Hava Durumu

Şehrim 2023 ve ortak akılla yönetim modeli

Yazının Giriş Tarihi: 16.03.2018 07:39
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.03.2018 07:39

Artık, 'ben yaptım oldu' dönemi bitti. Çağın anlayışı birlikte ve etkileşerek ortaklaşa yönetim sistemi. Yani yönetişim modeli.
Bu yönetim modeli, hayatın her alanında geçerli hale geldi.
İster bir şirkette çalışın, ister bir kentte veya ülkede yaşayan birey olun artık bu yönetim modelinin bir parçası haline geleceksiniz.
Yöneticilerin kararlarının tartışmasız kabul edilmesi gerektiğini ifade eden 'Madde 1- Yönetici her zaman haklıdır, Madde 2 - Haksız olduğu durumlarda birinci madde uygulanır' anlayışı da tarihin çöplüğündeki yerini aldı.
Artık, fabrikalar veya şirketler çalışanların, seçimle gelen yöneticiler de vatandaşın sesine kulak verme ihtiyacı duyuyor. 'Fabrikada, bir işçinin önerisiyle geliştirilen model şirkete binlerce dolar kazandırdı' başlığıyla başarı hikayeleri anlatılıyor. Gazetelerin mahalle sorunlarının dile getirildiği köşelere kent yöneticileri tarafından titizlikle takip edilip çözüm bulunuyor.
Alinur Aktaş, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna oturduğu gün, aynı konuyu gündeme getirerek, kentin ortak akılla yönetileceği mesajını vermişti.
Ardından Bursa Kent Konseyi'nin aralık ayında düzenlediği Bursa Konuşuyor toplantısında, kent dinamiklerine 'Nasıl bir Bursa görmek istiyorsunuz' sorusu yöneltilmişti. Hazırlanan rapor da Başkan Aktaş'a sunulmuştu.
Bursa örnek alındı mı bilmiyorum ama bu model, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Türkiye'yi kapsayan 'Şehrim 2023' projesine dönüştü. Pilot iller de Bursa ve Van oldu.
Talimat büyük yerden gelince proje çok ciddi biçimde yürütülmeye başlandı. AK Parti Çevre, Şehir ve Kültürden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan ve AK Parti İl Başkanı Ayhan Salman, bir haftadan beri proje için seferber oldu.
Kent Meydanı'nda kurulan stantlarda vatandaşlara sorular yöneltilip, formlar dolduruldu. Dün projenin en önemli ayaklarından biri olan 'Şehrim 2023 Çalıştayı' Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Çalıştay foruma dönüştü

Ak Parti'nin her şehrin kendine özgü 2023 hedeflerini ve vizyon planlarını ortaya koymayı hedefleyen çalıştaya, sivil toplum kuruluşları, akademik odalar, sektör temsilcileri ve gazeteciler katıldı. Çevre, Şehir ve Kültür başlıkları altında katılımcılara sorular yöneltildi. Gazetecilerin oturduğu 12 nolu masasının moderatörünü Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Cafer Çiftçi yaptığı için konuşmalar akademik disiplin içinde başladı. Ancak, konuşmacılar gazeteci olunca çalıştay kısa sürede yuvarlak masa forumuna dönüştü. 'İhtiyacınız olan tüm kaynak ve karar alma yetkisi sizde olsaydı' cümlesiyle başlayan sorular Gazeteci Ahmet Emin Yılmaz'ın deyişiyle potansiyel belediye başkan adayları için adeta fırsat yarattı.

Ulaşım, kentsel dönüşüm ve çevre en önemli sorunlar

Genel Başkan Yardımcısı Karaaslan'ın İl Başkanı Ayhan Salman ile tek tek dolaştığı ve bir süre görüşleri dinlediği diğer masalarda neler konuşuldu bilemiyorum ama bizim masada öne çıkan sorunlar, ulaşım, kentsel dönüşüm, çevre kirliliği ile tarihsel mirasın korunması konuları oldu.
Ortak görüş, Bursa'nın bir tarih ve kültür şehri olduğu ve geleceğinin buna göre şekillenmesi yönünde. Kimse kirletici sanayi istemiyor. Bursa'nın geleceği ileri teknoloji yatırımlarında. Yeniden Yeşil Bursa ve termal kentin hayat bulması herkesin hayali. UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne giren yapıların çevresinin beton binalardan arındırılması ve Doğanbey gibi örneklerin bir daha yaşanmaması herkesin ortak dileği. Ulaşım sorununa kalıcı çözümün adresi ise Ankara. Çünkü hükümet yeni raylı sistem için destek vermezse belediyenin bütçe imkanları ile bunun gerçekleştirilmesi imkansız. Hava ve su kirliliğinin önüne geçilmesi için de Çevre Master Planı hazırlanmalı.
'Bursa'nın sesine kulak vermek için buradayız' diyen Çiğdem Karaaslan, akademik bir kurul tarafından tüm verilerin değerlendirildikten sonra rapor haline getirileceğini ve bunun Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulacağını söyledi.
Bursa'nın başta ulaşım ve kentsel dönüşüm sorunları acil çözüm bekliyor. Umarız 2023'e kalmadan bu sorunların çözümü yolunda projelerin startı verilir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.