Hava Durumu

Sahaya inen Bozbey, seçime kadar uygulayacağı stratejiyi açıkladı...

Yazının Giriş Tarihi: 09.11.2021 08:11
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.11.2021 08:11

Bursa, 31 Mart 2019'da yapılan yerel seçimlerde kıyasıya bir yarışa sahne olmuştu. Cumhur İttifakı adayı Alinur Aktaş yüzde 49,62 ile büyükşehir belediye başkanı seçilirken, rakibi Millet İttifakı adayı Mustafa Bozbey ise yüzde 47,03 oy almıştı.

Aradan iki yıl geçtikten sonra nisan ayında Bursa'yı ziyaret eden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, önümüzdeki yerel seçimler için adaylarının yine Mustafa Bozbey olacağını kamuoyuna duyurmuştu. Bunun sinyallerini daha önce veren Kılıçdaroğlu, Bozbey'in sahaya inerek çalışmalara başlamasını istemişti.

Bu açıklamayla birlikte sahaya inen Bozbey, dün bu kapsamda, Sönmez Medya'yı ziyaret ederek Genel Müdür Burak Özgün ve bizlerle görüştü. Görüşmede seçime kadar uygulayacağı stratejiyi de açıkladı.
Sosyal medyanın, eski günleri hatırlatan bir uygulaması var. Geçen hafta Bozbey'in 3 yıl önce adaylık tartışmaları yaşandığı günlerde Sönmez Medya ziyaretinde çekilmiş bir fotoğrafla hatırlatma yaptı. Bozbey o gün, 'Ben kazanamayacağım seçime girmem' diye açıklama yapmıştı.

Görüşmeye başlarken biz de bu sözleri hatırlatınca Bozbey, 'Bütün veriler bize kazanacağımızı gösteriyordu. Araştırmalar da aynı şekilde. Sahadan aldığımız geri bildirimlerde her şey yolundaydı. Ancak 31 Mart'ta yolunda gitmeyen işler oldu. Ondan dolayı da o gün kaybettik' yanıtını verdi.

Kılıçdaroğlu'nun Bursa'da katıldığı 5 ayrı törende ismini açıklaması Mustafa Bozbey'i bile şaşırtmış. 'Doğrusu beklemediğim bir şeydi' diyen Bozbey, bunun bir taraftan kendisine sorumluluk yüklerken diğer taraftan onurlandıran bir açıklama olduğuna dikkat çekti.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamasının topluma, Bursalılara, partiye bir mesaj olduğunu ifade eden Bozbey, adaylığının Millet İttifakı'nda yer alan İYİ Parti'deki yankısıyla ilgili soruya karşılık şunları söyledi:

'Genel Başkanımızın bu açıklamasının anlık ve hemen karar verilmiş bir olay olmadığını düşünüyorum. Mutlaka bir görüşme ve program vardır. Bu aşamada mutlaka bir bilgilendirme olmuştur. Her iki genel başkanı da ziyaret ettim. Onlarda gördüğüm Türkiye konusunda geleceği konusunda sorunların çözümü konusunda birlikte hareket ettikleri ve çok şeyi paylaştıkları'

Bozbey'in seçimlerin ne zaman yapılacağı ile ilgili de tahmini var. Bozbey'e göre, genel seçimler erkene alınmaz ve 2023'ün haziran ayında yapılırsa yerel seçimlere 9 aylık bir süre kalacak. O yüzden yerel ve genel seçimler birlikte yapılabilir.

SEÇİM NEDEN KAYBEDİLDİ VE STRATEJİSİ NE OLACAK?

Bozbey'e göre, yerel seçimleri kaybetmesinin en büyük nedeni sandığa sahip çıkılamaması. Hatta bu konuda iddiası da şu; oylar yeniden sayılsaydı 60 bin farklı kazanırdım.

