Hava Durumu

Sizin kripto paranız yok mu?

Yazının Giriş Tarihi: 24.12.2017 07:33
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.12.2017 07:33

Kripto dediğime bakmayın gizli saklısı yok aslında. İnternet ortamındaki güvenlik amacıyla bir dizi şifrelenmesi nedeniyle bu isim verilmiş...
Eskiden dolar, Euro, Japon Yeni, İngiliz Sterlini, İsviçre Frangı konuşulurken, bunun yerini son yıllarda işte bu kripto para denilen Bitcoin aldı. Bitcoin yalnız da değil, rakipleri ve benzerleri de var.
Ethereum, Ripple (XRP), IOTA (MIOTA), Dash ve Litecoin.


Bu adını gördüklerinizin hepsi kripto para.
Yükseliş ve düşüşleri piyasaların adeta başını döndürüyor.
Geçen haftaya 20 bin dolara kadar dayanan yükselişle başlayan Bitcoin, haftayı sert düşüşle kaparak kritik 14 bin dolar seviyesinin de altına indi.
Kimileri kripto paraları 2000'li yıllarda teknoloji hisse senetlerindeki balona benzetirken, kimilerine göre önümüzdeki aylarda ve yıllarda yıldızı parlayacak. 40 bine çıkacağını öngörenler bile var.
Peki, ekonomistler ne diyor?
Bursalıların yakından tanıdığı uzman Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu'nun kripto para ile ilgili öngörüleri dikkat çekici.
At yarışı ve rulet gibi kumar benzetmelerine karşı çıkan Prof. Dr. Tatlıoğlu'na göre, kripto para zamanın ruhuna uygun gelişmelerin bir sonucu. Sistem tam oturmadığı için dalgalanma yaşanması da normal sonuç. Kağıt paraların geçmişi en az 200 yıllık. Dolarda veya Türk Lirası'nda böyle yükselme veya düşüş görülmemesi sistemin sonucu?
Oturması için 100 yıl mı beklenecek?
Prof. Dr. Tatlıoğlu şöyle yanıtlıyor:
'2030'larda uçan taksileri dolmuşları konuşuyoruz. Petrolün çöpe gittiği dönemi, yapay zekayı konuşurken gerçekten zamanın ruhuna uygun yeni oluşumlar ortaya çıkacak. Ben bunun önümüzdeki 5 yıl içinde daha sağlıklı bir zemine oturacağına inanıyorum'

'Çabuk para kazanma aracı gören kaybeder'
Prof. Dr. Tatlıoğlu'na göre, Bitcoin'i çabuk para kazanma aracı gören yanılır ve çok para kaybeder. Çünkü şu anda dalgalanma dönemi.
Şu açıdan bakmak lazım paranın hangi fonksiyonları varsa kripto paralarda da var. Bunların fonksiyonu kolay değişim aracı olmasında. Çıkış nedeni para transferi. Günümüzde valizlerle çantalarla taşınan kağıt paralar dönemi bitti. Yani bankalar bazında da bitti. Düşünün paranın üzerindeki seri numaraları üzerinden işlem yapabilseniz daha kolay olmaz mı?


Üstelik kimsenin bilgisi olmadan ve hiçbir kuruş masraf ödemeden para transferi yapılıyor. Dünya bunu Bitcoin üzerinden gerçekleştiriyor.

'Bankacılık 2040'tan itibaren olmayacak'
Fütüristlere göre, 2040 yılında bankacılık olmayacak. Prof. Dr. Tatlıoğlu da bu görüşü savunanlardan. Bazı meslekler teknolojinin gelişimi ile nasıl yok olduysa bankacılık da bu kervana katılacak. Prof. Dr. Tatlıoğlu'nun öngörüsüne göre, kripto paradan dönüş yok. Sistem 5 yıl içinde oturacak. Ancak yatırım aracından ziyade bir değişim aracı olarak bakmak lazım. Yoksa borsa gibi görürseniz, borsa gibi kaybedersiniz.

Bu platform sinerji yaratacak
Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (BOSİAD) yeni dönemdeki en önemli projelerinden biri olan OSB'ler ve OSB'ler bünyesindeki SİAD'ların ortak hareket ederek güç birliği oluşturmaları projesi yolunda önemli adımlar atılıyor.
BOSİAD'ın öncülüğü önemli. Çünkü Bursa OSB'de 260 fabrikada 56 bine yakın kişi çalışıyor. Sadece Bursa'nın değil, Türkiye'nin planlı ilk OSB'si ve yıllık ihracat miktarı da 5,5 milyar dolar. Ağabeylik görevi onlara düşüyor.


AS TV'de yayınlanan Gözlem Kulesi'nin konuğu olan BOSİAD Başkanı Abdullah Bayrak, 13 Aralık'ta yapılan ilk toplantıda önemli bir adım atıldığını belirterek, kurulan ortak platformun ikinci toplantısının 17 Ocak'da NOSAB'ta yapılacağını söyledi.
Böyle bir platformun başarılı olması Bursa'ya büyük sinerji kazandıracak. Çünkü Bursa OSB'nin deneyimleri diğer bölgelere yol gösterici olacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.