Hava Durumu

'Sürekli benim param yok dersen bir şey yapamazsın'

Yazının Giriş Tarihi: 08.11.2019 09:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.11.2019 09:06

Yerel seçimler sonrası belediyelerin en büyük sorunu kaynak sıkıntısı. Belediye başkanlarına yeni döneme ilişkin yatırım ve projelerini sorduğunuzda kaynak sıkıntısıyla ilgili sitemleriyle yanıta başlıyor. Yatırım bir yana personel maaşını bile güçlükle ödeyen belediyeler bile var. Geçtiğimiz haftalarda programlarımıza konuk olan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, kendileri Mustafa Bozbey'den iyi bir miras aldıkları için büyük sıkıntı çekmeseler de görüştüğü belediyelerin borç batağı içinde olduklarını dile getirmiş, 'Böyle giderse belediyelerin kapılarına kilit vurulur' endişesini aktarmıştı.


ASTV'de yayınlanan Sönmez Medya Buluşmaları'nın konuğu olan Mustafa Dündar, bir dönem parlamenterliğin ardından 2009'dan beri belediye başkanlığı görevini yürütüyor. 'Ustalık' döneminde olan Dündar'ın programda, bütçe ve planlama ile ilgili açıklamaları aslında bu iş biraz da yönetim anlayışı ve biçimiyle ilgili olduğunu gösteriyor.

Osmangazi'de 136 mahalle, 153 imar planı, 18 bulvar, 8 bin 620 cadde ve sokak, 140 bin bina, 430 bin bağımsız birim bulunuyor. Nüfusu ise 60 vilayetten büyük bu ilçede hizmet vermenin yanında yeni yatırım yapmak büyük başarı.
Dündar, bunu iyi bir stratejik planlama ve yıllara yayarak başarıyor. Bunun ilk örneğini Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi'nde, ikinci örneğini ise geçtiğimiz günlerde inşaatına başlanan Osmangazi Meydanı projelerinde görüyoruz. İki projeyi de günümüzde pek örneğini görmediğimiz belediye imkanlarıyla yapıyor. Dündar'a göre, her işin başı ekonomi ve ona göre hareket etmek gerekiyor. Biraz da psikolojik. 'Sürekli benim param yok dersen, cebindekiyle de bir şey yapamazsın.

Dündar'ın projelerinde önem verdiği diğer bir unsur ise yapılacak işin kurumsallaşması ve kent hafızasındaki yerini alması. Bu da vatandaşa sormak ve işi ehline teslim etmekten geçiyor. Panorama için bir dönem araştırma yapılıp, merhum Prof. Dr. Halil İnalcık gibi bir uzmanın öncülüğünde hareket edildi. Ardından proje Uludağ Üniversitesi'ne çizdirildi. İkinci dönemin başında temeli atılan müze, aynı dönemin sonunda bitirildi ve Bursa'nın prestij mekanlarından biri haline geldi.

Bursa'nın yıllardan beri beklediği Osmangazi Meydanı ile ilgili çalışmalar ise birinci dönemden itibaren başladı. Kamulaştırma için 145 milyon lira harcandı. Sonra uzmanlar ve vatandaşları dinlemeye geldi sıra. Dündar, bu süreci 'meydana çadır kurup insanlardan sorduk' sözleriyle anlatırken, projenin iki kez değiştiğine de işaret etti.
İşin sırrı ve özeti şu; ayağını yorganına göre uzatırsan sıkıntı çekmezsin...

YENİ KAYNAK: KAMU BİNALARI VE İSRAFIN ÖNLENMESİ

Bütçenin dengelenmesi ve uzun vadeye yayılmasının yanı sıra bu dönemde tasarrufa da önem verdiklerinin altını çizen Dündar'a göre israfın önlenmesi yeni kaynak kadar etkili. Meclis'te onaylanan 674 milyon liralık bütçenin yüzde 60'ı hizmet ve yatırıma gidiyor. Personel ücretleri ise bütçenin yüzde 15'i kadar.

Osmangazi'nin uzmanları hem kentin yenilenmesi hem de kaynak oluşturması için bir formül geliştirdi. Bu da artık ömrünü tamamlamış kamu binalarının yenilenmesi. İlk model Kükürtlü'deki savcılık lojmanlarında yapıldı. Belediye Soğanlı'daki yeni binalarla eski lojmanı takas etti. Yıkılan bina ise kentsel dönüşüm projesiyle yenileniyor. Dündar, bugün Bursa'da olacak Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a bununla ilgili epeyi kabarık bir dosya sunacak.
Osmangazi'deki kamu binalarının savcılık lojmanları modeliyle yenilenmesini isteyecek. Böylece kentsel dönüşümle ilgili de adım atılmış olacak.

SOĞANLI'YA MİLLET BAHÇESİ

Bursa, geçen hafta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Botanik Park'ın SİT alanından çıkarılıp yapılaşmaya açılacağı konusunu tartıştı.

Programda bu konuyla ilgili soruyu yanıtlayan Dündar, çalışmanın 4 Mevsim Bursa raporu doğrultusunda SİT alanlarının yeniden düzenlenmesiyle ilgili çalışmanın bir parçası olduğunu ifade etti. Botanik Park'ın Bursa'nın akciğeri olduğunu vurgulayan Dündar, bu çalışmanın bu alan içinde evi veya arsası bulunan vatandaşlarının mağduriyetlerinin önlenmesi amacıyla gerçekleştirildiğini, ancak kamuoyuna farklı bir şekilde lanse edildiğini belirtti.


Bu bölgedeki yeşil alanın 38'den 40 hektara çıkarılacağını anlatan Dündar, Soğanlı'da 110 dönümlük alanın Millet Bahçesi olarak düzenleneceğini açıkladı. Soğanlı'daki Millet Bahçesi'nin 55 dönümünü Osmangazi Belediyesi sağlarken, 45 dönüm Milli Emlak'tan alınacak. İçinde tenis kortlarından spor alanlarına kadar birçok aktivitenin de yapılacağı yeni park, Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi ile Kültürpark'ı da içine alan yeşil aksın bir parçası olacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.