Hava Durumu

Seyahat açlığı ve dövizdeki artış turizm için umut oldu

Yazının Giriş Tarihi: 25.12.2021 08:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.12.2021 08:09

Koronavirüs pandemisinin en çok etkilediği alan turizm ve konaklama sektörü olduğu bilinen bir gerçek. Küresel ekonominin yüzde 3,7 daraldığı pandemi yılında sektörün neredeyse yarı yarıya küçüldü. Dünya genelinde 2019 yılında 9,2 trilyon dolarlık büyüklüğe ulaşan turizm sektörü 2020 yılını 4,7 trilyon dolara ulaşabildi.

Sektörün küresel ekonomiden aldığı ortalama yüzde 10'luk pay yüzde 5,5 seviyesine kadar geriledi. Pandemi döneminde küresel ölçekteki istihdam 62 milyon azalarak 272 milyona indi. Sektör, sadece bir yılda toplam istihdamının yüzde 18,5'ini kaybetti.

Turizm, Türkiye ekonomisi açısından da vazgeçilmez öneme sahip. Pandeminin vurduğu turizm, girdilerinin neredeyse tamamı ülke içinden sağlandığı için cari açığın kapanmasının yanı sıra 54 sektörü doğrudan etkilediği gibi istihdama da önemli katkı sağlıyor.

Hem pandemi hem de turizm gelirlerinin azalması Türkiye ekonomine büyük zarar verdi. Yaşadığımız ekonomik krize turizm gelirlerindeki düşmenin de etkisi var.

2019 yılında turizm gelirleri bir önceki yıla göre yüzde 17 artarak 34 milyar 520 milyon 332 bin dolar olarak gerçekleşmişti. Gelen turist sayısı 52 milyona ulaşmıştı. 2020'de pandemi nedeniyle oluşan küresel kriz turizm gelirinde yüzde 65'lik düşüşe neden oldu ve 12 milyar dolarda kaldı.

Bu yıl kısmen de olsa yeni normalle birlikte turizm sektöründe yaşanan canlanma yine de beklentilerin altında kaldı. 2020'nin üçüncü çeyreğine göre bu yıl aynı dönemde turizm geliri yüzde 181 oranında arttı ve 11 milyar 395 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Aslında sadece turizm sektöründen iki yılda Türkiye'nin neredeyse 50 milyar dolara yakın kaybı oldu.

Geçen hafta Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) 42. Meslek Komitesi Genişletilmiş Sektörel Analiz Toplantısına turizmin önemli aktörlerinden biri olan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya katıldı.

Bağlıkaya, son iki yıldır pandemi ile mücadele eden turizm sektöründe artık kayıpları telafi etme dönemine girildiğine işaret ederek, 20222 yılındaki turizm hedefinin 45 milyon ziyaretçi ve 35 milyar dolar turizm geliri olduğunu açıkladı.

Dikkat ederseniz, 2019'a göre, gelen turist sayısında 7 milyona varan bir düşüş olmasına rağmen gelir hemen hemen aynı. Bunun nedeni ise kişi başına turizm harcamalarının 825 dolara çıkması.

Hem bu toplantıyı hem de 2022 yılı beklentilerini TÜRSAB'ta yönetim kurulu sayman üyesi olarak Bursa'yı temsil eden Hasan Eker ile konuştuk.

AVRUPA ACENTALARININ OTEL KONTRATLARI BAŞLADI, SATIŞA HAZIRLAR

Hasan Eker'e Avrupa'da Omicron varyantı endişe ve yeni kapanmalara neden olsa da aşının yaygınlaşması ve tedavide kullanılan ilaçların kullanım izinlerinin çıkmaya başlaması 2022'nin daha iyi bir yıl olacağını konusundaki umutları arttırıyor. Turizmciler de bu kapanmaların kısa süreli olacağına inanıyor.

Umutlu olmamızı sağlayan işaretlerden biri de Avrupa acentalarının Türkiye'deki otellerle kontrat yapmaya başlamaları olduğunun altını çizen Eker, 'Satışlara da başladılar. Bu yıl bir olumlu durum da var. Geçen yıl pandeminin bitmeyeceğini öngören tur operatörleri hazırlık yapmamıştı. Bu sene hazırlar şubatta bile mart bile bitse operasyonları yapacak durumdalar' dedi.

Hasan Eker, maliyetler, özellikle enerji ve gıda maddeleri maliyetleri arttığı için otellerin fiyatlarını arttırmak zorunda kaldığını kaydederek, şöyle devam etti:

'Oteller pahalı gibi bir yanlış anlaşılma olmasın. Otellerin enerji ve gıda maliyetleri Euro'daki artışın çok üzerinde oldu. Dolayısıyla zam yapmak zorunda kaldılar'

Genel olarak bakıldığında TL'nin değer kaybetmesi, Avrupa ülkelerinde iki yıldan beri oluşan seyahat açlığının Türkiye açısından avantajlı gelişmeler olduğuna da vurgu yapan Eker, bu iki faktörün hem konaklama hem de alışveriş üzerinde ciddi bir satın alma etkisi yaratacağını söyledi.

Geçtiğimiz ay yapılan TÜRSAB'ın turizm zirvesinin ana teması erken rezervasyondu. Fiyat artışlarının bunu nasıl etkileyeceğini de Eker'e sorduk. O da yanıtladı: Dövizdeki hızlı düşüş erken rezervasyon için fırsata dönüştü. Oteller bütçelerini Euro'ya göre yapıyor. Erken rezervasyonun tam zamanı.

BURSA DA 2022'DEN UMUTLU...

Son yıllarda rotasına turizmi çeviren valilikten büyükşehir belediyesine ve tüm sivil toplum kuruluşlarına turizm konusunda çalışma yapılan Bursa da 2022'den umutlu.

Özbekistan'ın Hiva kentinde yapılan toplantıda Bursa, '2022 Yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti' seçilmişti. 2 yıldır ertelenen Dünya Göçebe Oyunları 2022'de İznik'te yapılacak. 2022 Mudanya Mütarekesi'nin 100'üncü yıl dönümü. 2'nci Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali'nin de Bursa'da yapılacağını geçtiğimiz günlerde Bursa'yı ziyaret eden Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Misbah Demircan açıklamıştı.

Sadece bu etkinlikler bile Bursa'nın 2022'ye olumlu bakmasını sağlıyor. Aynı zamanda kamu ve özel sektörün bir arada yer aldığı Bursa Turizm Platformu Koordinatörü olan TÜRSAB Güney Marmara Bölge Temsil Kurulu Başkanı Murat Saraçoğlu da 2022'ye umutlu bakanlar arasında.

2022'de yapılacak etkinlerin başta Türk Cumhuriyetleri olmak üzere çok sayıda turistin Bursa'ya gelmesini sağlayacağını ifade eden Saraçoğlu, 'Bursa halkının ev sahipliğinde ve vatandaşları da işin içine dahil edecek organizasyonlar olacak. Bursa'yı Türk dünyasının bir karnaval şehri haline sokmayı amaçlıyoruz' dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.