Hava Durumu

Seçim başarısını kullanma zamanı!..

Yazının Giriş Tarihi: 01.05.2019 08:15
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.05.2019 08:15

İstanbul'daki belirsizliği bir yana bırakırsak yerel seçimlerde 2002'den beri böyle bir tablo ortaya çıkmamıştı.
Mevcut sonuçlara göre, AK Parti'nin nüfus bakımından en büyük belediyesi Bursa. Geçen dönemlerde İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanları genel başkandan sonra en popüler kişiler olurdu. Şimdi durum değişince parti içinde en popüler belediye başkanı da Alinur Aktaş oldu..
Bunun ilk yansıması da geçen hafta sonu Kızılcahamam'da yerel seçim sonuçlarının masaya yatırıldığı 28'inci İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nda görüldü.


Kızılcahamam'daki toplantıyı gazetecilere değerlendiren Aktaş da bunu 'Herkesin gözbebeğiydik' sözleriyle dile getirdi. Toplantıya katılan Hakkari'nin ilçelerinden Şırnak merkezine kadar belediye başkanları Aktaş'ın etrafını sarmış. Kimi tanışmak, kimi de destek istemek için...
Aktaş ise bu popülariteyi Bursa'nın yararına çevirmeye çalışıyor. Toplantı öncesi 10 büyükşehir belediye başkanı ile Ankara'da başta Hazine ve Maliye ile Çevre ve Şehircilik bakanlarıyla yapılan görüşmelerin devamı Kızılcahamam'da üstelik bu kez Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın desteğiyle devam etti. Çünkü kampanya dönemi dâhil 11 kez Aktaş'la görüşen Erdoğan, Kızılcahamam'a yol haritası ve projelerin gelmesini istemişti.
Bursa projeleri, hem bir buçuk saatlik Cumhurbaşkanı ile özel görüşmede, hem de bakanlar kurulu ile yapılan toplantıda masaya yatırıldı.
Aktaş, birçok belediyenin mağduriyet yaşadığı, Bursa'nın yıllık kaybının 300 milyon liraya ulaştığı hazine payı olmak üzere, kentsel dönüşümden ulaşım yatırımlarına kadar seçim bildirgesinde de yer alan projelerini anlattı. 2026'da 700'üncü yılı kutlanacak Bursa'nın fethinin devlet töreni ile kutlanması da ele alındı.
Belediyecilikten geldiği için konulara oldukça hakim olan Erdoğan Aktaş'a, 'Bursa'da yüksek yapı istemiyorum. Mahalle kültürünün oluşması ve Yeşil Bursa'nın tekrar hakim kılınması' talimatını verdi ve Bursa'ya güvendiğini sözlerine ekledi.
Bu toplantılar ve görüşmelerin ilk somut sonuçları da alınmaya başlandı. Bu hafta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı heyeti Bursa'ya gelecek. Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan borçların yapılandırılması ve ek gelir oluşturulmasıyla ilgili Hazine ve Maliye Bakanı'na talimat verdi.
Bundan sonraki süreçte kendisinin de ifade ettiği gibi Bursa projeleri için Aktaş'a sık sık Ankara yolu gözüküyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan da ramazan ayı veya sonrasında Bursa'da olacak.

DOĞANBEY ÖNCELİĞİMİZ DEĞİL

Toplantının soru-cevap bölümü de görüşmelerin detaylarıyla ilgili bilgi almamızı sağladı. Aktaş, halen TOKİ tarafından Millet Bahçesi'ne dönüştürülme çalışmaları devam eden Atatürk Stadyumu Meydanı yanındaki spor tesislerini de istedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da 'aynı şekilde mi devam edeceksin' sorusunu yöneltince, Aktaş, termal yatırım konusu için düşündüğünü söyleyince Erdoğan bu kez 'Aynı şekilde devam ettirmen iyi olur' dedi.
Merak edilen konulardan biri de Doğanbey'deki TOKİ konutları. Aktaş'ın yanıtı netti: 'Doğanbey önceliğim değil. Ondan önce Acemler ve yeni adliye kavşağı, T2 hattı projesinin revizesi ve Bursaray'ın Şehir Hastanesi'ne uzatılması daha önemli'
Aktaş'ın kentsel dönüşüme yaklaşımı, aracı olup bina sahipleri ile müteahhitleri buluşturmak. Yoksa hem belediye hem müteahhit misli misli kazanalım derdine düşerse şehir adına sağlıklı sonuç almak mümkün değil. Bu konudaki beklentisi ise Milli Emlak'tan arsa üretimi. Peki, Büyükşehir Belediyesi'nin borçları ne durumda?
Aktaş'ın verdiği bilgiye göre, döviz kurundaki yükselme borçların 700 milyon artmasına neden oldu. Ama ödemelerin yapılmasıyla genel borç toplamı ise 5 milyardan 4 milyar 200 milyona indi.

KATI ATIK BEDELİNİ KALDIRMAK İSTİYOR

Toplantıda, maliyetlerin yükselmesi nedeniyle ulaşıma zam yapılacağını açıklayan Aktaş, zam düşünülmeyen su fiyatlarıyla ilgili düzenleme yapmayı da planlıyor. 60 liralık su faturasının 35 lirasının katı atık bedeli olduğuna işaret eden Aktaş, 'Katı atık bedelleri ilçe belediyelerine gidiyor. Vatandaştan bu konuda şikayetler var. 5 metreküp su kullanımına 60 lira fatura geliyor. Katı atık bedelini biz toplayıp ilçe belediyelerine veriyoruz. Bakanla bu konuyu görüştüm. Suyla ilgili algımız bu yüzden kötü' dedi.
Bu arada, Aktaş, Mudanya'daki BUDO iskelesini kaldırmayı da planlıyor. Yeni projeye göre İDO ve BUDO iskeleleri birleşecek ve yeni bir proje geliştirilecek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.