Hava Durumu

T2'de ilk kaynağı yaptı, açılış tarihini verdi: 2021

Yazının Giriş Tarihi: 26.09.2020 09:21
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.09.2020 09:21

Kent Meydanı ile şehirlerarası otobüs termali arasında 2015 yılında yapımına başlanan T2 tramvay hattında inşaatın yeniden başladığını dün yazmıştım.

İnşaat çalışmalarının ilk ziyaretçisi de Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve AK Parti Bursa Milletvekili Zafer Işık oldu.

Sönmez Medya'nın önündeki istasyonda hareketlilik olduğunu görünce Aktaş'ın incelemeleri ve bin 700 derece ısı kullanılarak yaptığı ilk kaynağa da tanıklık ettik.

Bursa'nın ulaşımındaki önemli düğümlerden biri Acemler, diğeri ise T2 hattının yılan hikayesine dönmesiydi. Bürokratlar ve inşaat firması yetkililerinden projeyle ilgili bilgi alan Aktaş da konuşmasına, 'Gecikmiş olsa da mutlu bir başlangıç' sözleriyle başladı.

Gerçekten de Bursa, T2 hattını 2015 yılından beri konuşuyor. Aktaş'ın deyimiyle yaşanan süreç maalesef Bursa'nın da vaktini aldı.

Şimdi gelinen noktada, süreç şöyle işleyecek. 5 Ağustos'ta yapılan 31,4 milyon liralık ihaleyi kazanan Öztimur Yapı, 6 ay içinde, hat üstyapısındaki eksik ray kaynakları, raylarının gerdirilmesi, ayarlamaların yapılması, makas montajları, makas kaynakları, eksik imalatların tamamlanması, hat üzerindeki 9 adet üstgeçit istasyonun dış cephe kaplamaları, cam ve prefabrik kaplama işleri gibi tüm eksiklikler tamamlanacak. Bu kapsamdaki çalışmalar ise Büyükşehir'in kaynaklarıyla gerçekleştirilecek.

Bu inşaat devam ederken elektromekanik ihalesi gerçekleştirilecek. İşin en önemli bölümünü de bu. Bu proje Avrupa Yatırım Bankası'nın ihalesiyle yapılıyor. Avrupa Yatırım Bankası ise yarım işlere destek vermiyor. İnşaatın tamamlanmasıyla bu süreç de başlamış olacak. O ihale de birkaç ay içinde gerçekleştirilecek.

Projenin 2021 yılı sonunda tamamlanacağını ve tramvayların rayda yürümeye başlayacağını açıklayan Aktaş, projenin önemini ise şu sözlerle dile getirdi:

'Oteller, iş merkezleri, Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi ve alışveriş merkezlerinin de bulunduğu İstanbul Caddesi'ni daha da cazip hale getirmek için başta Beşyol mevkii olmak üzere bölgede bazı kentsel dönüşüm projeleri uygulayacağız. T2 hattı da bölgeye ayrı bir cazibe katacak'

Keşke, yeraltından bu hat yapılarak kentin bu bölgesi de Ankara, İzmir ve Mudanya gibi ikiye bölünmese ve Bursaray'a entegre edilebilseydi. Ancak, hattın yapımı ve tramvay alımı için harcanan milyonlarca paradan sonra dönüşüm imkanı kalmamıştı. Her şeye rağmen inşaatın tamamlanması ve şehrin ortasındaki şantiye görünümünün sona ermesi de önemli bir gelişme.

Bu arada, Aktaş'ın haziran ayındaki basın toplantısı sonrası, 'bir belediye başkanı için tarih vererek proje açıklaması cesaret ister' diye yazmıştım. Geçen süre içinde açıkladığı projelerin birer birer yerine getirilmesi Aktaş'a artı puan sağlıyor.

ERDEM SAKER: BURSA ULAŞIM SİSTEMİ İÇİN BÜYÜK BİR HATA

Bursaray'ın yapımına Büyükşehir Belediye Başkanı Erdem Saker başlamış, açılışını görmek ise Erdoğan Bilenser'e kısmet olmuştu.

Dünkü T2 hattıyla ilgili geçmişten bilgi vererek yaptığım değerlendirme yazısı üzerine Saker'den önemli bir mesaj geldi. İstanbul yolunun Bursaray projesinin bir bölümü olduğu ve uygulama projesinin yaptığını hatırlatan Saker, şöyle devam etti:

'Osmangazi istasyonundan Kent Meydanı altından geçecek tünel ağzı bırakıldı. Trafik yoğunluğu diğer hatlara göre az olduğu için yapımı ileriki yıllara bırakılmıştı. Bu hat sadece terminal hattı değildi. Bunun DOSAB'ı gelişen Demirtaş'ı var. Bu trafik yükünü tramvay taşıyamaz, hafif raylı sistem gereklidir. Belki ben göremem ama ileriki yıllarda Bu yanlışlığın acısını Bursa çekecek. Özetle T2, Bursa ulaşım sistemi için büyük bir hatadır'

Erdem Saker'in uyarı önemli. Daha proje döneminde bu konuya dikkat çekerek akademik odalar uyarı yapmış bizler de yazılar yazmıştık. Maalesef gelinen noktada proje devam etti. Umarım büyük sıkıntı yaratmaz.

ÇAVUŞOĞLU VE ÖZEN, ESNAF ODALARININ SORUNLARINA ÇÖZÜM ARIYOR

AK Parti'li milletvekilleri Meclis'in tatile girdiği dönemi seçim çevrelerinde çalışarak geçirdiler. Haberler ve sosyal medyaya baktığınızda parlamentonun açık olduğu dönemden daha çok yoruldular.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu ve Milli Savunma Komisyonu Başkanvekili Refik Özen de dün bu kapsamda BESOB'un kahvaltına katılarak esnaf odalarının sorunlarını dinlediler.

Toplantıyı değerlendiren Hakan Çavuşoğlu, pandemi süreci ve odaların durumuyla ilgili değerlendirme yaptıklarını belirterek, 'Esnaf odalarının yeniden teşkilatlanmasının faydalı olacağı görüşündeler. Odaların kapatılması değil de birleştirilmesini istiyorlar' dedi.

Çavuşoğlu, BESOB'ın Çataltepe'deki devam eden ve TOKİ'nin bıraktığı kooperatif yapılanması ile ilgili süreci de ele aldıklarını belirterek, şöyle devam etti:

'Bu yatırımın esnafa yük olmadan tamamlanmasıyla ilgili nasıl bir imkan sunulabilir. Ankara'ya dönünce bakanlıklarla görüşmeler yapacağız'

İş dünyası gibi esnaf odalarının da vergi ve sigorta ödemeleriyle ilgili erteleme taleplerinin olduğuna da işaret eden Çavuşoğlu, ayrıca düşürülen KDV oranlarının da yılbaşından sonra devam etmesini beklediklerini sözlerine ekledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.