Hava Durumu

Şu Yenişehir Hava Limanı meselesi...

Yazının Giriş Tarihi: 27.09.2018 08:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.09.2018 08:04

Yaklaşık bir ay sonra Yenişehir Havaalanı'nın resmen hizmete açılışı 18 yılını dolduracak.
Havaalanı değil, hava limanı üstelik. 2001 yılından beri de Bakanlar Kurulu Kararı ile Uluslararası uçuşa açık ve hava hudut kapısı olma özelliği de var. Yolcu taşımacılığının yanı sıra kargo bölümleriyle de Türkiye'deki önemli havaalanlarından biri olarak inşa edilmişti.
Geçen 18 yıl içinde Yenişehir inişli çıkışlı bir grafik izledi. Zaman zaman iktidar partisi bakan ve vekillerinin devreye girmesiyle uçak şirketleri istemeye istemeye seferler koymak zorunda kaldılar. Yıllık 2 milyon 250 bin yolcu kapasitesine sahip havaalanı bugün bunun ancak yüzde 10'luk bölümüne ulaşabiliyor.
Halen havalimanından Trabzon, Erzurum, Muş, Diyarbakır'a seferler düzenleniyor. Üstelik yer bulma konusunda da sıkıntılar var. Yani sefer düzenlenirse Yenişehir rantabl hale gelebilir.
Yenişehir'in yıldızının parlamasını engelleyen en önemli faktör ise yeni otobandan Bursa'ya bir saat 10 dakikada ulaşılabilen Sabiha Gökçen Havaalanı. Üstelik bu havaalanından promosyonlar sayesinde ucuz bilet de bulmak mümkün. Örneğin Yenişehir'den Erzurum'a bilet fiyatı 260 lirayken, Sabiha Gökçen'den promosyonları takip ederseniz 100 liraya uçmak olası.
AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Esgin, Bursa Sağlık Turizmi Derneği (BUSAT) Başkanlığı yaptığı dönemden beri Yenişehir Havalimanı'nın yeniden hayat bulması için çaba sarf ediyor. Yenişehir Havalimanı'nı ziyaret ederek yetkililerden bilgi alan Esgin, seferlerde yüzde 100 doluluk oranının sevindirici bir gelişme olduğunu belirterek, buradaki kargo bölümlerinin BTSO tarafından kiralanmasının da canlılığı artıracağını söyledi.
Yenişehir Havalimanının Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 'charter' uçuşlara verilen teşvik kapsamına alınması için Ankara'da girişimlerde bulunacaklarını açıkladığı ziyareti sosyal medyaya yansıyınca yeniden gündeme oturdu.
Sosyal medyadaki tartışmaya katılan AK Parti Bursa eski Milletvekili Bedrettin Yıldırım, hava limanının uzun süre işlevsiz hale getirildiğini savunarak, milletvekilliği döneminde THY ile yapılan görüşmeler sonucu seferlerin başlatıldığına dikkat çekti. Ancak bir lobinin Sabiha Gökçen Havaalanı'nı koruma adına Yenişehir'i ikinci plana ittiğini savunan Yıldırım, bunda vizyonsuz kent yöneticilerinin de etkisi olduğunu iddia etti.
Sayfasındaki tartışmalara katılan Mustafa Esgin de, yeni bir havaalanı yapılmadığını ve bu yüzden kıyaslama yapılmasının anlamsız olduğunun altını çizerek, ' Elbette Sabiha Gökçen Havaalanı Osmangazi köprüsünden sonra bizim için bir avantaj. Ancak Bursa'nın havalimanı Yenişehir'dir. Doğru destinasyon ve doğru saatlerde doluluk oranı full olduğuna göre sorun yok. Yeni destinasyonlar eklenmesi lazım. Samsun, Gaziantep, Adana, Antalya, Kıbrıs, Üsküp, Piriştine, Plovdiv neden olmasın? 20 yıl önceki tartışmaları bırakalım, yüzümüzü geleceğe dönelim.Bursa'nın geleceği çok başarılı olacak.Bunun mücadelesini inançla veriyoruz. Ha...bir de birbirimizin ayağına asla basmayalım, ikinci bir bir Bursa yok..' yanıtını verdi.

Bursa Turizm Raporu nihayet Bakan Ersoy'a sunuluyor

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk kabinesi açıklandıktan sonra Bursa milletvekilleri toplu olarak Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy'u makamında ziyaret etmişti. Milletvekillerini dinleyen Bakan Ersoy da 'Bursa turizmi' konusunda rapor hazırlanmasını istemişti.
Görüşmenin ardından Bursa'ya gelen AK Parti Milletvekili Mustafa Esgin, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası TÜRSAB, Gümtob, BUSAT, Bursa Turist Rehberleri Odası, Tarihi Hanlar ve Çarşılar Birliği, Skal Kulüp, Aşçılar Derneği'nin yer aldığı Bursa Turizm Platformu üyeleriyle bir araya gelmişti. Toplantının ardından Bursa'nın turizmle ilgili sorunları ve beklentilerinden oluşan 15 maddelik rapor hazırlanmıştı. Ancak yaz tatilinin araya girmesi ve yoğun trafik nedeniyle rapor, bir türlü bakana ulaştırılamamıştı.
Vekil Esgin'in girişimleri sonucu Bakan Ersoy ile görüşme yarın İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleşecek. Bursa Turizm Platformu Koordinatörü Hasan Eker, Bakan Ersoy'a heyet olarak raporu sunduktan sonra kendisini 18-21 Ekim'de bu yıl üçüncüsü düzenlenecek Bursa Turizm Zirvesi ve ilk kez yapılacak Bursa Turizm Fuarı'na davet edeceklerini söyledi.

Bursa-Novisad arasında ticaret köprüsü kuruluyor

Balkan ülkeleri Türkiye'ye yakın ve ticaret hacmi her geçen yıl gelişen bir pazar. Makedonya, Bosna Hersek, Bulgaristan, Kosova'nın yanı sıra Sırbistan ile de ticari ilişkiler her geçen yıl güçleniyor. Geçen yıl Bursa'daki Endüstri Fuarı'na Sırbistan'ın Novisad bölgesinden 30-35 kişilik heyet gelmiş ve önemli siparişler de vermişlerdi. Ardından geçen nisan ayında Voyvodina Ticaret ve Sanayi Odası'ndan bir heyet BTSO'yu ziyaret ederek, ikili işbirliği anlaşması imzalamıştı.
Bu işbirliği anlaşması çerçevesinde Voyvodina Ticaret ve Sanayi Odası'nın iş formuna Türkiye'den BTSO davet edildi. Geçtiğimiz günlerde BTSO Dış Ticaret Konseyi Başkanlığı'na getirilen Meclis Başkan Yardımcısı Murat Bayizit, Novisad'da Balkan ülkelerinin yanı sıra İtalya'dan da temsilcilerin bulunduğu iş forumuna katılarak önemli görüşmeler gerçekleştirdi.
İş forumunda ikili görüşmelerinin yanı sıra bir tarım bölgesi olan Novisad'daki işadamlarını 9 Ekim'de başlayacak Bursa Tarım Fuarı'na davet ettiğini belirten Bayizit, fuara gelecek heyetle tarımda teknoloji kullanımıyla ilgili BTSO, Uludağ Üniversitesi, Bursa Tarımsal Araştırma Enstitüsü arasında işbirliği konusunda görüşmeler yapılacağını söyledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.