Hava Durumu

Taklitlerinden sakının; her zeytin, Gemlik'e ait değil!

Yazının Giriş Tarihi: 29.08.2019 07:57
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.08.2019 07:57

Bir belgesel kanalında, 'rokfor' orijinal adıyla 'Roquefort' peynirinin yapılışının öyküsünü izlemiştim.
Tüm kasabadaki küçük ev tipi işletmeler birlik haline gelmiş, aynı yöntemlerle ürettikleri peyniri, coğrafi işaret ve tescilli ürün haline getirerek tüm dünyaya pazarlayacak yapıya ulaşmışlardı.
Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan ve Kent Konseyi Başkanı Gürhan Çetinkaya, bu yıl 5'incisi düzenlenecek Uluslararası Gemlik Zeytini Festivali'nin tanıtım toplantısı düzenledi. Konserler, yarışmalar hatta rekor denemesi yapılacak dünyanın en büyük zeytin tabağı etkinlikleri bir yana Sertaslan'ın temel vurgusu coğrafi işarete sahip Gemlik Zeytini'nin hak ettiği değere ulaşması.
Sertaslan, Gemlik Zeytini'ni anlatırken Güney Fransa'daki Roquefort kasabası aklıma geldi.

Neden Gemlik Zeytini, bir Roquefort gibi değerli olmasın? Sertaslan'ın anlattıklarına bakılırsa bu hiç de kolay değil. Gemlik'te 2 milyon 469 bin zeytin ağacı var. Her bir zeytin ağacı da yılda 15 kilogram ürün veriyor ama hak ettiği değeri bulamayınca üretici zeytin işini bırakıyor. Bu yüzden Gemlik'te halen zeytinliklerin üçte biri terk edilmiş durumda.
Gemlik'te durum böyleyken, Akhisar'dan Hatay'a, Adana'dan Şanlıurfa'ya kadar bu bölgeden alınan fidanlarla Gemlik Zeytini üretimi yapılıyor. Türkiye'nin her yerinde de Gemlik Zeytini markasıyla satılıyor.
Kaybeden Gemlikli üretici oluyor. Festivalin amacı da coğrafi işaret algısının yayılmasını sağlamak.
Sertalan, festival boyunca her etkinlikte, 'Her zeytin Gemlik Zeytini değil. Taklitlerimizden sakının' vurgusunu yapacak. Nihai amacı ise sürdürülebilir ve aynı kalitede zeytin üretiminin gerçekleşmesi. Bu hedefe ulaşmak için lisanslı depolama alanı olan zeytinin başkenti olmak. Tüketicilerin yeni alışveriş alışkanlıklarını dikkate alan Sertalan, seçim kampanyası döneminde, gemliktenzeytin.com alan adını da almış.
Yıllardır betona kurban edilen en büyük zenginliğimiz zeytin ağaçları, Sertaslan'ın bu girişimleri sonucu belki yeniden hayat bulur...

DÜNDAR, BU İŞİ ÇOK GÜZEL YAPIYOR

Bursa'nın yıllardan beri konuştuğu Osmangazi Meydanı için Belediye Başkanı Mustafa Dündar, göreve geldiği günden beri büyük çaba harcadı. Kentin göbeğinde 84 adet binanın kamulaştırılması öyle kolay iş değil. Hem vatandaşı ikna edeceksiniz hem de 150 milyon liraya kamulaştırma bedeli ödeyeceksiniz.
Şimdi sıra geldi, inşaata. Geçtiğimiz günlerde 200 milyon lira bedelle ihale edilen Osmangazi Meydanı için müteahhit firma yer teslimi yaparak hazırlıklara başladı. 3 yıl içinde de tamamlanacak birinci etapta, 4 katlı 2 bin araçlık otopark, düğün salonu yapılacak. Üzerinde ise 24 saat yaşayan bir meydan yer alacak. İkinci etapta ise yeni bir cami ve yıkılacak eski camiinin yerine kültür merkezi, ardından kentin iki yakasını birleştirme projesi yer alıyor.
Sönmez Medya ekibi olarak ziyaret ettiğimiz Dündar, meydan maketi üzerinde neler yapılacağını anlattı. Dikkatimi çeken ise istişare ve tüm kesimlerin görüşünün alındığı vurgusuydu.
Gerçekten de öyle...
Proje için ilgili tüm akademik odalar, siyasi partiler ve vatandaşlardan görüş aldı. Daha önce yapılan Panorama Müzesi ve sırada bekleyen Çekirge Meydanı projeleri için de aynı yöntemi kullanan Dündar'ın şu sözleri gerçekten yerel yöneticilere örnek olacak nitelikte: 'Her şeyi bilmiyoruz. Her şeyi biliyorum dediğiniz anda duvara toslarsınız. Herkesin fikrini alıp süzgeçten geçiriyoruz. Çıkan proje Osmangazi'nin Bursa'nın projesi oluyor'

İYİ PARTİ'DEN 'ZAFER' ATAĞI

Bursa Büyükşehir Meclisi'nde yaşanan 30 Ağustos tartışmaları bu yılki kutlamaları daha önemli hale getirdi.
İYİ Parti İl Başkanı Yahya Bahadır, Osmangazi İlçe Başkanı Dr. Mehmet Hasanoğlu, Yıldırım İlçe Başkanı Kemal Ataç, Yerel Yönetimlerden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Ercan Özel ve Basın ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Birgül Yıldız Günay, Sönmez Medya'yı ziyaret ederek, 30 Ağustos'ta yapacakları etkinlikleri açıkladılar.
Dr. Bahadır'ın verdiği bilgiye göre, bugün merkezde akşam namazından sonra Murat Hüdavendigar Camii'nde erkekler, Kültürpark Ender Çay Bahçesi'nde kadınlar için ayrıca 14 ilçe camiinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Kurtuluş Savaşı kahramanları için mevlit okutulacak.
30 Ağustos günü de resmi törenden sonra saat 15.30'da Osmangazi Türbesi tüm teşkilat ve partililerce ziyaret edilecek ve ardından Atatürk Anıtı'na kadar 'Zafer Yürüyüşü' gerçekleştirilecek. Türk bayraklarıyla yapılacak yürüyüşe Bursa dışından da İYİ Parti teşkilatları katılacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.