Hava Durumu

'Sana dün bir tepeden baktım aziz Kirmasti'

Yazının Giriş Tarihi: 17.05.2018 08:18
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.05.2018 08:18

Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan'ın asıl mesleği fizik öğretmenliği. Yıllarca öğretmenlik ve milli eğitim müdürlüğü de yapan Kurtulan, edebiyata da meraklı. Birçok şiiri ezbere biliyor.
Baia Hotel'de yapılan 'Sönmez Medya Buluşmaları'nın konuğu olan Sadi Kurtulan, program boyunca konuşma aralarına kattığı şiirlerle bu özelliğini bir kez daha gösterdi.
Sadi Kurtulan, Kirmasti projesiyle ilgili bilgi verirken, Münir Nurettin Selçuk tarafından bestesi yapılan Yahya Kemal Beyatlı'nın 'Sana dün bir tepeden baktım aziz İstanbul' şiirine gönderme yaptı.
Kurtulan, projede yer alan kule restoran tamamlandığında Mustafakemalpaşalıların, 'Sana dün bir tepeden baktım aziz Kirmasti' diyeceklerini espriyle anlattı.
Mustafakemalpaşa'nın hayat kaynağı ilçe merkezinden geçen Kirmasti Deresi. Bu derenin taşması sonucu ilçede 1938 ve 1980'den acı hatıralar var. 1980 sonrası yapılan çalışmalarda, o dönem DSİ Bölge Müdürü olan Erdem Saker'in katkısı büyük. Başkan Kurtulan da, katkılarından ötürü bir kez daha teşekkür ediyor Saker'e.
Kirmasti'nin kentin yaşamına katılması için Sadi Kurtulan 2 yıl boyunca proje çalışmalarını yürütmüş, yapımı devam eden üçüncü köprüye kadar olan bölge için dere boyu rekreasyon ve kule restoran projesi hazırlanmış. Alinur Aktaş'ın Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine geldiği ilk günlerde iptali gündeme gelen restoran projesine sonradan devam kararı alınmış.
Önümüzdeki günlerde ilk kazma vurulacak projede yer alan kule, 40 metre yüksekliğinde olacak ve içinde restoranın yanı sıra sosyal tesisler ve bir de kafeterya yer alacak.

Tescilli şelaleye doğa dostu proje

Mustafakemalpaşa'ya 18 kilometre uzaklıkta bulunan 38 metre yüksekliğindeki Suuçtu Şelalesi, 2015 yılında Doğa ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nden ilçe belediyesine devredildi. Kurtulan, önce Türkiye Patent Enstitüsü'nden marka tescilini yaptırdı. Ardından da doğa turizmi için ilk tesislerin projesi çevre dernekleri ve STK'lara danışılarak yaptırıldı. Suuçtu'da 75 metrekarelik kır lokantası, 25 metrekarelik büfe ve seyir terası doğa turizmi meraklılarından da büyük ilgi gördü.
Kurtulan, bu tür doğa harikalarının ticarileştirilmemesi için bugüne kadar çaba gösterdiğini, bundan sonra da izin vermeyeceğini söyledi.
Kurtulan'ın Suuçtu'da yaptıkları birçok kent yöneticisine örnek olacak bir davranış biçimi değil mi?

Seyirci rekortmeni orkestra!

Bursa Festivali'nin tanıtım toplantısından sonra yazdığım 'Bursa kültür-sanatta ne zaman lokomotif kent olacak?' başlıklı yazıma Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkest-rası sanatçısı Burç Balcı'dan katkı geldi.
Geçtiğimiz günlerde Sivilay tarafından ödüllendirilen gönüllü Senfoni Mızıkacıları Grubu'nun da üyesi Burç Balcı'nın o yazıyla ilgili değerlendirmesi şöyle:
'Bursa'nın uluslararası nitelik taşıyan tek kurumu olan Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası, ülkemizde Donizetti Ödülü'ne layık bulunmuş tek devlet orkestrasıdır. Ayrıca resmi TUİK verilerine göre, 2015-2016 sezonunda tüm Türkiye'de de sanat izleyicisi yüzde 35 dolaylarında düşerken, sadece ülkedeki tek şehir ve tek kurum, izleyicisini yüzde 46 artırmıştır. Bu anlamda Bursa, izleyici rekoru kırmıştır. Günümüzde BBDSO biletleri, çoğu hafta satışa çıktığının 2'nci günü tükenmektedir. Ayrıca 5 kıtada gösterilen ve birçok uluslararası birincilik kazanan "Tek Notalık Adam" adlı film, BBDSO'ya aittir. Kültür-sanat alanında kentin ilk beşe girmesi derken eğer klasik müziği kastediyorsanız, ülkemizde Bursa başarı ve bilet rekoru olarak birinci sıradadır. Diğer sanat türlerini bilemem. Gönül ister ki, kültür sanat hakkında fikir beyan eden her siyasi partiden tüm siyasetçiler, sezonda bir kez olsun, şehrin rekorlar kıran ödüllü kurumunun konserinde görülebilsin. Ne yazık ki bu durum uluslararası en ünlü sanatçılar geldiğinde dahi görülmemekte, ancak ülkemizde meşhur olabilmiş pop şarkıcıları geldiğinde festivalde görülmektedir. Gelecekte, umalım ki, beyanatlar ve davranışlar birbirini tutabilsin'

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.