Hava Durumu

TAB komisyonuna Emine Erdoğan desteği

Yazının Giriş Tarihi: 12.12.2019 08:14
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.12.2019 08:14

İnsanoğlunun binlerce yıllık deneyimleri sonucu günümüze ulaşan tıbbi ve aromatik bitkiler (TAB), ilaç, kozmetik, boya, gıda sanayinde kullanılıyor. Bunların ötesinde sağlığını korumak, yaşlılığı geciktirmek, zinde kalabilmek gibi konular başta olmak üzere insanların mucizenin doğada olduğu algısıyla tıbbi ve aromatik bitkilere ilgisi her geçen gün artıyor. Bu ilgi sayesinde dünyada 115 milyar dolarlık bir pazar oluştu. İklim ve coğrafi yapısıyla dünyanın en fazla endemik ve özellikle tıbbı ve aromatik bitkisine sahip olan Türkiye ise pazardan ancak 500-600 milyon dolar pay alabiliyor. Hedef ise 2023 yılında ihracatın 5 milyar dolara çıkarılması.
***
TBMM'de geçen mayıs ayında, tüm siyasi partilerin ortak önergesiyle 'Tıbbi ve aromatik bitki çeşitliliğinin korunmasında, bunların üretiminde ve pazarlanmasında karşılaşılan sorunlar ile alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla' araştırma komisyonu kuruldu. Antalya Milletvekili İbrahim Aydın başkanlığındaki komisyonda gıda mühendisi olan AK Parti Bursa Milletvekili Refik Özen ve eczacı olan CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın da yer alıyordu.

TBMM'de sivil toplum kuruluşları, akademisyenler ve özel sektör temsilcilerinden oluşan 68 kişiyi dinleyen komisyon, ayrıca Çorum, Balıkesir, Konya, Karaman, Trabzon, Rize, Artvin, Giresun, Ordu, Samsun, Hatay, Kilis, Gaziantep ve Şanlıurfa'ya da ziyaretler gerçekleştirdi.
Görev süresi 21 Kasım'da sona eren komisyon, önümüzdeki günlerde meclisteki bir oturumda, hazırladığı raporu kamuoyunun bilgisine sunacak.
Sözcülüğünü AK Parti Bursa Milletvekili Refik Özen'in yaptığı komisyon üyeleri dün Beştepe'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ı ziyaret etti. Bir saat süren görüşmede, tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda merakı olan Emine Erdoğan, komisyon üyelerinin çalışmalarını dinledi ve destek vereceğini söyledi. Komisyon daha sonra TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop'u da ziyaret ederek, çalışmaları hakkında bilgi verdi.

KOMİSYONDAN ÜST KURUL ÖNERİSİ

Sözcü Özen'den komisyon raporunun kısa bir değerlendirmesini sorduk o da yanıtladı.
Konuyla ilgili sahada çok sayıda aktör yer alıyor. İşin bir tarafından tarım ve orman bakanlığı, diğer tarafında sağlık ve ticaret bakanlıkları var. Bunlar arasındaki uygulama farklılığı nedeniyle birbiriyle çelişen durumlar ortaya çıkıyor. Bu yüzden komisyonun en önemli önerisi işin tek elden organizasyonunun sağlanması Bunun için tıpkı enerji piyasası gibi tıbbi ve aromatik üretim üst kurulunun oluşması öneriliyor. Bu komisyonda bakanlık temsilcilerinin yanı sıra uzman ve akademisyenler de yer alacak. Böylece sorunların çözümünde koordinasyon sağlanacak.

ARNAVUTLUK'UN YARDIMINA TÜRKİYE KOŞTU

Arnavutluk'ta 26 Kasım'da meydana gelen 6,4 büyüklüğünde depremde, 50'den fazla can kaybı yaşanırken, bin kişi de yaralandı. Afetin ilk anından itibaren AFAD ve Kızılay, hemen harekete geçerek yardıma koştu. AFAD kurtarma çalışmalarına katılırken, Kızılay ilk etapta bölgeye 120 çadır ve 2750 battaniye gönderdi.
Türkiye bir yandan yaraların sarılması için çaba gösterirken, diğer yandan afet bölgesine 500 konut sözü verdi. Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan da İslam ülkelerini desteğe çağırdı. Balkan ülkeleri ve Arnavutluk konusuna özel ilgisi olan AK Parti Bursa Milletvekili Refik Özen, ilk andan itibaren konunun takipçisi oldu. Geçtiğimiz günlerde Arnavutluk Büyükelçisi Genti Gazheli'ye geçmiş olsun ziyaretinde bulunan Özen, Türkiye'nin desteğinin devam edeceğini söyledi. Büyükelçi de bu görüşmeyi 'minnettarız' notuyla sosyal medya hesabından paylaştı.

ÇAVUŞOĞLU'DAN KARAYOLLARI'NA ÖZEL İLGİ

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, Bursa'nın sorun ve taleplerini geciktirmeden Ankara'daki ilgili bakanlıklar ve bürokratlara ileterek, çözüm konusunda büyük gayret gösteriyor.
Hafta sonu Mustafakemalpaşa ilçesindeki törenlere katılan Çavuşoğlu, Belediye Başkanı Mehmet Kanar'ın bazı yolların yapımı ve asfaltlanması için destek istemesi üzerine Ankara'ya döner dönmez Karayolları Genel Müdürü Abdülkadir Uraloğlu'nu ziyaret etti.
Görüşmede Mustafakemalpaşa'nın yanı sıra Bursa-Orhaneli ve ihalesi yapılan Yenişehir-Bilecik karayolları da ele alındı.
Orhaneli yolunda çalışmalar hızla ilerliyor. Ancak, Yenişehir-Bilecik yoluyla ilgili yapılan ihaleye eski müteahhit firmanın itirazı üzerine çalışmalara henüz başlanamadı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.