Hava Durumu

Stadyuma hayat verecek projede ilk adım

Yazının Giriş Tarihi: 18.09.2018 08:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.09.2018 08:07

Bursa Büyükşehir Belediyesi Stadyumu, Yeşil Beyaz sevdalılarına Bursaspor'un ikinci Anadolu devrimini gerçekleştirerek 2010 yılında şampiyon olmasının armağanı olarak gelmişti.
Temeli 2011 yılında atılan ve 21 Aralık 2015 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılan stadyum maliyet tartışmaları bir yana gerçekten Bursa'nın en büyük anıtsal yapılarından biri oldu.
Ancak, tüm görkemine rağmen Yüksek Mimar Hasan Sözüneri'nin ödül alan bu projesinin eksiklikleri, açılışının üzerinden neredeyse 3 yıl geçmesine rağmen giderilmedi. Timsah kafası figürünün bulunduğu led ekranların yanı sıra stadyumu kent yaşamına katacak proje, güvenlik nedeniyle alınan önlemler nedeniyle bir türlü hayata geçirilemedi.
Alinur Aktaş, Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine başladıktan sonra konuyu masaya yatırıp, ilgililerle bir araya gelip toplantılar yapsa da çözüm yeni sezona kaldı.
Oysa neredeyse bizimle aynı tarihte başlayıp bitmesine rağmen Beşiktaş'ın yenilenen stadyumu veya diğer kentlerdeki benzerleri, oluşturulan ticari alanlarıyla deyim yerindeyse para basan tesislere dönüştü.
Stadyumun ticari alanlarının değerlendirilmesi amacıyla bu kez Bursaspor yönetimi harekete geçti. Bursaspor'un Mülk Değerlendirme ve Projelerden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi olan Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Ömer Faruk Şahin, projeyi hazırlayan Mimar Hasan Sözüneri'nden yardım istedi.

BARİYERLER SEYYAR HALE GELECEK

Bursaspor yönetiminden gelen davet üzerine stadyumda incelemede bulunan Hasan Sözüneri, yapacakları çalışmanın aslında projenin ilk hazırlandığı amaca yönelik olacağını söyledi. Ticari alanların hayata geçmesindeki en büyük engel güvenlik amacıyla oluşturulan duvar ve bariyerler. Sözüneri, bunların tıpkı Atatürk Stadyumu'nda olduğu gibi seyyar hale getirileceğini ve bu sayede ticari alanların faaliyetlerinin kolaylıkla yapılabileceğini anlattı. Sözüneri'nin verdiği bilgiye göre, stadyumdaki ticari alanda bir cep sineması, birkaç kafeterya ve Bursa markalarının yer aldığı ihtisas çarşısı yapılacak.
Bu arada, yeni proje hazırlıklarında stadyumun hemen karşısında Bursa'nın en büyük sağlık tesislerinden biri olacak Ali Osman Sönmez Hastanesi de hesaba katılarak yapılıyor. Hastaneye gelecek olanlara yönelik eczaneler ve kafeteryalar da olacak.

ALTINDAKİ TERMAL KAYNAKLA SPORCU SAĞLIĞI MERKEZİ

Bursaspor Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Faruk Şahin, stadyum projesi hazırlanırken çok geniş kapsamlı bir organizasyonun düşünüldüğünü ancak sürecin bir türlü tamamlanmadığını ifade ederek, yapacakları bu çalışma ile ticari alanların değerlendirilerek kulübe gelir getirecek kaynak oluşturulacağını söyledi.
Ticari alanların değerlendirilmesi projesinin bölümler halinde ilerleyeceğine işaret eden Şahin, 'Bizim isteğimiz Hasan Sözüneri'nin orijinal projesine dönüş yaparak kademe kademe projeyi tamamlamak. Bu sayede hem kulübümüze çok ciddi gelir sağlayacağız hem de o stadyum artık bir meydan gibi olacak. Yaşam alanına dönüşecek. Hastane açıldığında ayrı bir değer kazanacak' dedi.
Stadyumun altında termal su kaynağı bulunduğuna da işaret eden Şahin, bu kaynaktan yararlanarak sporcu sağlığı merkezi kurulacağını da söyledi.
Proje taslağının bir iki hafta içinde ortaya çıkacağını belirten Şahin, 'Bunu İl Spor Güvenlik Kurulu'na sunacağız. Oradan çıkacak karar sonrası hemen uygulamaya geçeceğiz' dedi.
Şahin'in yürüttüğü çalışma aslında geç kalınmış bir adım olsa da hem Bursa hem de Yeşil Beyazlı takım için büyük önem taşıyor. Bariyerlerin kalkmasıyla bir meydan ortaya çıkacak ve bu bölgenin faydalanacağı yeni bir yaşam alanı oluşacak.
Tüm bunlar bir yana Türkiye'nin aday olduğu 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası için önerilen 10 stadyumun arasında Bursa Büyükşehir Belediyesi de var. Bu tarihe kadar eksikliklerin giderilip stadyumun da uluslararası normlara kavuşması gerekiyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.