Hava Durumu

Pazarın nabzı sandığa nasıl yansır?

Yazının Giriş Tarihi: 19.06.2018 07:26
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.06.2018 07:26

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in mitingine giderken trafik kapalı olduğu için Ortapazar'dan alana çıkmak zorunda kalınca uzun süredir bu bölgelerde yaya dolaşmadığımı fark ettim.
Bir gazeteci için en büyük eksiklik yaşadığı kentin insanlarıyla bağlantısının kopmasıdır. Plaza gazeteciliği sendromu olarak tanımlanan yeni anlayış yüzünden gazetecilerle kent sakini arasındaki bağ zayıfladı.
Gerçi son yıllarda, herkesin sosyal medya paylaşımları sayesinde kimin neler yaptığını anlık izler hale geldiysek de, insana dokunmanın, karşılıklı sohbetin havası bir başka.
Bursa Hakimiyet Gazetesi Yazı işleri Müdürü Ali Kemal Aksakal'la birlikte Tahtakale'den başlayıp, Kapalı Çarşı, Tuz Pazarı ile devam eden yaya yolculuğumuz Reyhan Pazarı'ndan Haşim İşcan'a kadar sürdü. Bu tür gezileri sık sık yapan gazeteci dostumuz Can Ertan'ın da kulaklarını çınlattık.
Şaka bir yana akıllı telefondan baktım 7 binin üzerinde adım atmışız.
Gelelim izlenimlere...
Bahar aylarında havanın mevsim normallerinde gitmesi sayesinde, özellikle meyvede büyük bolluk yaşanıyor. Geçen yıl kilosunu 8-10 liraya aldığımız kiraz ortalama 5 liradan satılıyor. Kimi yerlerde 2 liraya kadar düştüğünü de gördük. CHP İl Başkanlığı bayramlaşmasında dağıtılan kayısıda da bolluk yılı. Her biri bal küpü olan kayısının kilosu ise 5 lira.
Bamya da pazar tezgâhlarındaki yerini almaya başlamış bile. Bursa'nın Doğanköy bamyası meşhurdur ama henüz çıkmamış. Kilosunu 14 liradan satan pazarcının söylediğine göre, son yıllarda Manisa bamya üretiminde lider hale gelmiş.
Meyve ve sebzedeki ucuzluğu peynir, et ve bal fiyatlarında görmek zor. Enflasyon canavarının acımasız yansıması şarküteride yani. Geçen yıl kilosu 25 lira olan oğlak eti bile 40 liraya fırlamış. Kuzu etinin yanına yaklaşılmıyor. Pirzola gibi bazı et ürünleri ise 100 lira sınırına dayanmış.
Bakalım çarşı pazar barometresi 4 gün sonraki sandığa nasıl yansıyacak?

Çarşı turu siyasetsiz olmaz
Bayram sonrasının dinginliğine rağmen pazar turu siyasetsiz olmaz. Selamlaşmanın ardından herkes konuyu seçimlere getirip, gazeteci olduğumuz için soruyor: 'Durum nasıl. Kim kazanacak?' oysa biz onların tercihlerini merak ediyoruz. Genel kanı, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalacağı yönünde. AK Partililere göre ise ilk turda cumhurbaşkanlığı seçimini Recep Tayyip Erdoğan kazanır. Meclis çoğunluğu için ise aynı kesin ifadeler telaffuz edilmiyor. CHP'liler ise Muharrem İnce'nin yarattığı sinerjinin sandığa yansıyacağına inanıyor. Mitingdeki katılım ve ilgiden memnun olan İYİ Partililer ise Bursa'dan umutlu. MHP'liler de, partileriyle ilgili kamuoyunda yaratılan algıdan rahatsız. Seçimde kimsenin beklemediği başarılı bir sonuç alacaklarını söylüyorlar.

Kararsız seçmen azaldı
Ayaküstü sohbetler de olsa pazardaki turu-muzda siyasete yönelik izlenimim; kararsız seçmen sayısı oldukça azalmış. Kiminle sohbet ettiysek, 24 Haziran'da sandık başında oy kullanmışçasına kararlı bir şekilde oyunun rengini söyledi. Oysa seçim kararı alındığı ilk günlerde kararsız oranı oldukça yüksekti. Bu da kampanya döneminin partiler açısından başarılı geçtiğinin işareti.
Seçime hazır olan vatandaşın gelecek ile ilgili en büyük endişesi ekonomik durumla ilgili. Kim seçilirse seçilsin ekonomik sıkıntının devam edeceği endişesi hakim sokakta.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.