Hava Durumu

Pandemi Bursa'nın kanatlarını kırdı!

Yazının Giriş Tarihi: 20.10.2020 08:15
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.10.2020 08:15

Habercilikte kullanılan havacılık tanımlamalarından biridir; uçak seferleri başlayınca, 'Bursa kanatlandı' başlığı atılır. Bursa'ya koronavirüs nedeniyle 7 aydır uçak seferi düzenlenmiyor.

O yüzden de başlığı, 'Bursa'nın kanatları kırıldı' diye attım.

Sık sık yazarım; Bursa'nın ulaşımdan yana şansı hiç gülmüyor. Otobana İstanbul'un İzmir'e bağlanması projesi sayesinde kavuştuk. Demiryolu ve havayolu konusunda şanssızlık hiç yakamızı bırakmadı. Demiryolu projesi ötelene ötelene 2023'e kaldı.

Zamanının en modern havaalanlarından biri Yenişehir'de yaptık ama 20 yıldan beri bir türlü rantabl hale getiremedik. Zaman zaman muhalefet politikacılarının dile getirdiği gibi Bursa maalesef başkent Ankara'ya en uzak il haline geldi. Ankara'dan Kars veya Van'a uçakla bir saatte ulaşılırken, Bursa'dan uçak veya hızlı tren olmadığı için en hızlı araçla bile 4 saatte gidilebiliyor.

Son yıllarda, özellikle AK Parti Bursa Milletvekilleri Dr. Mustafa Esgin, Refik özen ve Zafer Işık'ın THY yetkilileri üzerinde 'tam saha pres' uygulaması sonucu Ankara seferleri arttı. Direkt uçuş yapılan noktalara yeni iller eklendi. Doluluk oranları da diğer kentlere göre oldukça yüksek hale geldi.

Balkanlara açılma çabaları kapsamında Bulgaristan'ın Plovdiv kentinde görüşmeler yapıldı ve anlaşma sağlandı. Sırada Üsküp ve diğer Balkan kentleri vardı.

Ancak bu kez koronavirüs pandemisi yapılan planları altüst ettiği gibi 28 Mart'ta durdurulan seferlerin yeniden başladığı 1 Haziran'da Bursa uçuş planlarına dahil edilmedi. 5 ay geçti hala Bursa'dan sefer yok.

Bursalılar da uçmak için ya Sabiha Gökçen'e ya da İstanbul havaalanına gitmek zorunda kalıyor.

Yenişehir Havalimanı ile yakından ilgilenen ve bu konuda hazırladığı raporları bizimle paylaşan İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Duman, işi dolayısıyla sık sık seyahat ediyor. Geçtiğimiz günlerde Diyarbakır'a yaptığı seyahatle ilgili görüşlerini sosyal medyadan paylaşan Duman, Anadolujet'in Bursa'ya üvey evlat muamelesi yapmasına tepki gösteriyor.

Pandemi bahane edilerek iptal edilen seferlerdeki uçakların yurtdışı destinasyonlarda kullanıldığını savunan Duman, yakın bir tarihte de seferlerin başlaması ihtimali bulunmadığını sözlerine ekledi.

Son durumu Yenişehir'in yine en yakın takipçisi AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin'e de sorduk.

Pandemi sonrası yeni normale geçişle birlikte Bursa gibi çapraz uçuş yapılan hiçbir yerde seferlerin başlamadığını vurgulayarak, 'İstanbul, Sabiha Gökçen ve Esenboğa hap noktaları olduğu için buradan seferler düzenleniyor. Bursa seferleri ise Ankara merkezli gerçekleştiriliyordu. Bursa gibi 4-5 il de aynı durumda'

Peki, ne zaman başlar?

Dr. Esgin'in bu soruya yanıtı ise biraz karamsar: Bu kışı böyle geçireceğiz. Mart-nisan aylarında yeniden seferler başlayabilir.

'TÜRK TESLA'SI TAM GAZ

Türkiye'nin yerli ve milli elektrikli otomobili için Tesla benzetmesini geçtiğimiz günlerde bir Alman gazetesi yapmıştı. TOGG'a övgüler yağdıran gazete gelecek için de bizim açımızdan gururlandıran bir önerme de bulunarak, otomobilin satış fiyatının rekabetçi olması halinde bunun Alman otomobil pazarı için de cazip olacağını ifade etmişti.

Elektrikli otomobil ekosistemi oluşturan TOGG'un Gemlik'teki Platform Tasarım ve Üretim Merkezi'nin de inşaatı pandemiye rağmen hızla devam ediyor. Önceki gün sosyal medya hesabından inşaatın son durumu ile ilgili bilgi veren TOGG, tesislerde yapılan zemin güçlendirme çalışmalarının hız kesmeden devam ettiğini açıkladı.

Temelinin atıldığı yaklaşık iki aylık sürede yapılan işler ise şöyle sıralandı:

'Bu güne kadar 3 bin 115 adet konteyneri doldurmaya yetecek 100 bin metreküp kazı yapıldı.

Uçucu birleştirildiğinde 157 kilometre ye ulaşarak İstanbul'dan Bursa'ya kadar uzayacak 9 bin 400 adet zemin güçlendirme kolonu üretildi.

15 bin metreküp ya da olimpik ölçülerde 6 havuzu dolduracak kadar dolgu yapıldı.

Kullanılan 46 bin ton çimento ise 50 katlı bir gökdelen inşa etmeye yetecek seviyeye ulaştı.

Boya ve enerji binalarımızın temel güçlendirme çalışmaları tamamlandı'

TOGG, açıklamasını 'Bizi izlemeye devam edin...' sözleriyle bitirdi.

İzliyoruz, hem de gururla...

SOSYAL DENEYLER VE İNEGÖL'DEKİ FARKINDALIK

Son aylarda Türkiye'nin çeşitli kesimlerinden gelen sosyal deney görüntülerini haber bültenlerinde veya sosyal medyada izliyoruz.

Bu deneylerden ortaya çıkan sonuç şu: Yardım etmeyi seviyoruz.

Yardım etmeyi seviyoruz ama bunu yaparken maalesef duygularımız da istismar ediliyor.

İnegöl Belediyesi'nin gerçekleştirdiği sosyal deney bunu en güzel şekilde anlattı. Şehir Tiyatrosu ekibinde yer alan Volkan Derman, eski kıyafetler giyerek, sokağa çıkıp avuç açtı.

Derman'ın çağrısına sokaktaki birçok kişi sorgusuz sualsiz karşılık verdi. Parayı iade ettikten sonra kendini tanıtan Derman, uyarılarda da bulundu.

İşin ilginç yanı Derman, bir saat için 250 lira topladı. Geçtiğimiz günlerde zabıta ekiplerinin yakaladığı bir dilencinin üzerinde bin 500 lira para çıkmıştı.

Ne kadar kolay kazanç değil mi? Günde en az bin lira. Ayda 30 bin... Anlı şanlı işletmelerin bile kazanamayacağı bir para.

İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban'ın sözüyle bitireyim; Dilencilik meslek olmasın. Lütfen!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.