Hava Durumu

SMS belediyeciliğinden algı belediyeciliğine

Yazının Giriş Tarihi: 12.06.2021 08:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.06.2021 08:00

Bursa, dün, AK Parti Yerel Yönetimler Başkanlığı İstişare Toplantısı'na ev sahipliği yaptı. Toplantıda konuşan AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki'yi dinlerken 2005 yılındaki bir başka toplantıyı hatırladım.

O yıllarda Büyükşehir'de merhum Hikmet Şahin, Osmangazi'de Recep Altepe Yıldırım'da Özgen Keskin, başkanlık koltuğunda oturuyordu. İl Başkanı ise daha sonra milletvekili olacak Hayrettin Çakmak'tı.

Yerel yönetimlerin çalışmalarının değerlendirildiği toplantıya Çakmak'ın 'SMS belediyeciliğini bırakın icraat yapın' sözleri damgasını vurmuştu.

Gerçekten de o yıllarda başlayan alışkanlık, Çakmak'ın uyarıları etkili olmamış ki hala devam ediyor. Günde en az her belediyeden birkaç mesaj gelmeye devam ediyor.

Geçen süre içinde, belediyecilik kelimesinin önüne 'hizmet'ten 'gönül'e, 'sosyal'den 'gülümseyen'e kadar birçok sıfat geldi.

Gelelim Özhaseki'nin mesajına ve siyasi literatüre eklenen 'algı belediyeciliğine'...

Belediyeciliğin duayen isimlerinden biri olan Özhaseki, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İstanbul Belediye Başkanı seçildiği 1994 yerel yönetimlerde bir dönüm noktası olduğunu vurgusunu yaptıktan sonra, o yıllarda başlayan hizmet belediyeciliğinin gönül belediyeciliği anlayışına dönüştüğünü söyledi.

Özhaseki daha sonra eleştiri oklarını İstanbul ve Ankara büyükşehir belediyelerine yönelterek, son dönemde bir algı belediyeciliğinin başladığını ifade ederek, şunları söyledi:

'Ankara ve İstanbul özelinde bunu söylüyorum hatta birçok CHP'li belediye için de bunu söyleyebiliriz ama bunun dışında olan belediye başkanı arkadaşları da istisna tutuyorum. Bu iki büyükşehrimizde iki sene kadar AK Parti olarak muhalefet etmeden, sessizce izlemeyi yeğlediğimiz halde daha o arkadaşların taş üstüne taş koyduklarını görmedim ama müthiş bir algı operasyonu çekiyorlar, bu konuda takdir etmek lazım.'

Ardından bununla ilgili örnekler vererek konuşmasını sürdürdü:

'İstanbul ve Ankara'da durmadan şunu söylüyorlar; 'Belediye başkanlığını millet bize verdi ama meclis bizi çalıştırmıyor.' 'Meclis AKP'lilerin elinde' onların deyimiyle, 'Onlar da bizi engelliyorlar.' Gerçeklik böyle mi, hayır öyle değil. İstanbul ve Ankara'dan aldığım rakamları açıklıyorum. İstanbul'da ortalama her bir belediyeden 100-150 kadar teklif gelmiş, 2 bin 179 teklifin arkadaşlar yüzde 98'ini kabul etmişler. Reddedilen dosya sayısı 102. AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediyesini yönettiği dönemlerde CHP'li meclis üyelerinin gelen tekliflerin yüzde 30'u ret edilmişti.'

Ankara'da da gelen tekliflerin yüzde 97'sinin kabul edildiğini kaydeden Özhaseki, 'Ankara'daki yüksek su zammı, İstanbul'da da Büyükçekmece'deki bir projeye ret oyu verildi. Arkadaşlarımız, o şehrin, milletin menfaatine olan hiçbir işi vatandaşlarımız engellemiyorlar. Algı ile gün geçirirseniz bugün başarılı gibi görülebilirsiniz. 5 yıl sonra vatandaş size 'hangi eser ortaya koydunuz' diye sorar"

ÖZHASEKİ'DEN BURSA DEĞERLENDİRMESİ...

