Hava Durumu

Prof. Dr. Tatlıoğlu: Yanlış yönetiliyor demek haksızlık, ekonomi yönetilmiyor

Yazının Giriş Tarihi: 02.10.2020 08:11
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.10.2020 08:11

İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, Bursa'nın hem akademik hem de siyaset alanında yetiştirdiği önemli isimlerden biri.

Akademik birikimlerini siyasette de iyi kullanan ve dün partisinin TBMM Grup Başkanlığı görevine getirilen Prof. Dr. Tatlıoğlu, Kalkınma Politikaları Başkanı olarak da son değerlendirmesini ASTV'de katıldığı Gözlem Kulesi programında yaptı.

Türkiye'nin sıcak gündemi ekonomi. Dövizin ateşi bir türlü sönmüyor. İş dünyasından da karamsar mesajlar geliyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, beklentilerin yüksek olduğu bir dönemde Yeni Ekonomik Programı önceki gün açıkladı.

Programda, Prof. Dr. Tatlıoğlu, sıcak gündemi konuştuk ve ekonomik programı sorduk.

Konuşmasına başlamadan önce bütün söylemler ve değerlendirmelerini akademik ahlak çerçevesinde yaptığını vurgulayan Prof. Dr. Tatlıoğlu, İYİ Parti'nin meclis çalışmalarında da mutlak siyah veya mutlak beyaz diye bir alanları olmadığını, milletin faydasına gördükleri tekliflerde diğer partilerin aksine oy kullandıklarını ifade etti.

' AK Parti'nin 2002'den başlayıp 2020'ye kadar uzanan serüvenini külliyen olumsuzlayan bir dilimiz yok' diyen Prof. Dr. Tatlıoğlu'na göre, 2007 yılına kadar parlayan bir Türkiye vardı ama bu 2010'da durdu. Son 5 yılda, özellikle partili cumhurbaşkanlığı döneminden itibaren Türkiye'nin siyasi atmosferi değişti. Bu da hukuk ve ekonomi olmak üzere birçok alana yayıldı. 10 yıl önce Türkiye'nin milli geliri kişi başına 11 bin dolar iken bugün 8400 dolara düştü. Ortada fert başına 3500 dolar fakirleşen bir Türkiye var.

Prof. Dr. Tatlıoğlu, daha önce 2018ve 2019'da yeni ekonomik programların açıklandığını hatırlatarak, şöyle devam etti:

'Bunlara baktığımızda konulan hedeflerin çok uzağına düştüğümüzü görüyoruz. 2018'de hedef 860 milyar milli gelir koymuşuz. 2019'da 810 milyara düşürmüş, 2020'ye geldiğimizde ise bu rakam 700 milyar olmuş. Yüzde 20 fakir bir Türkiye var'

Türkiye'nin genel atmosferi ve siyasal ikliminin Türkiye'yi taşımadığını ve güvenin bozulduğunu savunan Prof. Dr. Tatlıoğlu, bunu 2017'de 130 milyar dolar olan bankalardaki döviz mevduatının 220 milyar dolara çıkmasıyla örneklendirdi.

'Türk insanı, maddi bayrağımız olan liradan kaçıyor. Arkasına güven konulmadığı için kaçıyor' diyen Prof. Dr. Tatlıoğlu, açıklanan hiçbir paketin hedefine ulaşmadığını söyledi ve şöyle devam etti:

' Hiçbir paketin hedefi tutmaz mı? Böyle bir sonuçla dünyanın hangi demokratik ülkesinde bir bakan pozisyonunu korur. Bir iktidar pozisyonunu korur. Sayın bakan Türkiye'nin en etkili ikinci ismi. Açıklama yapıyor. Aynı saatte hem faiz hem döviz yükseliyor. Piyasa inanmıyor. Bunun tesis etmeden Türkiye'de bir yenileme yapamazsınız.

Ekonomi yanlış yönetiliyor desek haksızlık olur ekonomi yönetilmiyor. Sayın bakan neden yerinde çünkü ne söyleseler ne yapsalar kendilerine bir maliyeti yok. Bu zamana kadar olmadı ama bundan sonra toplum siyasal sistem içinde seçimlerle bir karşılık verecek'

BURSA 2011'DE HIZLI TREN ŞANSINI NASIL KAÇIRDI?

Programın son bölümünde, Prof. Dr. Tatlıoğlu ile Bursa'yı konuştuk.

Söze hızlı tren ile başlayan ve Türkiye'nin Ankara'ya en uzak şehrinin Bursa olduğu görüşünü tekrarlayan Prof. Dr. Tatlıoğlu, her yıl 6 milyar dolarlık dış ticaret fazlası veren Bursa'nın bunu devam ettirebilmesi için kamu yatırımlarının devam etmesi gerektiğini vurguladı.

Bursa'nın 2011 yılında yüksek hızlı tren şansını nasıl kaçırdığı ile ilgili anekdotu da anlattı:

' 2011 yılında yüksek hızlı tren projesi İstanbul- İzmir otobanına paralel yapılaması planlanmıştı. Ama Osmangazi köprüsü nedeniyle bu projeden vazgeçildi. Eğer o gün Bursa'ya sahip çıkan siyasetçiler olsaydı. Bugün Bursa'nın yüksek hızlı treni olurdu'

Prof. Dr. Tatlıoğlu, Bursa'nın şehirlerarasının yanı sıra kent içi ulaşımında da sıkıntılar yaşadığına dikkat çekerek, Kent Meydanı Terminal arasında yapımı devam eden T2 hattını ise 'yeryüzünün en saçma projesi' olarak nitelendirdi. Dünyanın hiçbir yerinde yol üzerinde ray kalmadığını ifade eden Prof. Dr. Tatlıoğlu, Bursa'da kaynakların son 10 yıldır vizyonsuz olarak kullanıldığını iddia etti.

'HANLAR BÖLGESİ PROJESİNİ DESTEKLİYORUM'

Hanlar Bölgesi'nin önünün açılması projesi, toplumun tüm kesimlerinin desteğini alıyor. Projeyi 21 yıl önce kamuoyuna sunan siyasetçi ise Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu. Daha sonra merhum Hikmet Şahin de projenin gerçekleştirilmesi gerektiğini söyleyerek, avam projelerini kamuoyuna sunmuştu.

Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı döneminde Ahmet Aybar, Cevdet Yüce ve Adem Özdemir ile birlikte hazırladıkları çalışmayla projeyi gündeme getirdiklerini hatırlatan Prof. Dr. Tatlıoğlu, şöyle devam etti:

' Böyle bir zenginlik bir çok kentte yok. Hanlar bölgesinin önünü açıp, Timurtaşpaşa'da tıpkı Paris'te olduğu gibi yer altı otoparkı yapalım demiştik. Proje ile hanlar bölgesi yaşam ve alışveriş merkezine dönünce yılda en az 2 milyon turist çeker'

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın bu projeye başlamasını desteklediğini de söyleyen Prof. Dr. Tatlıoğlu, ' Gerçekleşmesi için bize düşen ne varsa elimizden geleni İYİ Parti olarak da yapacağımızı söylüyorum' dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.