Hava Durumu

Şehir Hastanesi ve bardağın dolu tarafından bakmak

Yazının Giriş Tarihi: 12.07.2019 08:24
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.07.2019 08:24

Bursa uzun yıllardır modern bir sağlık tesisini bekliyordu. En yeni devlet hastanesi bile 25 yaşın üzerinde olan kentte sağlıkla ilgili sorunlar gündeme geldiğinde, listeler uzadıkça uzuyordu.
Yoğun bakım yatağı yok, ilçelere sevk et. Yanık ünitesi yok başka kente gönder. Organ nakli için özel hastaneleri devreye sok. İleri derece kanser tedavileri için Ankara ve İstanbul'dan randevu al.
Şehir içinde olmasına rağmen ulaşım başlı başına bir sorun. Uzun yıllar Kent Meydanı ve Şehreküstü'deki gazete ofislerinde çalıştığım için biliyorum. Ambulansların sıkışan trafikte hastaneye ulaşmak için çaldıkları sirenlerin sesi gün boyu eksik olmazdı.

Finans modeli tartışmaları bir yana 16 Temmuz Salı günü itibarıyla hasta kabulüne başlayacak olan bin 355 yatak kapasiteli Bursa Şehir Hastanesi bu sorunların büyük bir bölümünü çözüme kavuşturacak.
Hastane olarak nitelendirmek biraz haksızlık olacak çünkü bünyesinde genel, kadın doğum çocuk, kalp damar, onkoloji, fizik tedavi ve rehabilitasyon (FTR), yüksek güvenlikli adli psikiyatri (YGAP) olmak üzere 6 farklı hastane barındıran bir sağlık üssü. Güney Marmara'daki Bursa'nın yanı sıra Balıkesir, Çanakkale ve Yalova'da yaşayan 5,5 milyon insana sağlık hizmeti verecek.
Yapım aşamasında neredeyse tüm mesaisini sağlık üssünde geçiren Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, tanıtım toplantısında, Bursa'nın tarım, sanayi ve tarih kenti kimliklerine bu tesisle sağlık kentinin ekleneceğine vurgu yaptı.

Dr. Akan'ın verdiği bilgiye göre, Bursa'nın sağlık anayasası yeniden yazıldı. Her ilçenin nitelikli bir devlet hastanesi olacak. Doğuda Şevket Yılmaz, batıda şehir hastanelerinin ileri derecede sağlık hizmeti sunacak. Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesi de tamamlandığında Bursa'daki sağlık yatırımları Türkiye standartlarının üzerine çıkacak. Bursa'dan hastaların tedavi için başka illere gitmesine ihtiyaç duyulmayacak.
Şehir Hastanesi ile ilgili ayrıntıları gazetemizde yer alacak haberde bulabileceğiniz için biraz da izlenimlerimi anlatayım.
5 yıldızlı otel konforu ve en modern AVM karması desem yanlış olmaz. Çünkü hastanenin içindeki süpermarketten kuaföre, kozmetik dükkanlarından kafeteryalara hepsi AVM'lerdeki standartların üzerinde. Hastane bölümündeki tek kişilik odalar oldukça geniş ve konforlu. 160 metrekarelik VIP odadaki konfor ise 5 yıldızlı otel düzeyinde.
Üstelik buradaki hizmet tıpkı diğer devlet hastanelerinde olduğu gibi tamamen ücretsiz olacak.

HANGİ HASTANELER KAPANACAK

Şehir Hastanesi'nin hizmete başlamasıyla Zübeyde Hanım ve Göğüs Hastalıkları hastaneleri kapanıyor. Muradiye Devlet Hastanesi de taşınacak ama kapanmayacak. Depreme dayanıksız bina olduğu için onkoloji ile dönüşümlü olarak güçlendirme yapıldıktan sonra 250 yataklı butik hastane olarak hizmete devam edecek. Bu hastanelerin klinikleri cumartesi, Pazar günü de yoğun bakım üniteleri taşınacak. 15 Temmuz günü itibarıyla Şehir Hastanesi acil servisi hizmet vermeye başlayacak.


Ayrıca sağlık müdürlüğü semt polikliniklerini kapatmayı planlıyor. İlk kapanacaklardan biri Kızılay polikliniği olacak. Zübeyde Hanım Hastanesi'nin yeri için iki farklı plan var. Birincisi sağlık müdürlüğü için yeni bina, ikincisi Çekirge Hastanesi'ne bağlı ek tesis. Nilüfer'deki hastane alanı konusuna gelince; Dr. Akan'a göre, burası kent trafiği açısından hastane için uygun değil. Başka bir yer araştırılıyor. Ayrıca İstanbul yolu yönünde de yeni bir hastane planlanıyor.

TOPLU ULAŞIMLA ZOR, ÖZEL ARAÇLA KOLAY

Herkesin aklındaki ulaşım sorununa gelince; aslında keşke hastane inşaatıyla eşzamanlı olarak Emek hattının uzatılması çalışmasına başlansaydı.
T2 hattı metrobüs olarak yapılsa onun yerine Şehir Hastanesi hattı çok rahat yapılabilirdi. Bu tren kaçtı ama Büyükşehir bugünden itibaren otobüs seferlerine başlıyor. Bülent Ecevit Bulvarı'nın kamulaştırmalarla hastaneye kadar uzatılması ve Emek bağlantısı bir buçuk 2 yılı bulacağı için Bursaray'ın ve onunla bağlantılı otobüs seferlerinin sabaha kadar devam etmesinde fayda var. Çünkü yapılan hesaplamalara göre hastanedeki günlük sirkülasyon 36 bin kişiye ulaşacak.
Bir de iyi haber vereyim. Otomobille gidiş oldukça kolay. Gemlik'ten hastaneye 31 dakikada, hastaneden Şehirlerarası Terminal'e ise 11 dakikada ulaştım. Gazeteci ağabeyim Ahmet Emin Yılmaz'a da sordum. O da kendi aracıyla hastaneden Olay Medya'ya 30 dakikada ulaşmış.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.