Hava Durumu

Sürü bağışıklığında hayal kırıklığı; virüs pusuda!

Yazının Giriş Tarihi: 15.05.2020 08:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.05.2020 08:09

Koronavirüs salgını ile ilgili çok sayıda ülkede farklı değişiklikler yaşanıyor.

'Platoya ulaşıldı, salgın önlendik' diyen ülkelerden peşpeşe virüsün yeniden hızla yayılmaya başladığı haberleri geliyor.

Korona, Güney Kore'de eğlence yerlerinin, Almanya'da AVM, berber gibi mekanların açılmasının cezasını hemen kesti. Benzer adımların atıldığı ülkemizde de AVM'lerdeki kuyruklar, Pazar yerleri ve caddelerdeki yoğunlukların doğuracağı sonuç da bunların benzeri olacak.

Yurdum insanın doğasında var olan 'bize bir şey olmaz' özgüveni, salgının ilk günlerinde belki de Avrupa ülkelerinin yoğun bakım ünitelerinden televizyon ve sosyal medyaya yansıyan görüntüleri sayesinde azalmıştı. Hatta sokağa çıkma yasağı kararları alınmadan önce bile caddeler boşalmıştı.

Son 10 gün içinde sanki özgüvenimiz yerine geldi. 'Pik yaptı, platoya ulaştık' açıklamalarını televizyonlardan yayınlandıkça insanlar sanki 11 Mart öncesine dönmüş gibi rahatlık içinde.

Bunun sonuçlarını yurdun dört bir yanından gelen haberlerden görüyoruz. Hala taziyeye gidip, bir köyün tamamına virüs bulaştıranlar var. Ev ziyaretleri, sohbetler bir yana eğlence partileri düzenleme cüretini gösterenler bile var.

Oysa virüs pusuda. Su uyur düşman uyumaz misali zayıf anımızı kolluyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve bilim kurulu uzmanları en ufak bir gevşemede bir ay öncesine dönebileceğimiz konusunda uyarıda bulunuyor.

Salgının önüne geçilmesi için aşının yanı sıra salgının ilk günlerinde ortaya çıkan sürü bağışıklığı konusu vardı. Bunun öncülerinden biri olan İngiltere Başbakanı, kendisi de koronaya yakalandıktan sonra anında çark etti.

Bu günlerde salgının inişe geçtiği başta Türkiye olmak üzere Fransa ve İspanya'da antikor testleri yapılmaya başlandı. Bunun amacı toplumun yüzde kaçının bağışıklık kazandığını görmek. Ancak sonuçlar öylesine düşük ki iyi ki sürü bağışıklığı yönteminde ısrarcı olunmamış.

Örneğin İspanya'da bugüne kadar 27 bin kişi korona yüzünden yaşamını yitirmiş. 36 bin haneden toplamda 60 bin 897 kişiye yapılan Kovid-19 antikor testleri sonrasında çıkan ilk verilere göre İspanya'da nüfusun sadece yüzde 5'inin antikora sahip. Fransa'da da oran İspanya ile aynı. Bunun anlamı şu sürü bağışıklığı için mevcut rakamların 12-15 katı daha fazla kişiye virüs bulaşması ve 300 bin kişinin daha ölmesi.

Aşı bulununcaya kadar bize rahat yok...

BURSA'DAKİ SAYILAR NEDEN AÇIKLANMIYOR?

Koronavirüs salgını başladığı günden beri en çok karşılaştığım soru: 'Siz gazetecisiniz, bilgi vardır. Bursa'da durum nasıl'

Milletvekilleri ve kent yöneticilerimizden aldığımız bilgiler ise hep yuvarlak rakamlar. 'Bursa'da durum iyi can kaybı ve vaka sayısında Türkiye ortalamasının altındayız'

Bir kez Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, can kaybı sayısını 60, AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin de 63 olarak telaffuz etmişti.

Unutmadan bir de nisan ayı başında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İl sıralamalarını gösterirken açıkladığı tabloda Bursa yer almıştı.

Son günlerde bu tür soruların sayısı artmaya başladı. Bir de 'Bursa'da durum vahimmiş o yüzden açıklamıyorlar' sorusu eklendi. Hatta Sağlık Bakanı Koca'nın sosyal medya hesaplarında kalabalık Bursa görüntülerini paylaşmasından sonuç çıkaranlar bile oldu.

Birçok ilin valisi kentteki son durumu açıklamaya başladı. Bakanlığın yaptığı gibi tablolar yayınlanıyor. Hatta, ' biz de yok gelirseniz 14 gün karantinaya alırız' diye övünenler bile var.

Bursa için beklentimiz ise günlük değil, hiç olmazsa haftada bir Vali Yakup Canbolat'ın son durumu tıpkı il hıfzıssıhha kurulu kararları gibi açıklaması...

KORONAVİRÜS GÜNLÜĞÜ

SURVİVOR'UN SIRRI NE?

Bugünlerde başta sosyal medya olmak üzere en çok TV8'de yayınlanan Survivor programı konuşuluyor.

İnanın popülerlikte koronayı bile geride bıraktı.

Formatı yıllardır değişmeyen program bir Türkiye fenomeni oldu adeta.

Bu yıl korona dolayısıyla insanlar evlere kapanınca zaten zirvede olan reytingleri, meşhur deyimde olduğu gibi fevkaladenin fevkine yükseldi. İzlenme oranları bir yana Acun Ilıcalı'nın sosyal medya hesabından yarışmacılarla yaptığı yayınları bile dakikalar içinde bir milyon izleyiciye sayısına ulaştı.

Peki, izlenme oranları arttıkça haftada 4 günden 7 güne çıkan programın sırrı ne?

Neden koronadan ölenlerden daha fazla insanlar sakatlığı nedeniyle elenen Ersin Korkut ve yarışmacı Dominik'te iken ölen köpeği Mess'e üzüldü?

Formatın tutmasında muhabirlikten patronluğa terfi eden Acun Ilıcalı ve kendisiyle aynı frekansta düşünün ekibinin rolü büyük. Futbola da yakın bir insan olduğu için Türk insanının gelişmeler karşısındaki tepkilerini de iyi bilen Acun Ilıcalı'nın yarışmacı aday seçimlerinden, onların karşılıklı insani ilişkilerine kadar her şeyi ince eleyip sıkı dokuyor.

Her gün korona ile ilgili iç karartıcı görüntüleri izlemekten bıkan insanların ilgisi var tabi.

Tüm bu yaşananlar popüler kültürün doğal bir sonucu.

Körfez Savaşı'nda bile ölen yüzbinlerce Iraklı yerine petrole bulanan deniz kuşlarına üzülmüştü insanlar.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.