Hava Durumu

Soydaşa önemli görev; sandık sınırlaması kalktı

Yazının Giriş Tarihi: 27.05.2021 08:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.05.2021 08:02

Bulgaristan'ın 1984-1989 yılları arasında Türklere uyguladığı asimilasyon politikasından kaçan 350 bin Türk'ün Türkiye'ye 'zorunlu' göçünün üzerinden 32 yıl geçti.

Totaliter rejimin sona ermesi ve Bulgaristan'ın Avrupa Birliği'ne girmesinden sonra bu ülkede önemli demokratik adımlar atıldı. Türklerin kurduğu partiler, ülke siyasetinde anahtar rol oynamaya başladı.

Bulgaristan'da 4 Nisan'da yapılan seçimlerde yelerinin ve kurucularının çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisi 30 milletvekili çıkardı. Ayrıca 4 Türk de başka partilerden vekil seçildi.

Ancak, koalisyon hükümeti kurma çalışmaları başarısızlıkla sonuçlanınca 11 Temmuz'da erken seçim kararı alındı.

ASTV'de yayınlanan Gözlem Kulesi programına bu hafta kısa adı BAL-GÖÇ olan Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Veli Öztürk ve Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Bursa Şubesi Başkanı Dr. Ali Eminlatif konuk oldu.

Programda, Yunanistan ve Bulgaristan'dan göç eden soydaşlarımızla ilgili konuları ele aldık. Bunları önümüzdeki günlerde ayrıntılarıyla yazacağım.

BAL-GÖÇ Genel Başkanı Öztürk, programda önemli bir bilgi verdi. Bulgaristan seçimlerinde Türkler için büyük önem taşıyan bu konuya öncelik verelim.

HÖH Grup Başkanvekili ve Şumnu Milletvekili Hamit Hamit, önceki gün Bursa'daydı. Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar'ı da ziyaret eden Hamit, daha sonra BAL-GÖÇ yöneticileriyle görüştü.

Hamit'in verdiği bilgiye göre, Bulgaristan seçimlerinde, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu AB dışındaki ülkeler için sandık sınırlaması getiriliyordu. Sandık sayısı 35'ten yukarıya çıkarılmadığı için oy kullanma hakkı tam anlamıyla gerçekleşmiyordu. 11 Temmuz'da yapılacak Bulgaristan erken seçimlerinde bu sınırlama kalktı.

Veli Öztürk, Bulgaristan anayasasına aykırı bu sınırlamanın kaldırılması için uzun süreden beri mücadele ettiklerini belirterek, sandık sayısının arttırılması için çifte vatandaşlara çağrıda bulundu:

'Sandık sayısının arttırılması için çifte vatandaşların 15 Haziran'a kadar internet üzerinden başvuruda bulunmaları gerekiyor. Onay alındıktan sonra verilecek dilekçelere göre sandık sayısı belirlenecek. Bulgaristan'da oy hakkı bulunanların bu konuya hassasiyet göstermelerini bekliyoruz. Ayrıntılar ve nasıl başvuru yapılacağı konusunda destek için bize başvurabilirler'

Öztürk, sandık sayısının arttırılmasıyla Türkiye'den gidecek oyun artmasının Türklerin daha çok milletvekili çıkarmasını sağlayacağını da ifade ederek, 'HÖH'ün milletvekili sayısı 40 çıkarsa direkt iktidar ortağı haline gelecek. O yüzden soydaşlarımızın önce internetten sandık için başvuru daha sonra seçimde oy kullanmalarını bekliyoruz' dedi.

YETERLİ SANDIK AÇILABİLMESİ İÇİN DİLEKÇENİZİ BU LİNKTEN 15 HAZİRAN 2021'E KADAR VEREBİLİRSİNİZ

İYİ PARTİ'Lİ GÜNAY'A ANKARA'DA ÖNEMLİ GÖREV

Birgül Yıldız Günay'ı Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin önemli kuruluşlarından biri olan BİNTED'in genels müdürlüğü döneminden tanıyorduk. Daha sonra İYİ Parti Bursa il teşkilatı kurulduğunda bu kez Bursa'da siyaset sahnesine çıktı.

Kurucu il başkan yardımcısı olarak görev yapan Günay, dün önemli bir görevi İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'den aldı. Günay, artık İYİ Parti'de Uluslararası Politikalar Başkan Yardımcısı olarak görev yapacak.

Sosyal medyada yeni görevini duyuran Günay'ı aradığımızda oldukça heyecanlıydı. Süreç aslında İYİ Parti Uluslar arası Politikalar Başkanı Bursa Milletvekili Ahmet Kamil Erozan'ın mezuniyetiyle ilgili sorusu üzerine başlamış. Günay'ın Uluslar arası yüksek lisansı olduğu söylemesi üzerine, Erozan da Bursa'daki çalışmalarınızı yakından takip ediyoruz demiş ve ardından Ankara daveti gelmiş.

Günay, 1992 yılında Teoman Özalp'ın başkanlığı döneminde büyükşehir belediyesinde göreve başladığını, Erdem Saker, Erdoğan Bilenser ve Hikmet Şahin'le birlikte görev yaptığını belirterek, 2006 yılında merhum Hikmet Şahin'in kendisini genel müdürlük görevine getirdiğini ve 2016 yılına kadar da bu görevde kaldığını söyledi.

Büyükşehir Belediyesinde inanılmaz değerli başkanlarla çalıştığını ifade eden Günay, 'Ülkeye, yaşadığım doğduğum şehre hizmet gerçekten çok farklı duygu. Ümit ediyorum ki Bursa olarak hep birlikte daha güzel şeyler göreceğiz' dedi.

Günay'a başarılar diliyoruz.

ALİ BABACAN BURSA'YA GELİYOR

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ın uzun süreden beri Bursa'ya gelip, il başkanlığının açılışını yapacağı söyleniyordu. Program dün geçtiğimiz ağustos ayında Bursa İl Başkanlığı'na atanan Serkan Özgöz'ün açıklamasıyla kesinleşti.

27 Mayıs Perşembe akşamı Bursa'ya gelecek olan Babacan, 28 Mayıs cuma günü, basınla sohbet toplantısının ardından saat 11.00'de il başkanlığı binasının açılışını gerçekleştirecek. Ulu Cami'de Cuma namazı kılacak olan Babacan, kapalı çarşı esnafını da ziyaret ederek sorunlarını dinleyecek.

Babacan'ın Bursa programı STK temsilcileriyle yapacağı toplantıyla sona erecek.

Ali Babacan, bakanlık görevinde bulunurken, Uludağ'daki Ekonomi Zirvelerinde önemli konuşmalar yapar, ardından kapalı çarşı esnafını ziyaret ederdi. Bu kez muhalefet lideri olarak yapacağı ziyaretteki izlenimlerinin neler olduğunu göreceğiz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.