Hava Durumu

Saklı Bahçe'de Faruk Çelik'le açık sohbet

Yazının Giriş Tarihi: 04.09.2020 08:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.09.2020 08:01

Faruk Çelik, Bursa siyasetinin son 30 yılına damga vurmuş en önemli isimlerden biri.

Yerel politika, milletvekilliği, grup başkan vekilliği ve 11 yıllık bakanlık döneminde Bursa ile anılan bir isim olan Çelik, Şanlıurfa'dan vekil olduğu dönemde de Bursa siyasetin hep konuşulan ve belirleyici olan ana aktörlerden biriydi.

Son aylarda ismi kabine değişikliğiyle bakanlık için geçen Çelik ile Bursa Artvin Vakfı'nın Çekirge Saklı Bahçe'de düzenlediği toplantıda bir araya geldik. Aslında o da toplantıyı düzenleyen Vakıf Başkanı Osman Nuri Başaran'ın konuğuydu ama kısa sürede format, bir Faruk Çelik klasiği olan 'atış serbest' e dönüştü.

Formatın değişmesini 'Siyasetçinin kaderi, benzer şeylerle her zaman karşılaşıyoruz' sözleriyle değerlendiren Çelik'le sohbet Bursa'dan başlayıp, EYT'lilere, Doğu Akdeniz'deki gelişmelere ve Bursa'daki her konuşmanın olmazsa olmazı Bursaspor'a kadar uzandı.

İlk soru yerel yönetimler ve seçim öncesi Çelik'in yaptığı Bursa'nın ameliyata ihtiyacı var hatırlatmasıydı.

Seçimler öncesi Bursa'da ST'lar kentin ileri gelenleri ve üniversite işbirliği ile Bursa'nın öncelikli projelerinin belirlenmesi ve adayların seçilmesi halinde bunları uygulaması önerisinde bulunan Çelik, seçim atmosferine girilince bunların unutularak her adayın kendi projeleriyle ortaya çıktığını söyledi.

Faruk Çelik'e göre, bu dönemde Bursa'nın önemli bir farkı ve şansı var. AK Parti'nin başkanlığı kazandığı en büyük il. Dolayısıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da özel bir ilgi gösterdiği ortada. Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen üç yıkım çok önemli. Bunlar da gösteriyor ki önümüzdeki süreçte Cumhurbaşkanının Bursa'ya ilgili daha da artacak. Belediye başkanlarının gayretiyle Bursa'da önemli projeler gerçekleştirilecek. Büyükşehirin ekibi hazırlık yapıp projeler götürürse kazanan Bursa olur.

Son günlerde Bursa'da en çok konuşan konulardan biri de Yunuseli Havaalanı'nın nasıl değerlendirileceği. Bu konudaki görüşü sorulan Çelik, Osmangazi ve Yıldırım ile ilgili çok uzun bir şehircilik analizi gerçekleştirdi.

Osmangazi'nin kamu kurumlarına boğulmuş halinden çıkarılması gerektiğine işaret eden Çelik'e göre, kentin doğusu ve batısının yaşanılır hale getirilmesi gerekiyor. Osmangazi'deki kamu kurumlarının bir kısmını Yıldırım'a bir kısmını da Nilüfer'e taşımak gerekiyor. Yenişehir yönünde bir sanayi kurulması da önemli. Her gün Gürsu, Kestel, Yıldırım'dan yüzbinler çalışmak için kentin batısına gidiyor. Bu da kent trafiğini alt üst ediyor. Ayrıca 4-5 uydu kent yapılırsa bu iki ilçede dikey ve yatay yolları açmak kolaylaşır.

Bursa'da eski başkanlardan Erdem Saker denilince botanik park, mihraplı denilince Recep Altepe, Merinos denilince akla Hikmet Şahin'in geldiğine işaret eden Çelik, şöyle devam etti:

'Alinur Aktaş, iki üç tane gelecek nesillerin anabileceği projeleri gündemine almalı. Gökdere, Hanlar bölgesinin önünün açılması bu tür projeler. Yunuseli de Bursa'da istişare edilmesi gereken bir konu. Gelecek nesillere aktarılacak bir projeye dönüşmesi önemli. En kolayı bina yapmak. O yüzden ehil eller tarafından kentin ihtiyacı noktasında değerlendirilmeli.'

