Hava Durumu

Siyasi partiler 'çevreci' oldu

Yazının Giriş Tarihi: 31.01.2019 08:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.01.2019 08:02

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ülke nüfusunun yüzde 92'si artık il ve ilçelerde yaşıyor.
Ama nasıl kentlerde?
Beton yığınlarına dönen, havası kirli, ulaşımı sorunlu, yeşil alanı olmayan...
Herkes de bunun farkında üstelik. O yüzden vatandaşların da talepleri artık kentlerin yaşanılmaz halden kurtulması yönünde.
Bu taleplerin farkında olan siyasi partiler de 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerde uygulayacakları seçim stratejileri ve propagandalarını çevre odaklı oluşturmaya başladılar.
AK Parti cephesinde, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Arena Spor Salonu'nda 'Yerel Seçim Manifestosu'nu açıklayacak. Erdoğan, 24 Kasım'da Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın aday olarak ilan edildiği toplantıda, kampanyanın 'Gönül Belediyeciliği' temasıyla şekilleneceğinin sinyalini vermişti. Bu ana tema çerçevesinde iktidar partisi, 'Memleket işi, gönül işi' sloganıyla çevre dostu bir kampanya dönemine hazırlanıyor.
Aslında, AK Parti'nin çevre dostu kampanyası Büyükşehir Belediyesi Başkanı Alinur Aktaş'ın seçim çalışmalarının temel felsefesini oluşturacak 'Bursa Tasavvuru' ile neredeyse birebir örtüşüyor.
Bursa Tasavvuru'nun ana fikri de beton gölgesinde değil, çınar yaprakları gölgesinde bir Bursa hayali ile başlıyor ve Aktaş'ın sık sık ifade ettiği, 'Kirlenmeyeceğiz, kirletmeyeceğiz ve kirletenlere asla izin vermeyeceğiz' iddiasıyla anlam kazanıyor.
Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey gibi 20 yıllık yerel yönetim deneyimi olan bir figürle Bursa'da iddialı bir çıkış yapan CHP cephesinde de strateji yine çevre ve yaşanabilir kentler üzerine inşa ediliyor.
Bozbey'in aday tanıtım toplantısına gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da temel vurgusu beton ormanına dönen kentin yeniden Yeşil Bursa'ya dönüşü üzerineydi.
Bozbey de 'İnsan için şehir' mottosu üzerine kurguladığı konuşmasında, çevreci yaklaşım sergilerken, kullandığı 'Mustafa, sonuna kadar Bursa'dan araçların renklerine kadar yeşili tercih etti.
İki önemli partinin bu yaklaşımı toplum duyarlılığının siyaseti şekillendirmeye başlayacağının ilk işaret fişeği olacak. Doğrusunu isterseniz bu söylemler gelecek açısından bizleri de umutlandırıyor.

'TURGAY ERDEM SİZ MİYDİNİZ?'

CHP'nin Nilüfer Belediye başkan adayı Turgay Erdem 2004 yılından beri Nilüfer'de belediye meclis üyeliği ve başkan yardımcılığı yapıyor. 15 yıldan beri neredeyse bütün projelerde Mustafa Bozbey'le birlikte imzası var.
Projelerin yapıldığı işin mutfağında olduğu için ismen bilinse de fiziki olarak tanınmayan Turgay Erdem, adaylığının açıklanmasının ardından sahaya inerek, seçmenle temas kurmaya başladı.
Sönmez Medya'yı ziyaret eden Erdem, vatandaşla görüşmelerinde karşılaştığı bu durumu esprili bir şekilde anlattı.
Vatandaşların gittiği yerlerde, 'Turgay Erdem'i biliyorduk. Siz miydiniz!' diye tepki vererek yaklaştıklarını anlatan Turgay Erdem'in en çok hoşuna giden yorum ise 'Yakışıklı adammış' olanı.
Nilüferlilerin Bozbey ve ekibini dört dönemdir takdir ettiğini ve seçtiğini vurgulayan Erdem'e göre, iyi hizmet alan vatandaş bunun devamını istiyor.

'MERHABA NİLÜFER'LE BAŞLAYACAK

Turgay Erdem'in isminin yer aldığı özel plakalı aracında da, 'Mutlu geleceğin mimarı' sloganı yer alıyor. Sohbetimiz sırasında, Mustafa Bozbey'in araçlarında CHP logosuna pek yer vermediğini hatırlatarak, kendi aracında parti logosunun yer alıp almadığını sorduk.
Parti logosunun aracının arkasında yer aldığını kaydeden Turgay Erdem, parti bayrağına fazla yer verilmemesinin Yüksek Seçim Kurulu'nun propaganda dönemi öncesi kullanım standartlarından kaynaklandığını söyledi. 1 Mart'ta başlayacak kampanya döneminde araçlarında CHP bayraklarının daha geniş biçimde yer alacağını kaydeden Erdem'in kampanyayı başlatma sloganı da 'Merhaba Nilüfer' olacak.
Görünen o ki 'Gülümseyin Nilüfer'desiniz' sloganı Bozbey tarafından 'Bursa gülümseyecek' versiyonuyla büyükşehir kampanyasında kullanılacağı için Erdem yeni ve yaratıcı sloganlarla seçmenin karşısına çıkacak.
İYİ Parti ile yapılan ittifakın önemli olduğu vurgusunu yapan ve iki farklı görüşteki partinin bir araya gelmesiyle başarılı sonuçlar alınacağına inanan Erdem'in akrabaları Orhangazi'nin Sölöz ilçesinde yaşıyor. İttifak anlaşması sonucu da Orhangazi'den İYİ Partili aday CHP tarafından desteklenecek.
'Yakınlarınızdan İYİ Parti için mi oy isteyeceksiniz' sorusu üzerine de Erdem, 'Evet yakınlarım İYİ Parti üzerinden desteğini sürdürecek' dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.