Hava Durumu

Srebrenitsa'yı asla unutmayacağız

Yazının Giriş Tarihi: 10.07.2019 08:33
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.07.2019 08:33

Tam 24 yıl önce, üstelik Avrupa'nın göbeğinde insanlık tarihine kara leke olarak düşen bir soykırım yaşandı.
Özellikle soykırım kelimesini kullanıyorum. Çünkü yapılanları Birleşmiş Milletler de katliam değil, soykırım olarak nitelendirip, sorumluları bu suçtan cezalandırdı.
Srebrenitsa'dan bahsediyorum...


Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç'in savaşın sona ermesinin ardından söylediği 'Savaşta büyük zulme uğradınız. Zalimleri affedip affetmemekte serbestsiniz. Ne yaparsanız yapın, ama soykırımı unutmayın. Çünkü unutulan soykırım tekrarlanır' sözlerinin gereğini yerine getirmek amacıyla o günleri anlamak ve gelecek nesillere aktarmak adına yazıyorum.
Artık tarihe mal olan bu sözler aslında sadece bize değil, tüm insanlığa bir vasiyet niteliği taşıyor.
Peki, neler olmuştu Srebrenitsa'da?
Kasap Mladiç önderliğindeki Sırp ordusu, Birleşmiş Milletler (BM) gücünün koruduğu kuşatılmış alana girdiği 11 Temmuz 1995 sabahı 30 bin Bosnalı Müslüman, Potoçari kasabasındaki BM askeri üssüne akın etti.
Sırplar önce erkekleri kadınları ayırdı, daha sonra da beş gün boyunca 8372 erkek ve genci öldürdü. Bu sayı yıllar süren çabalar sonucu tespit edilebilenler. Hâlâ kayıp yakınlarını arayan yüzlerce Boşnak var.
Srebrenitsa soykırımını 'Unutmamak' adına gerçekleştirilen ve bugün artık barış olarak adlandırılsa da ölüm yürüyüşü olarak bilinen Marş Mira'nın bu yıl 15'incisi düzenleniyor.
2 yıl önce Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği programla Marş Mira yani barış yürüyüşüne bir grup gazeteci ile birlikte katılmıştık. Belki inanmayacaksınız ama 55 yaşını devirmiş iki gazeteci olarak arkadaşım Adnan Baştopçu ile birlikte 3 gün boyunca yaklaşık 100 kilometre yol kat etmiştik. Hâlâ zaman zaman temmuz sıcağında o yürüyüşü nasıl tamamlayabildiğimizi Adnan'la konuşuruz.
Abartısız söylüyorum; yürüyüşün her etabı aradan geçen yıllara rağmen kimi zaman kurşun ve kan izleri, kimi zaman yakılıp yıkılmış bir ev görüntüsü ile soykırımın izlerini taşıyordu.
Bu yıl 8 Temmuz'da başlayan Marş Mira'ya katılanlar soykırım kurbanlarının güvenli bölge olan Tuzla'ya ulaşmak için kat ettikleri güzergahın tam tersi yönünden yapılıyor. Yürüyüşe katılanlar soykırımdan sağ kurtulanların ulaştıkları Nezuk'tan başlayıp, anıt mezarın yer aldığı Potoçari'ye kadar 3 günde 100 kilometre yol katediyorlar.
Artık uluslararası bir nitelik kazanan bu yürüyüş ve anma törenleri sayesinde Bilge Kral'ın vasiyeti de yerine getirilmiş olacak.
Srebrenitsa'yı asla unutmayacağız...

BURSALI VEKİLLER ANMA TÖRENLERİNDE

Türkiye, her platformda Bosna'nın yanında olduğunu en üst düzeyde temsille gösteriyor.
Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci Zirve Toplantısı için Bosna'ya giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,Srebrenitsa'da yaşanan soykırımın 24. yılında toprağa verilecek 33 kurbanın cenazelerinin başkent Saraybosna'dan Potoçari Anıt Mezarlığı'na uğurlanması törenine katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın heyetinde TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanvekili ve Bosna-Hersek Dostluk Grubu Başkanı olan AK Parti Bursa Milletvekili Refik Özen de yer aldı.


CHP de Potoçari Anıt Mezarlığı'nda yarın düzenlenecek tören için aralarında Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan'ın da bulunduğu 4 kişilik heyet görevlendirdi. Heyette Prof. Dr. Özkan'ın yanı sıra CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygün, CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Muradiye Sit ve İstanbul Belediye Meclis Üyesi Refik Akova da yer alıyor.

BURSA'DA 8372 KARANFİL DAĞITILACAK

Srebrenitsa Soykırımı'nın 24'üncü anma gününde Bursa'da da tören düzenlenecek. Bosna Hersek Bursa Fahri Başkonsolosluğu, Büyükşehir ve Osmangazi Belediyesi tarafından Şehreküstü Meydanı'ndaki Saraybosna Kardeşlik Çeşmesi önünde düzenlenecek törene Bosna Hersek'in Ankara Büyükelçisi Bakir Sadoviç de katılacak.


Törende Srebrenitsa'da şehit edilenler için 8372 karanfil dağıtılacak. Resim sergisi ve Srebrenitsa çiçeği yapım atölyeleri de açılacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.