'BAKAN OLMAK GİBİ BİR BEKLENTİM YOK'

Son birkaç aydan beri Faruk Çelik'in bir kabine değişikliğinde bakanlık koltuğuna yeniden oturacağı konuşuluyor. Merak edilen soruyu yönelttiğimiz Çelik, 'Bakan olmak gibi bir beklentim yok. 11 yıl bakanlık koltuğuna oturan biri olarak bakan olacağım heyecanı taşımıyorum' sözleriyle başlayarak devam şöyle devam etti:

'Ancak görev verilerse ben onun altından en iyi şekilde çıkmak için çalışırım. Görev verilirse takatım sona erinceye kadar en doğru şeyi yapmak için mücadele veririm'

Böyle bir hesap içinde olmamasına rağmen bu tür makamlarda olmak isteyenlerin öteden beri kendisiyle uğraştıklarını savunan Faruk Çelik, 'Niye uğraşıyorlar bilmiyorum. Bir serbest kürsü kurulsun. Gelsin isteyen istediğini sorsun. Yüzüme söylesinler. Belediye başkanları valiler gelsin desinler ki Faruk Çelik'in bir liralık talebi oldu. Keşke herkes toplumun karşında kantara konulacak bir yapıda siyaset yapsa' sözleriyle sitemlerini dile getirdi.

'AK PARTİ OLARAK BURSASPOR'A KARŞI SORUMLULUĞUMUZ VAR'

Sohbet toplantısı devam ederken yeni seçilen Bursaspor Başkanı Erkan Kamat, Faruk Çelik ile görüşmek üzere Saklı Bahçe'ye geldi. Sohbet bitince de Çelik-Kamat görüşmesi gerçekleşti.

Faruk Çelik'in 2009 yılında yine zor durumda olan Bursaspor için yaptığı çalışmaları hatırlatarak soruyoruz; 'O dönem borçların kapatılması için yaptığınız çalışmalar sonuç verdi ve bir yıl sonra Bursaspor şampiyon oldu. Aynı çalışma yeniden yapılamaz mı?'

Çelik, tüm takımların zor durumda olduğunu işaret edip, gülümseyerek yanıt verdi: Bursaspor'un borcu Bursa için çok büyük bir para değil.

Ardından şampiyonluk sonrası kulüp yönetimlerinin yaptığı yanlışları anlattı.

Geçen 10 yıllık sürede Bursaspor'un kalitesinin iç edildiğini ve iki yakasının bir araya gelmediğini kaydeden Çelik, şöyle devam etti:

'Olan oldu artık. Şu anda yapılması gerekeni konuşmak lazım. Geçen yıl öneride bulundum, buna engel olundu. Vali, büyükşehir başkanı, BTSO başkanı ve bu işe yüreğini koyan insanlar bir araya gelmeli. Ben de içinde yer alabilirim. Bursaspor'un arkasında kale gibi duralım. Yönetim ve futbolcular ön tarafta olsun. Parayla pulla onlar uğraşmasın. O işi bu ekip halletsin.

Bursaspor'u dikkate almayan bir yaklaşımı doğru bulmadığını da ifade eden Çelik, önemli bir mesaj da verdi:

'Biz AK Partiyiz. Parti olarak Bursa'da olan bitenlerden sorumlu olduğumuz kadar Bursaspor'a karşı da sorumluluğumuz var. İktidarız çünkü. Önerdiğim heyet devreye girerse Bursaspor'un borcu yarı yarıya azalır. Kulüp başkanı bu işi yaparsa 750 bine çıkar. Heyet futbolcuyu çağıracak., 200 bin borcu varsa 100 bine anlaşacak. Borçlu banka ile masaya oturacak. Borcun yarısını reklam vermesi istenecek. Bunları yapmak zorundayız yoksa Bursaspor'a yazık olur'

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.