Konuşmasında Bursa'ya özel bir bölüm ayıran Mehmet Özhaseki, kentte hayata geçirilen projeler nedeniyle Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ı kutladı.

'Bursa'yı yakından izliyoruz' diyen Özhaseki, 'Neredeyse 40 yıldır Bursa'ya gelir giderim. Bursa'yı 40 yıl öncesiyle kıyaslamak mümkün bile değil. Bugün Avrupa şehirlerinde olmayan birçok tesisin burada olduğunu ben biliyorum. İnşallah biz bu hızla çok daha güzel işler yapacağız. Her fırsatta Sayın Cumhurbaşkanımız ve ilgili bakan arkadaşlarımız da başkanımıza yardımcı olmak için, Bursa'ya katkıda bulunmak için olumlu manada ellerinde ne gelirse yapmaya gayret ediyorlar' dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Efkan Ala ise büyükşehir belediye başkanlığı sistemine değinerek, bu yönetim sisteminin başarılı olduğunu söyledi. İstişare toplantılarının önemine de değinin Ala, 'Tecrübe edilmiş bir hadiseden bilgi edinmek, bilgi edinebilmenin en iyi yoludur' dedi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da, yaptıkları projeleri anlattı. Bursa'nın çok hızlı büyüdüğünü 1971 yılında kardeş şehir olan Almanya'nın Darmstadt şehriyle örnek veren Aktaş, 'O dönemde Darmstadt'ın nüfusu 137 bin iken Bursa'da 400 bin kişi yaşıyordu. Aradan geçen 50 yılda Bursa'nın nüfusu 8 kat artarak 3 milyon 100'e ulaşırken, Darmstadt yüzde 15 büyüdü. Hızlı büyüme beraberinde ulaşımdan, kentleşmeye pek çok sorunu beraberinde getiriyor' dedi.

İstişare toplantısına Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu'nun yanı sıra AK Parti Bursa milletvekilleri, belediyelerin daire başkanları, genel sekreterleri katıldı.

'ALT YAPI BİTER, YETER Kİ AŞKINIZ BİTMESİN'

İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban'ın sosyal medyadaki etkinlikleri büyük beğeni topluyor. İnegöl köftesinden, nüfus tabelasına, uçan halıdan yerlere izmarit atılmasına kadar birçok yaratıcı paylaşım yapan Taban'ın en son Cüneyt Özdemir ile yazışması dikkat çekmişti.

Taban, dün yine ilginç bir paylaşıma imza attı. İnegöl'de evlenen Songül-Talip çiftçi düğün arabasının arkasına 'İnegöl'ün altyapı çalışması gibi aşkımız hiç bitmesin' paylaşımını sosyal medyada gören Taban, fotoğrafı alıntılayarak, 'Altyapı biter yeter ki aşkınız bitmesin' cümlesini yazdı.

Sosyal medyada büyük ilgi gören paylaşım, gelen yanıtlarla İnegöl belediye formuna dönüştü. Alt yapı ile ilgili şikayetlere yanıt yazan Taban, inşaatın uzamasıyla ilgili şunları söyledi:

'Suların az akması, üst katlara su çıkmaması, tat değişikliği gibi sorunların çözülmesi için Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi (BUSKİ) ilçemizin genelinde içme suyu alt yapı çalışmalarına devam ediyor. Kazı çalışması yapılan yolların doğal çökmesi bekleniyor. Beklemelerinin asıl sebebi asfalt atıldıktan sonra yolda göçüklerin oluşmaması. Tamamlanan alanlar BUSKİ tarafından asfaltlanmaya devam ediyor. Bu çalışmalar ile hem sularımız hem de yollarımız güzelleşecek. Sabrınız için teşekkür ederim'

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.