Hava Durumu

Sanayideki çarklar dönüyor: Otomotivde yüzde 90'a ulaşıldı

Yazının Giriş Tarihi: 21.06.2020 08:40
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.06.2020 08:40

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, önceki gün uzun bir aradan sonra düzenlediği basın toplantısında, T2 tramvay hattından Çelik Palas ek binalarının yıkımına, millet bahçelerinden Hanlar Bölgesi'ndeki yıkımlara kadar 7 önemli konuyu tek tek tarih vererek açıkladı.

Toplantının ana mesajı 7 proje olduğu için haberler ve köşe yazıları bunlar üzerine yoğunlaştı. Aktaş, toplantıda pandemi sonrası sanayi çarklarının dönmesiyle ilgili görüşmeleri ve izlenimlerini de anlattı.

Vali Yakup Canbolat ile birlikte 30 sanayici ile akşam yemeğinde buluşan Aktaş, yeni normale dönüşle birlikte sanayideki durum hakkındaki izlenimlerini şöyle anlattı:

'1 Haziran'dan itibaren 2 otomotiv fabrikamız üretimde yeniden yüzde 90'lı rakamları görmeye başladı. Yan sanayide ise bu oran yüzde 75. Sevindirici olan durum ise yeni siparişlerin gelmesi.

Ahşap ve mobilya sanayi lüks tüketim olmasına rağmen yüzde65-70 rakamlarına ulaşıldı. Bunda pandemi döneminde ülkemizin iyi hamlesi ve dış ilişkilerdeki gelişmelerin faydasını görüyoruz'

++++

Türkiye'nin son yıllardaki en önemli yatırımlarından biri kuşkusuz Gemlik'te kurulacak olan yerli otomobil fabrikası.

Onlarca kentin talebine rağmen Bursa, sanayi deneyimi ve lojistik imkanları sayesinde bir adım öne geçmişti.

Aktaş, toplantıda fabrikayla ilgili de bilgi verdi. TOGG yetkilileri, 3 bakanlık ve DSİ bürokratlarıyla 2 hafta önce bir araya geldiklerini hatırlatarak, plan sürecinin tamamlandığını, zemin, içme ve kullanma suyu, çevresindeki derelerin ıslahı, yol ve kavşaklarla ilgili çalışmalara başlandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İstanbul'da yaptığı bir buçuk saatlik görüşmede bu konuda da bilgi verdiğini ifade eden Aktaş, çok kısa bir sürede fabrikanın temelinin atılacağını belirtti.

Aktaş, 'pandemi süreciyle süreç sıkıntıya girer, otomobil fabrikası hayal olur ' eleştirilerine de yanıt vererek, 'Kesinlikle böyle durum söz konusu değil' dedi.

FARKLI MESAİ SAATİ İÇİN VALİ DOSYA İSTEDİ

Mesaiye başlangıç ve bitiş saatlerinin aynı olması pandemi öncesi de Bursa trafiğinin yoğunlaşmasının en büyük nedenlerinden biriydi. Vali Münir Karaloğlu döneminde OSB'lerin farklı saatlerde mesaiye başlamasıyla ilgili kararlar alınmıştı.

Koronavirüs süreci bu konuyu daha acil hale getirdi. Çünkü toplu taşım araçlarında eskisi gibi yolcu sayısı ve düzenin devamı hastalığa davetiye çıkarma anlamına geliyor.

Önce Burulaş Genel Müdürü Kürşat Çapar, daha sonra da Başkan Aktaş, konuyu gündeme getirerek, destek istedi.

Toplantıda bir soru üzerine bu konuda yapılan çalışmaları anlatan Aktaş, 'Henüz okullar da devreye girmedi. Mesai saatleriyle ilgili revizyon yapılması gerekiyor. 10 katlı yollar da yapsak meseleyi halledemeyiz. Herkesin saat 08.00'de mesaiye başlaması şart değil. Farklı mesai saatleri servis araçlarının da günde bir kaç kez kullanılmasına imkan sağlayacak.

Vali Canbolat, bu konuyla ilgili dosya hazırlanmasını istedi. Yakında ilgili taraflarla bir araya gelip konuyu görüşeceğiz' dedi.

ULU ŞEHİR'DEN KADİM ŞEHİRLERE YOLCULUK

Koronavirüs sürecinde evlere kapanmak, kısıtlı hayat ister istemez hepimizi olumsuz yönde etkiledi.

Belediyelerde görev yapanlar ise bu süreçte üslendikleri sorumluluk nedeniyle bizden iki kat daha fazla etkilendiler.

Yıldırım Belediye Başkan Yardımcısı Ali Mollasalih, şehirlerarası kısıtlamanın kalkmasını fırsat bilerek, stres atmak için arkadaşlarıyla birlikte Diyarbakır ve Şanlıurfa'nın yolunu tuttu. Çünkü stres atmanın en iyi yollarından biri seyahat ve mekan değişikliğidir.

Mollasalih, iş adamı arkadaşları Kaşif Kaşifoğlu, Feyiz Köroğlu, Eczacı Yavuz Atalayın 3 günde karayoluyla 3 bin 500 kilometre yol kat ettiler.

Geçmişteki gazetecilik deneyimini konuşturan Mollasalih, bu gezisini de çektiği videolarla sosyal medyadan Bursalılara anlattı.

Biz de izlenimlerini sorduk. Doğduğum toprakları bir de Mollasalih'den dinledim.

Bölgeyi üçüncü kez ziyaret etmesine rağmen, gezi onu ve arkadaşlarını oldukça heyecanlandırmış. Her gidenin dönüşünde burası eksik kaldı dedirten zenginliğe sahip Şanlıurfa'dan başlayayım.

Balıklı Göl, Halilürrahman Camii, Urfa klasiği. Bu kez Eyüp Peygamberin çile doldurduğu mağara ve suyundan şifa bulduğu yerleri dolaşmış.

Kapalı olduğu için Göbeklitepe eksik kalmış. Fıstık ağaçları ve damak çatlatan lezzetler ise işin keyifli tarafı.

Herkes Şanlıurfa'yı peygamberler şehri olarak bilir ama asıl peygamberler şehri Diyarbakır'dır 6 peygamberin makamı bu kadim şehirde yer alır. Mekke ve Medine'den sonra en çok sahabe yine Diyarbakır'dadır.

Videolarında Diyarbakır'ı içkale ve Ulu Camii'den çektiği görüntülerle anlatan Mollasalih'e göre, Diyarbakır hep yanlış algılarla gündeme geliyor. Oysa tarihi ve bugünkü modern Diyarbakır görülmeye değer şehirlerin başında. 1994 yılında görev yapan belediye başkanı Ahmet Bilgin'in kentin geleceğine dönük katkılarını da unutmamak gerekiyor.

Mollasalih ve arkadaşlarının Diyarbakır'daki mihmandarlığını ise AK Parti MKYK Üyesi Alaattin Parlak ve Bursa'dan atanan Basın ilan Kurumu Şube Müdürü Osman Başeğmez yapmış.

Unutmadan Mollasalih, Ulu Camii ziyaretinde günlerce gündemde yer alan Ramazan Hoca ile de tanışma fırsatı bulmuş...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.