Hava Durumu

Tabelayı değiştir tarım üniversiten olsun

Yazının Giriş Tarihi: 19.07.2019 08:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.07.2019 08:07

Tarımsal üretim ve ihracatı her gündeme geldiğinde Hollanda örneği verilir. Konya'dan küçük toprağa sahip bir ülke, tarımsal ürünleriyle neredeyse Türkiye'nin yıllık ihracat toplamına ulaşıyor. Bu küçük ülkenin 2018 ihracatı 91,7 milyar Euro'ya ulaşmış durumda.
Demek ki toprak büyüklüğü bir anlam ifade etmiyor. İşin içine bilim ve teknolojiyi katmadığınız sürece üretiminiz yerinde sayar. Tohumu, ilacı, ekipmanı ithal eder, doğru kullanmadığınız zaman da elinizde kalır.
Hollanda'nın sırrı; Wageningen Tarım Üniversitesi. Mucizeyi yaratan bilim burada üretilmiş.
****
Son yıllarda Türkiye'de zaman zaman gündeme getirilen tarım üniversitesiyle ilgili Bursa'dan, bir bilim insanından öneri geldi.
Öneriyi yapan, bilim çevrelerinin uzun süredir kamuoyunun da gıda güvenliği ile ilgili yayınlarıyla son yıllarda yakından tanıdığı Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar.
Üstelik öneri yapmakla kalmıyor. Adres de gösteriyor. Karacabey'deki TİGEM bu iş için biçilmiş kaftan. Kapıdaki tabelayı değiştirmeniz yeterli. İçeriye girince müdür yerine rektör, idari binalar derslik, lojmanlar da yurt olacak.

Karacabey Harası Osmanlı'nın 600 yıl at ve tarımsal ürün ihtiyacını karşılaşmış verimli topraklara sahip. Şu anda haranın bir bölümü jokey kulübünde bir bölümü ise vatandaşa kiralanıyor.
Bu bölgenin diğer bir özelliği de tarıma dayalı sanayinin kalbinin attığı yer olması. SÜTAŞ burada, Matlı burada, beyaz et üretim tesisleri 40 kilometrelik çap içinde. Bandırma koyunculuk enstitüsü 30 kilometre uzaklıkta, yine balıkçılık Bandırma'da.
İşin bir başka bir yönü daha var. Üniversitelerin büyük bir bölümü ikiye üçe ayrılırken şu anda mevcut durumuyla en büyükler arasında yer alan Uludağ Üniversitesi yeni üniversiteler oluşturamadı. İnegöl ve Gemlik üniversite istiyor haklılar da. Mustafakemalpaşa ve Karacabey'e ayrı ayrı üniversiteler için iki ilçenin ortasındaki hara en uygun yer.
Prof. Dr. Tayar'a göre, un, şeker, yağ hepsi burada mevcut. Geriye helva yapmak kalıyor.

TARIM ÜNİVERSİTESİNİN DANIŞMA KURULU HAZIR

Bursa, böylesine müsait bir yerin yanı sıra bu işin öncülüğünü yapacak yani helvayı pişirecek hem siyaset hem de iş dünyasından nitelikli insanlara da sahip. Prof. Dr. Tayar, işi bir adım daha ileriye götürerek, danışma kurulunu bile sıralıyor:
SÜTAŞ'tan Muharrem Yılmaz, Matlı'dan Özer Matlı, Feyz Süt'ten Sencer Solakoğlu, Marmarabirlik'ten Hidamet Asa, Fimaks'tan Fethi Çetin, Sezer Tarım'dan Nizam Sezer, Hastavuk'tan Nejat Sezer, Kaledonya'dan Murat Bayizit, May Tohumculuk'tan Mehmet Ali Yormazoğlu, Penguen Gıda'dan Orhan Gençoğlu.
Bursa, siyaset dünyasından da tarımla ilgili önemli isimlere sahip. Başarılı bir tarım bakanlığı dönemi geçiren Faruk Çelik, halen CHP Genel Başkan Yardımcısı olan Orhan Sarıbal, önceki dönemlerdeTBMM Tarım Komisyonu Başkanlığı yapan Önder Matlı, Karacabeyli AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin tarım üniversitesi için öncülük yapacak önemli isimler.
Prof. Dr. Tayar, kurulacak tarım üniversitesinin 5 yıl içinde yerli tohum, yerli meyve fidanı ve Karacabey merinosunu satacak güce ulaşacağına da inanıyor. İddiası da şu: 5 yılın sonunda yapılan masraflar 10 katıyla geri ödendiği gibi personel için de devletin cebinden bir kuruş çıkmayacak.
Prof. Dr. Tayar'ın gündeme getirdiği tarım üniversitesi teklifi hiç de yabana atılacak cinsten değil. Belki bu proje sayesinde Bursa asıl kimliği olan tarımın farkına varır.

'BURSALIYIZ DİYE HER GÜN İSKENDER YEMİYORUZ'

Geçtiğimiz günlerde, Twitter'da Cumhur Frankfurt adlı kullanıcının, 'Alamancısın diye her gün çikilöta yiyorsun sanıyorlar' mesajı neredeyse Türkiye'yi sardı. Belediye başkanları da bu eğlenceli paylaşıma kendi kentinin ürünleriyle katkıda bulundu.
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler, 'Ordulusun diye her gün pancar çorbası içiyorsun', Kocaeli Büyükşehir Başkanı Tahir Büyükakın, 'İzmitlisin diye her gün pişmaniye yiyorsun', Şanlıurfa Büyükşehir Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Şanlıurfalısın diye her gün çiğköfte, lahmacun ve ciğer yiyorsun ', Trabzon Büyükşehir Başkanı Murat Zorluoğlu da Trabzonlusun diye her gün hamsi yiyorsun sanıyorlar' twitleriyle kervana katıldı.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da 'Bursalısın diye her gün Bursa kebabı (İskender Kebabı) yiyorsun sanıyorlar' mesajını attı. Aktaş ve diğer başkanların mesajlarının altına ilginç yorumlar yapılırken, bir kullanıcı Aktaş'tan aynı paylaşımı İnegöl köftesi için de yapmasını istedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.