Hava Durumu

Planlı kalkınma ve BEBKA'nın desteği

Yazının Giriş Tarihi: 04.02.2018 07:23
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.02.2018 07:23

Plan yapmak ve belirlenen hedefler doğrultusunda hareket etmek artık her ülkenin hatta her işletmenin olmazsa olmazlarından.
Türkiye de zaman zaman hedeflerinden ayrılsa da planlı kalkınmayı uzun yıllardan beri sürdürme gayretinde. Halen 11'inci Kalkınma Planı hazırlıklarını sürdürüyor.
Genel perspektiflerin yanı sıra kalkınmanın yerel ölçekli aktörleri ise kalkınma ajansları.
Bazen hiç ummadığınız dağ bölgesinde veya bir işletmenin girişindeki tabelada, 'BEBKA desteği ile yapılmıştır' ibaresini görürüz.
Peki, ne iş yapar BEBKA ya da Bursa-Eskişehir-Bilecik Kalkınma Ajansı.
7 yıldan beri adı geçen bu üç ilde önemli çalışmalara imza atan BEBKA'nın Genel Sekreteri İsmail Gerim, AS TV'de yayınlanan Gözlem Kulesi'ne konuk olarak ajansın çalışmalarını ve 2018 programını açıkladı.
Önce amacını anlatayım.
BEBKA, kamu, özel sektör, sivil toplum kuruluşları arasında koordinasyon ve işbirliğini gerçekleştirerek kalkınmaya yön veren, yerel sorunlara yine yerel çözümler sunan, kaynakların yerinde ve etkin kullanımıyla sürdürülebilir kalkınmaya hizmet eden bir kurum.
7 yıllık süreç içinde BEBKA'ya bin 195 proje başvurusu yapılmış. Tabii bütçe imkanları belli. 294 projeye 82 milyon liralık hibe desteği verilmiş. İşletme ve kurumların katkılarıyla bu projeler de 135 milyon liralık yatırıma dönüşmüş. Ayrıca eğitim ve bilgilendirme toplantılarıyla da 7 bin 500 kişiye ulaşılmış.
Son yıllarda en önemli konulardan biri proje yazma. Avrupa Birliği'nden BEBKA'ya ve daha birçok kurumsal yapıdan destek almanız için proje yazımını bilmeniz gerekiyor. Söz konusu sürede bin 750 kişiye de proje yazma eğitimi verilmiş.

2018 yılı mali destek programındaki şifreler

BEBKA, 2017 yılının son günlerinde 2018 yılı Mali Destek Programı'nı kamuoyuna açıkladı. "Sektörel Rekabetçiliğin Artırılması", "Endüstriyel Simbiyoz" ve "Kırsalda Ekonomik Kalkınma" alanlarında toplam 16 milyon lira hibe verilecek. Projeler için son başvuru tarihi 22 Mart. Bir heyet tarafından yapılacak incelemenin ardından hibe ve kredi alacak projeler açıklanacak.
Buradaki en dikkat çekici unsur ise Sektörel Rekabetçiliğin Artırılması programında yer alan ana başlıklar. Bugünlerde Bursa ve Türkiye'nin en çok ihtiyaç duyduğu havacılık ve savunma sanayi, raylı sistemler, teknik tekstil, kompozit seçilmiş.
Endüstriyel Simbiyoz Mali Destek Programı'ndaki başlıklar ise endüstriyel kaynaklı çevresel sorunların önüne geçilmesi hedeflenmiş. Bu amaçla atık suyu ve atıklardan katma değerli ürün ve enerji üretimi projeleri yer alıyor.
5 milyon bütçeli Kırsalda Ekonomik Kalkınma Mali Destek Programı ise kırsaldaki tarım ürünlerinin değerlerinin ve pazarlama imkanlarının artırılması ve turizm ile yöreye özgü el sanatlarının geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi.
BEBKA'nın proje tercihleri çok önemli. Keşke genel planlarda da Bursa'nın bu tür ihtiyaçlarına uygun tercihler yapılıp, finansman desteği sağlansa.

Gemlik'te küçük ama hayati bir yatırım

Gemlik'te yıllardır çeşitli platformlarda dile getirilen sorun nihayet çözüm buldu.
Yıllardır Ata Mahallesi'nde oturan vatandaşlar, Gemlik'e, Jandarma Komutanlığının karşısında yer alan Hisartepe Mahallesi'ndeki yeni konut alanlarındakiler de Bursa'ya gitmek için canlarını tehlikeye atmak zorunda kalıyorlardı.
İstedikleri basitti aslında. Sadece bir üstgeçit...
Böylece Bursa-İstanbul karayolundaki hızlı trafikte yolun karşısına geçme eziyetinden kurtulacaklardı. Üstelik jandarma önündeki geçiş kapatılınca geçişlerde tam bir can pazarı yaşanıyordu.
Geçtiğimiz günlerde jandarmanın önünde üst geçit inşaatına başlandı. Karayolları Müdürlüğü tarafından yapılan üstgeçit küçük ama hayati bir yatırım.
Belki de çok sayıda insanın hayatını kurtaracak. Geç de olsa yapılması önemli....

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.