Hava Durumu

Salgının gölgesinde yüz yüze eğitim sancılı başladı

Yazının Giriş Tarihi: 07.09.2021 07:54
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.09.2021 07:54

Koronavirüs pandemisinde artık yeni bir döneme giriyoruz. Bir buçuk yıl sonra okullarda yüz yüze eğitim başlarken, çeşitli toplu alanlara girmek isteyen aşısız vatandaşlardan negatif PCR testi istenmeye başlandı.

Önce pandeminin seyrinden başlayayım...

Temmuz ayı başında kısıtlamaların kaldırılmasıyla birlikte yükselişe geçen vaka sayısı günlük 20 bin seviyesinde devam ediyor. Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, 59 ilde haftalık yeni olgu görülme sıklığı yüz binde 100'ün üzerinde.

Vaka haritasında Bursa için sevindirici sonuç var. Aşılamada maviye dönmemizin ardından 7-13 Ağustos'ta yüz binde 129,70 olan vaka oranı, 14-20 Ağustos'ta 96,10'a, 21-27 Ağustos'ta ise 74,18'e düştü. Ancak, orta ve doğu Karadeniz bölgeleri için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Özellikle Rize'de 600'ün üzerinde.

Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, sosyal medya hesabından bu duruma dikkat çekerek, Rize'deki durumun araştırılması gerektiğini yazdı.

Vaka ve ölüm sayıları salgının hala devam ettiğini gösteriyor. Bazı bilim insanlarına göre de önümüzdeki aydan itibaren dördüncü dalganın gelmesi bekleniyor.

Salgın gölgesi altında eğitime başlayan okullara gelince; Türkiye genelinde 18 milyon öğrenci ve bir milyonu aşkın öğretmen, Bursa'da ise bin 920 okulda 582 bin 976 öğrenci ve 37 bin 637 öğretmen ilk ders zilinin çalmasının ardından okullarına kavuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yapılan açıklamalarda yüz yüze eğitim konusunda kararlı bir duruş sergileniyor. Okulların açılması geleceğimizin teminatı olan çocuklarımız ve gençlerimiz için oldukça önemli. Avrupa ülkelerinde kısıtlama dönemlerinde bile bazı ülkeler yüz yüze eğitime devam etmişti.

Okulların durumuna gelince;

Yazıda kullandığım fotoğrafı gazetemizin teknik servisinde görev yapan Onur Genç, iki çocuğunu okuldan almak için gittiğinde çekmiş.

Bir yandan sabahçılar okuldan ayrılırken diğer yandan öğrenciler yarım metre aralık bırakılan kapıdan içeriye girmeye çalışıyor. Bir çocuğunda maske var ama böylesine yakın temas, tam da virüsün istediği türden.

Ayrıca, aşı olmayan öğretmenlerden PCR testi istenmesi konusu önümüzdeki günlerde daha büyük sıkıntılara neden olacak.

Her şeye rağmen bir buçuk yılın ardından okulların açılması moral açısından büyük fayda sağlayacak.

İYİ PARTİ'Lİ TÜRKOĞLU'NDAN UYARI VE ÖNERİLER VAR

İYİ Parti İl Başkanı Selçuk Türkoğlu, uzun yıllar Türk Eğitim Sen başkanlığı yaptığı için eğitimle ilgili sorunları yakından bilen isimlerden biri. Geçtiğimiz günlerde korona testi pozitif çıktığı için evde karantina da olan Türkoğlu, yaptığı açıklama ile uyarı ve önerilerini sıraladı.

Pandemi nedeniyle eğitim-öğretim sezonunun diken üstünde karşılandığını vurgulayan Türkoğlu'nun önerileri şöyle:

-Toplum Yararına Program kapsamında İŞ-KUR tarafından çalıştırılan temizlik görevlilerinin sayıları mutlaka artırılmalıdır.

-Gelenlerin HES kontrolü için bütün okullarda acilen en az birer güvenlik görevlisinin görevlendirilmesi şarttır.

