Hava Durumu

'Sessiz devrim' Yıldırım'ın 50 yıllık sorununu çözdü

Yazının Giriş Tarihi: 19.06.2020 08:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.06.2020 08:09

Bursa'da göç baskısının doğurduğu sıkıntılar en çok Yıldırım'da yaşandı. Sanayileşme ile birlikte hızlı göçle Bursa'ya gelenlerin ilk adresi Yıldırım olmuştu.
Belediyeler, göçün hızına yetişemeyince ortaya bugünkü yüzde 60'a yakını kaçak ve imara aykırı Yıldırım'ı ortaya çıkardı.
Üzerinden neredeyse 15 yıla yakın süre geçti ama bana göre Yıldırım ile ilgili en önemli tespitlerden birini dönemin belediye başkanı Özgen Keskin yapmıştı: Nilüfer'de başkanlık kolay. Her şey planlı. Yıldırım'a gelsinler de görelim.

Koronavirüs salgını nedeniyle ASTV'deki programlarımıza ara vermiştik. Yeni normalle birlikte başlayan Gözlem Kulesi'nin bu haftaki konuğu olan Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz'la Yıldırım'ı ve ilçenin geleceğini etkileyecek yasal düzenlemeleri konuştuk.
Yılmaz, imar konularında oldukça deneyimli bir isim. Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu'nda göreve yaptığı için sorunları yakından biliyor. İlçe başkanlığı döneminde de vatandaştan da yansıyan sıkıntıları bildiği için daha kampanya döneminde önce imar düzenlemesi yapılacağı mesajını vermişti.
Çünkü bu düzenleme yapılmazsa ne imar planları, ne imar uygulamaları ne de kentsel dönüşümler gerçekleştirilebilirdi.
Yılmaz, bir yıllık sürede önce rutin belediyecilik hizmetlerini sürdürürken diğer yandan mesaisinin büyük bölümünü imar düzenlemelerinde karşısına çıkan en büyük sorun olan mülkiyet konusuna ayırdı.
Konu önemliydi. Geçmişte çıkarılan imar uygulamaları mahkemelerden dönünce planların tamamı iptal ediliyor ve işler tekrar sıfırdan başlıyordu.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un belki de en çok görüştüğü belediye başkanlarından biri olan Yılmaz, başta TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu olmak üzere milletvekillerinin desteğiyle istediğini elde etmeyi başardı.
Yılmaz'ın mülkiyet düzenlemeleri ile ilgili teklifi bakanlıktan kabul görünce yasalaştı.
Değişikliği 'sessiz devrim' olarak nitelendiren Oktay Yılmaz, gerekçesini de şu sözlerle açıkladı:
'Teşhisi doğru koymak tedavinin yarısıdır. Biz bunu yaptık. Yıldırım'ın üçte biri bu sıkıntıları yaşıyordu. Şu anda, yapılan yasal değişiklikler doğrultusunda ilk adım olan şuyulandırma çalışmaları birçok mahallede yürütülüyor. Bundan sonra yapılan planlar bir vatandaşın itirazıyla bozulmayacak'

ÇOK BÜYÜK ÖLÇEKLİ PROJE YERİNE YERİNDE DÖNÜŞÜM

Mülkiyet konusundaki sorunu çözen Oktay Yılmaz, kentsel dönüşüm projelerinde de konsept değişikliğine gideceğini açıkladı. Kendisinden önceki iki başkan dönemindeki büyük ölçekli projelerden vazgeçen Yılmaz, yeni konsepti şöyle anlattı:
'Geçmiş dönemde çok büyük boyutlu planlama çalışmaları yapılmıştı. Projeler hazırlanmış fakat bunun karşılığı olmadı. Vatandaşlardan itirazlar geldi. Anlaşmalarda sıkıntılar yaşandı. Baktık ki olmuyor daha küçük etaplı bir sokağı, iki sokağa bir bütünlük içinde değerlendireceğiz'
TOKİ'nin Yıldırım'da yeni konut alanları için yer baktığını ve önümüzdeki günlerde sonuçlanacağı bilgisini de veren Oktay Yılmaz, Mevlana Mahallesi'ndeki 7 ve 8'inci etapta şuyulandırma çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu söyledi.


Bu bölgede ödeme süresinin 10 yıla çıkarılmasıyla vatandaşlarla uzlaşma yönünde büyük ilerleme kaydedildiğini de ifade eden Yılmaz, 'TOKİ veya özel sektörle birlikte proje gerçekleştireceğiz. Lokal uygulamalarla ilgili projelerimizi eylül ayında kamuoyuna açıklayacağız' dedi.
Bu arada, son zamanlarda hiç Millet Mahallesi'nin yeni yapılaşma gerçekleştirilen bölümlerine gittiniz mi?
Ben gittim. Sanki Yıldırım'ın içinde bir Nilüfer adası gibi. Restoranları kafeleri, imarlı yapılarıyla modern bir mahalle oluşturulmuş. Millet Mahallesi'ndeki bu örnek, istenirse kentsel dönüşümde başarılı sonuç alınacağının bir göstergesi.

MOLLAARAP NEYİ BEKLİYOR?

Yıldırım'da iki kez heyelan yaşanan Mollaarap'ta neler yapılacağı konusu da Oktay Yılmaz'ın gündemindeki önemli konulardan biri. Birinci etapta fore kazıklar çakılmış. İkinci bölümde ise açılan kuyular aracılığıyla bölgedeki toprak hareketi anlık olarak ölçülüyor.
Yıldırım Belediyesi, pandemi nedeniyle vatandaşlarla yapılacak toplantılar gerçekleştirilemediği için tek tek telefonla aranarak beklentileri soruyor.


'Yerinde yeni bina, başka rezerv alanı veya daire bedellerini mi istersiniz' sorularını yanıtlamaları isteniyor. Oktay Yılmaz, hazırlanacak dosya ve vatandaş talepleriyle birlikte önümüzdeki günlerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na iletecek. Burada alınacak karara göre Mollaarap'ın geleceği belirlenecek.

YILDIRIMLILARA SAĞDUYU ÇAĞRISI

Pandemi sonrası en büyük yük, yerel yönetimlerin sırtındaydı. Sosyal yardımlardan, çevre temizliğine, 65 yaş üstü vatandaşların alışverişlerinden maske üretimine kadar birçok alanda faaliyet gösteren Yıldırım Belediyesi, bu sürede 38 bin kişiye sıcak yemek ulaştırdı.
Son günlerde özellikle Yıldırım'da koronavirüs pozitif vakalarının artması endişelere neden oldu.


Oktay Yılmaz'a bu konuyu da sorduk. O da yanıtladı:
'Başlangıçta çok iyiydik. İyi gidiyor derken, rahatlamanın getirdiği umursamazlık nedeniyle sayılar arttı. Yıldırım'da aile apartmanlarının sayısı oldukça fazla. Bu tür binalardaki aile görüşmeleri virüsün yayılmasına neden oluyor. Vatandaşlarımızı duyarlı olmaya çağırıyorum. Dikkatli ve sağduyulu davranırsak sayılar yeniden düşmeye başlar'

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.