Hava Durumu

Sağlıktaki dönüşümde Dr. Akan imzası

Yazının Giriş Tarihi: 04.12.2019 08:20
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.12.2019 08:20

Haberi gündüz saatlerinde gelmiş ancak bir türlü teyit ettirtememiştik. Akşam saatlerinde haberin doğru olduğu anlaşıldı. 10 yıldan beri Bursa İl Sağlık Müdürü olarak görev yapan Dr. Özcan Akan'ın yerine Yalova İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Halim Ömer Kaşıkcı atandı. Dr. Akan, bu gelişmeyi sosyal medya hesabından duyurarak, yeni görev yerinin Sağlık Bakanlığı olacağını açıkladı.

Görüştüğümüz Dr. Akan, atamanın herhangi bir sıkıntıdan kaynaklanmadığını özellikle vurgulayarak, gelişmeyi şu sözlerle anlattı:

'Bursa'da 10 yıllık yoğun tempodan yorulmuştum. Ya emekli olacak ya da başka yerde görev alacaktım. Bakanlık, emekli olmamı istemeyerek, Ankara'da görev yapmamı istedi.'



Dr. Akan'la sohbetimizde 10 yıl öncesinden günümüze kadar uzanan Bursa'da sağlıkta yaşanan önemli gelişmeleri konuştuk.
Gerçekten zor bir dönemde göreve başlamıştı. Şevket Yılmaz Hastanesi'nde yangın çıkmış, sadece acil servisi hizmet veriyordu. Dr. Akan'ın pratik ve kısa sürede çözüm bulma yeteneği burada devreye girdi. Hastane kısa sürede yenilenerek yeniden hizmete başladı. Ardından kadın doğum, inşaatı yılan hikayesine dönen Dörtçelik Ruh ve Sinir Hastanesi hizmete girdi.

Asıl çalışma 2010 yılında başlatıldı. Çıkarılan kamu hastaneleri envanteri, acı bir gerçeği gözler önüne serdi. 17 ilçenin tamamındaki hastaneler ömrünü tamamlamış, üstelik deprem ve yangın yönetmeliklerine uygun değildi. Yoğun bakım yatakları yetersiz olduğu için hastaların çoğu il dışına sevk ediliyordu. Sağlık hizmetleri sunumu sıralamasında ise Bursa 59'uncu sırada yer alıyordu.

Bu tablo üzerine 10 yıllık stratejik eylem planı hazırlandı ve Dr. Akan'ın yönetiminde başarıyla hayata geçirildi. İsterseniz başlıklar halinde vereyim:

17 ilçenin tamamının hastaneleri yenilendi. 3 diş hastanesi açıldı. Şehir hastanesi açıldı. 7 yıl peş peşe organ nakli konusunda Bursa dünya ligine taşındı. 112 Acil servisi ve aile hekimliği çalışmalarında başarı sağlandı. Türkiye'nin en kompleks tamamlayıcı tıp merkezi ve tıbbi laboratuarları kuruldu. Sağlıklı yaşam merkezi ilk kez Bursa'da hayata geçirilerek rol model oldu.

Bu yatırımlar ve hizmetlerle Bursa 10 yılın sonunda büyükşehirler arasında en iyi sağlık hizmeti sunan il oldu.

Bu arada, hiç mi hata yapılmadı? Elbette ki oldu. Ancak, bardağın dolu tarafından bakıldığında 10 yıl önceki hayati sorunlar bugün artık gündeme bile gelmiyor. Bunda Dr. Akan'ın emeği ve çabası büyük.
Bursa adına teşekkür etmek gerekiyor. Bundan sonraki görev yerlerinde de aynı başarılara imza atacağından eminiz...
Yolunuz açın olsun Dr. Akan...

JEOLOJİ MÜHENDİSLERİNDEN HEYELAN UYARISI

Uludağ'ın eteklerinde kurulan Bursa için en önemli risklerden biri de heyelan. Geçen yıl Yıldırım Mollaarap Mahallesi'nde yaşanan heyelan nedeniyle çok sayıda vatandaş soğuk günlerde evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.

Sadece Yıldırım değil, Bursa'nın birçok yerinde eğilimli alanlarda yapılaşma mevcut. Yağışların başladığı bu günlerde Jeoloji Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Engin Er, deprem kadar önemli bu konuya dikkat çekti. Bursa'da her yıl 4-6 bin civarında inşaat ruhsatı alındığını hatırlatan Er, yer bilimleri mühendislik araştırmaları yapılmadan zemin iyi tanınmadan kazı yapılmasının büyük risk taşıdığı uyarısında bulundu.

Bu tür risklerin önüne geçilmesi için yıllardan beri alansal bazda çalışma yapılmasını istediklerini de vurgulayan Er, zemin vizesi, zemin kontrolü veya kontrollü kazı adı verilebilecek uygulamanın yerel yönetimler tarafından bir an önce hayata geçirilmesini istedi.

PROF. DR. DEMİRTAŞ BURSA'DA EKONOMİYİ ANLATACAK

Bursa Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (BUSİAD) tarafından bu yıl 10'uncusu düzenlenecek olan Yenilikçilik ve Yaratıcılık Sempozyumu ve 2 yılda bir verilen 4'üncü Yenileşim Ödül Töreni 5 Aralık'ta Podyum Davet'te yapılacak.
Yenilikçilik ve yaratıcılık çağımızın olmazsa olmazlarından. Eğitimden sağlığa, sanayiden tarıma bunların gerisinde kalanın dünya ile rekabet şansı maalesef yok. Sönmez Medya ziyaretinde sempozyum hakkında bilgi veren BUSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Gonca Yerliyurt, 'Yarına yolculuk' temasıyla düzenlenen sempozyuma konuşmacı olarak Prof. Dr. Özgür Demirtaş ve Serdar Kuzuloğlu'nun katılacağını söyledi.

Prof. Dr. Demirtaş ekonomi, Kuzuloğlu ise bilişim alanında Türkiye'nin en etkili isimlerinden.

İki konuşmacının gelecek vizyonunu anlatacağı sempozyum öğrenci ve öğretim üyelerine ücretsiz olacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.