-Bütün okulun havalandırılması, temizlenmesi, dersliklerin, lavaboların, koridorların temizlenmesi, dezenfekte edilmesi için acilen ders sayısı ve süresi azaltılmalı, teneffüs saatleri uzatılmalıdır.

-Öğretmenlere dönük acilen bir test merkezi kurulmalı. Teste tabi olan öğretmen 1 gün izole ediliyordu. Bakanlık bu kez yaptığı açıklamada hemen okula dönülecek diyor. Peki pozitif çıkınca ne olacak? Ayrıca öğretmen 2 günde bir test merkezine giderse, dersine hangi zamanda girebilecek? Bu karmaşanın önüne geçebilmek için ya HES koduyla yetinilmeli ya da öğretmenler için hızlı kit ekipleri oluşturulmalıdır.'

MÜSİLAJ BİTMEDİ, ARAŞTIRMA KOMİSYONU BURSA'YA GELİYOR

Marmara'da bahar aylarında ortaya çıkan müsilajla mücadele kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından alınan önlemler sayesinde deniz yüzeyi 45 günlük sürede temizlenmişti.

Bilim insanlarına göre, müsilaj denizin dibinde devam ediyor ve kasım ayında yeniden ve daha fazla olarak görülmesinden endişe ediliyor. Müsilaj sorunun kamuoyunun dikkatini çekmesinde etkili olan isimlerden biri olan Bandırma 17 Eylül Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mustafa Sarı, hafta sonu Erdek'te dalış yaparak son durumu gözlemledi.

Prof. Dr. Sarı'nın karşılaştığı görüntü pek de iç açıcı değildi. Erdek Körfezi'nde 17,5 metre derinliğe inen Prof. Dr. Sarı, müsilajın denizin dibini yorgan gibi örttüğünü, parçalanırken siyah, ince dokulu bir çamura dönüştüğünü görüntülerle tespit etti.

Balık popülasyonlarının oldukça zayıf olduğunu da söyleyen Prof. Dr. Sarı, 'Deniz anası ve deniz tarakları çoğalmaya başladı. Süngerlerde ise ne yazık ki toparlanma başlamadı' dedi.

Bu arada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından müsilaj eylem planı uygulanırken, TBMM'de harekete geçerek, sorunun tespiti ve çözüm önerilerinin ortaya konulması amacıyla Müsilaj Araştırma Komisyonu kurulmuştu.

AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Demir'in başkanlığını yaptığı komisyonda, AK Parti Bursa Milletvekili Zafer Işık da yer alıyor. 8 Temmuz'da çalışmalarına başlayan ve 8 Kasım'a kadar araştırmalarını sürdürecek olan komisyon, bakanlık yetkilileri, bilim insanları ile görüşmeler yaptıktan sonra 18 Ağustos'ta İstanbul İstişare toplantısında İstanbul, Kocaeli, Bursa, Balıkesir, Tekirdağ, Büyükşehir, Yalova ve Çanakkale il belediye başkanlarıyla bir araya gelmişti.

Müsilaj Araştırma Komisyonu aldığı karar gereği 7-10 Eylül tarihleri arasında İstanbul, Kocaeli, Bursa, Balıkesir, Tekirdağ, Yalova ve Çanakkale'de incelemelerde bulunacak. Komisyon üyeleri arıtma tesisleri ve projeleri hakkında bilgi alacak, Marmara denizine tekne ile açılarak inceleme yapacak.

Komisyon üyeleri, Tekirdağ'dan başlayacakları gezinin ikinci günü olan 8 Eylül'de Gemlik İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisleri ve ardından Gemlik Körfezi'nde tekneyle incelemeler yapacak.

Komisyon üyelerinin Bursa'ya gelmesi önemli ancak gezi programının Gemlik'le sınırlı kalması yetersiz. Keşke Uludağ'ın eteğindeki kaynağında pırıl pırıl akan Nilüfer Çayı'nın Bursa içinden geçişini ve Marmara'ya döküldüğündeki simsiyah rengini de görselerdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.