Bozbey, bunun gerekçesini ise bir partilinin anlattığı yaşanmış bir sandık hikayesi ile açıkladı:

'Seçimden sonra katıldığım bir cenaze töreninde, sandıkta görev yapan bir partili yanıma gelerek şunu söyledi: Başkanım seçimini neden kaybettik biliyor musunuz? Neden diye sorunca anlattı. Sandık başkanı sabah erken gelenlerle birlikte boş tutanağı ilk gelenlerle birlikte oluşturulan sandık kurulu görevlilerine sayım sırasında kargaşa yaşanır gerekçesiyle erkenden imzalattı. Akşam saatlerinde oylar sayıldı. CHP 100 oy farkla öndeydi. Tutanağa geçelim dediğimizde başkan ben geçtim, deyip konuyu kapatmak isteyince ben itiraz ettim ve oylar çalınıyor diye bağırdım. Bunun üzerine zarf yeniden açılınca tutanakta CHP'nin 100 oy geride olduğunu tutanakta gördüm'

Bozbey'e göre, 2 bine yakın sandıkta bu durum yaşanmış. O yüzden bir buçuk yıl kaldığını söylediği seçimlerle ilgili önceliği sandık kurullarının oluşması ve işleyişinin programlanmasına vermiş.

'Bursalıların bir oyunun dahi zayi olmaması için çalışıyoruz' diyen Bozbey şöyle devam etti:

'31 Mart'taki hataları tekrar etmemek adına şimdi çok daha titiz çalışıyoruz, program hazırlıyoruz. Her şeyi masaya yatırdık. Program yapılmaya devam ediyor. Şunu öğrendik ki sadece sandıklara değil tutanaklara ve tutanakta oy sayılarına varıncaya kadar siz sahip çıkmazsanız orada görerek ya da kendiniz yazarak başında bulunmazsanız tehlike var demektir. Seçim sandıkta kazanılmıyor artık seçim tutanakta ne yazılıyorsa orada kazanılıyor ya da kaybediliyor'

BURSA LİGDEN DÜŞTÜ, ÇÖZÜM; PLANLAMA

Bozbey'in seçim stratejisinin ikinci ayağı ise başta ulaşım ve kentsel dönüşüm olmak üzere kentin sorunlarına çözüm bulacak projeler geliştirilmesi.

Seçimden sonra 11 büyükşehri dolaştığını ve Bursa'nın geçen süre içinde ligden düşen bir kent haline geldiğini savunan Bozbey'e göre, yapılması gereken öncelikli iş planlama. Bu da hangi alanı ilgilendiriyorsa o kişi ve kurumlarla bir masanın etrafında toplanılması ve bilim insanlarının görüşlerinden de yararlanılarak neşter vurulmasından geçiyor. Tek başına bir kişinin karar vermesi kentleri yaşanmaz hale sokuyor.

Kentin anayasası denilen 2020 planına uyulmadığını ve siyasetçilerin ve karar alıcıların plan konusunda duyarlı davranmadığını kaydeden Bozbey, 'Tam tersine kendi çıkarlarını öne tutup kentin çıkarlarını geriye iterek Bursa'yı bu hale getirdiler' dedi.

Kentsel dönüşüm konusunda da doğru strateji uygulanmadığını öne süren Bozbey, şöyle devam etti:

'Gelinen noktada yolun etrafına 50 metre derinliğinde bir bölgesel kentsel dönüşüm yapılıyor. Ya arkalar ne olacak. Oralar dönüşmeyince daha büyük sosyal yara haline gelecek. Trilyonlar harcasanız dahi çözemeyeceğiniz daha büyük sorunlar çıkacak. Doğru yöntem bir mahallenin veya bölgenin tamamen planlanması, altyapısı, yolu veya metrosunun nereden geçeceğinin belirlenmesi gerekiyor. Ardından hazırladığınız planı parça parça uygularsınız. Belediye öncülük yapacak, ardından yatırımcı gelecek'

Görüşmedeki izlenimime gelince;

Bozbey'in Kılıçdaroğlu'nun açıklamasının ardından eylül ayında Ankara'ya yaptığı ziyaret ve CHP Genel Başkanının yanı sıra İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile görüşmesi, adaylığı ile ilgili tartışmalar konusunda kafasındaki soru işaretlerini kaldırmış görünüyor. O yüzden oldukça neşeli ve seçim kampanyası yürütüyor havasında.

Daha önümüzde iki yıla yakın bir süre var. Merhum Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in dediği gibi siyasette 24 saat bile uzun bir süre olduğuna göre, önümüzdeki günler neler getirecek hep birlikte göreceğiz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.