un yaklaşması fırsat mı tehdit mi?' sorusuyla başlayan sohbetteki en önemli konu Bursa'daki tarım arazilerinin günden güne küçülmesi, hızlı göç ve İstanbul'daki rantiyeye karşı Bursa'nın nasıl korunacağı oldu.
Matlı'ya göre, en önemli konu Bursa'da doğan ve doyanlar için nefes alınabilir yeşil Bursa'nın gerçekten yeşil olarak torunlarımıza miras bırakılması.
Bursa, birkaç kimlikli bir şehir, tarım, sanayi şimdi de turizm. Peki gelecekte hangisi ön plana çıkmalı?
İstanbul'da bir dönüm yer 20 milyon lira. Bursa'da dönümü 5-10 bin lira olan yerler İstanbullu yatırımcılar nedeniyle 50 bin liraya çıktı. Çiftçilerin ortalama geliri belli. Bu insan İstanbul'un rant baskısından nasıl korunacak?
Bu noktada, belki de önümüzdeki günlere damgasını vuracak Matlı'nın çağrısı geliyor. ASTV ekranından Bursa Valisi, milletvekilleri, Büyükşehir Belediye Başkanı, BTSO, Uludağ Üniversitesi ve sivil toplum kuruluşlarına seslenen Matlı, tüm paydaşlarla birlikte Bursa Sempozyumu çağrısı yaptı.
Bu konu öyle aceleye de getirilmeyecek bir çağrı ön hazırlıkları belki de bir yıl sürecek ve sonunda Bursa'nın gelecekteki yol haritası ortaya çıkacak.
Matlı'nın seçimlere hazırlanan BTSO Başkanı İbrahim Burkay'a da ayrıca çağrısı var. Geçen dönem 16 proje ile Bursa kamuoyunun karşısına çıkmıştı, yeni dönem için Bursa'nın vizyonu projesini birinci sıraya almasını öneriyor.

Et-Ba arazisine 800 konut ve AVM

Matlı ile sohbetimizde odanın yeni projelerini de öğreniyoruz. 4 yıllık dönemde üye sayısı 500'den 968'e işlem hacmi de 900 milyondan 2 milyar 600 bine ulaşan borsanın işlem hacminin 5 milyar liraya çıkarılması planlanıyor.
En önemli yatırım ise Badırga'da yaptırılacak 'Canlı Hayvan Pazaryeri, Kesimhane ve Karkas Et Borsası'ile yeni borsa hizmet binası.
Badırga'daki projeyi bu hafta sonu Bursa'ya gelecek olan yeni Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba da inceleyecek. Asıl önemlisi Et-Ba bu tesislere taşınınca boşalacak 65 bin metrekarelik alanda yap-işlet- devret modeliyle 800 konut ve işyeri yapılacak. Özer Matlı, bu konuda Büyükşehir Belediyesi ile prensipte anlaşmış ve projeyi kentin doğusuna borsanın hediyesi olarak nitelendiriyor.
Borsa hizmet binası ise Doğanbey'de borsaya ait 33 dairenin Büyükşehir Belediyesi'ne devri ile gerçekleştirilecek. Bu daireler karşılığı alınacak 10 bin metrekarelik arsa üzerine hizmet binası inşa edilecek.
Bu yatırımların rakamsal değerleri ise dudak uçuklatıyor. Et-Ba'nın yeriyle ilgili 550 milyon liralık bir yatırım ortaya çıkacak. Hizmet binasının yatırım değeri 20 milyon lira, Badırga'daki tesislerin kurulacağı arazinin bedeli 150 milyon lira.

Somuncu Baba ekmeği

Borsanın yine sosyal sorumluluk projeleri de var. Borsa, Somuncu Baba Vakfı üzerinden ihtiyaç sahiplerine yardım yapıyor.

Oysa Somuncu Baba'nın hikayesi ekmekle başlıyor. Bunun için BESAŞ ile işbirliği yapılarak Somuncu Baba ekmeği üretimi için çalışma yapılacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.