Hava Durumu

Sırbistan ilk adımı attı; Balkan Schengen'i geliyor

Yazının Giriş Tarihi: 11.11.2020 08:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.11.2020 08:10

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkan Vekili ve Dış Ticaret Konseyi Başkanı olan Murat Bayizit, aynı zamanda Bursa'nın önemli gıda ihracatçılarından biri.

Koronavirüs pandemisi öncesi en çok dış seyahat gerçekleştiren iş adamlarından biri olduğu için 'uçan ihracatçı' benzetmesi yaptığımız Bayizit'in geçen hafta Balkan ülkelerine karayoluyla yaptığı geziyi bu köşeden duyurmuştuk.

10 günde karayoluyla Bulgaristan, Sırbistan, Hırvatistan, Bosna-Hersek, Karadağ, Arnavutluk ve Kuzey Makedonya'yı dolaşarak 4 bin kilometre yol kat eden Bayizit, dün Kapıkule'den giriş yaptıktan sonra gezi izlenimlerini anlattı.

Bu ülkeleri sıkça ziyaret ettiğini, ancak bu geziyi karayoluyla ve toplu olarak gerçekleştirmesi sayesinde çok daha net bir resmin ortaya çıktığına işaret eden Bayizit'in ilk tespiti Bulgaristan ile ilgili. Bu ülkenin AB'ye girdikten sonra genç nüfusunu kaybettiğini ve son 10 yılda bu ülkede bir ilerleme görülmediğine dikkat çeken Bayizit'e göre, Sırbistan ise son yıllarda Balkanlarda en hızlı gelişen ülke. Bunda Cumhurbaşkanı Vucic'in büyük etkisi var.

Vucic ile görüme randevuları olduğunu ancak bir piskoposun vefatı nedeniyle bunun gerçekleşmediğini ifade eden Bayizit, Vucic Genel Başkanı olduğu Sırbistan İlerleme Partisi'nin en genç milletvekillerinde İvana Popovic ve Sandra Bozic'in misafiri olarak parlamentoyu ziyaret ettiklerini ve tarım bakanlığı ile de geniş kapsamlı bir toplantı yaptıklarını söyledi.

Balkanların yeni siyasi ve ticari gelişmelere sahne olduğuna dikkat çeken Bayizit, Vucic'in ilk etapta Kuzey Makedonya, Sırbistan ve Arnavutluk'u kapsayan daha sonra tüm eski Yugoslavya cumhuriyetlerinin yer aldığı Schengen benzeri serbest dolaşım ve ardından gümrük birliği projesinin ilk adımlarını attığını belirtti. Bu projede Türkiye'nin de yer almasının planlandığını kaydeden Bayizit'e göre, proje gerçekleşirse Türkiye'nin hamiliğinde yeni bir bölgesel güç ortaya çıkacak.

Bayizit, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic ve Arnavutluk Başkanı Edi Rama ile diyalogları sayesinde çok yakın ilişkiler kurulduğunu vurgulayarak, bu diyalogun ilişkilerin gelişmesine olumlu katkıda bulunduğunun altını çizdi.

Arnavutluk'ta dondurulmuş gıda fabrikası kurma hazırlıkları yaptıklarını haber veren Bayizit, Sırbistan'ın tarımla ilgili gelişmesine dikkat çekerek, şöyle devam etti:

'2019 yılında 38 bin hektar alanda toplam 180 bin ton ahududu, böğürtlen, Yaban Mersini ve çilek üretimi yapılmış ve 300 milyon Euro'luk ihracat gerçekleştirilmiş. Karşılaştırmak için söyleyeyim Türkiye'de ahududunun üretim merkezi olan Bursa'daki yıllık rekolte sadece 3 bin ton. Tarım Bakanlığı ile yaptığımız toplantıda üçüncü ülkelere yapılacak ihracat konusundaki işbirliği teklifim olumlu karşılık buldu. Biz onların ürettiği bary türleriyle onlar da bizim kiraz, incir ve kestaneyle rekabet edemez. Üçüncü ülkelere ortak ihracat için işbirliğini geliştireceğiz'

Bayizit'in Balkan ülkeleri izlemi aslında burada bitmiyor. Bu ülkelerin Türkiye'den beklentileri büyük önümüzdeki hafta bunları anlatacağım.

AKTAŞ, 1000 GÜNÜ ANLATACAK

Zamanın su gibi akıp geçiyor. Alinur Aktaş'ın İnegöl Belediye Başkanlığından Büyükşehire gelişinin üzerinden 3 yıl geçmiş. Oysa Büyükşehir Belediye Meclisi'ndeki oylama ve ardından yaptığı konuşma dün gibi hafızalarımızda.

31 Mart'ta bu kez seçimle başkanlık koltuğuna oturan Alinur Aktaş, bugün Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Yıldırım Bayezid salonunda düzenleyeceği 'Bursa için canla başla 1000 gün' lansmanını yapacak. 3 yılda yaptığı icraatlar hakkında bilgi verecek.

GÖZLEM KULESİ'NDE GÜNDEM; GUHEM

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay'ın vizyon projeleri arasında yer alan Gökmen Uzay ve Havacılık Eğitim Merkezi (GUHEM) 30 Ekim'de Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın katıldığı törenle açıldı.

Aynı gün bizlere büyük acılar yaşatan İzmir depremi nedeniyle maalesef açılış biraz gölgede kaldı.

Bunu sık sık tekrarlarım Bursa'da son yıllarda yapılan en önemli vizyon yatırımlardan biri Osmangazi Belediyesi'nin Panorama 1326 Fetih Müzesi. GUHEM ise hem mimari projesi hem de içeriğiyle önümüzdeki yıllarda damga vuracak. Biri tarihimizi, diğeri ise geleceğimizi anlatacak.

Açılışının ardından GUHEM Müdürlüğü görevine atanan ve proje aşamasından beri bu esere katkıları bulunan Halit Mirahmetoğlu, ASTV'de yayınlanacak Gözlem Kulesi programında GUHEM'i anlatacak.

Gözlem Kulesi, bu akşam saat 20.30'da ASTV'de....

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.