Hava Durumu

Tartışmalara neden olan EDS ihalesi iptal edildi

Yazının Giriş Tarihi: 17.07.2021 08:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.07.2021 08:01

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile uzun süreden beri AS TV'de program yapmamıştık.

Dün, önceden programlanmasına rağmen çekimleri yaptığımız saatte adeta gündem altüst oldu. Günlerdir tartışılan EDS ihalesiyle ilgili önemli gelişmeler olduğunu duyuyorduk. Ancak, Bursaspor İkinci Başkanı Emin Adanur'ın sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamalar, gündeme bomba gibi düşünce Başkan Aktaş'ın açıklamalarının önemi bir kat daha arttı.

AS TV Program Müdürü Sevda Kurul'la birlikte yönelttiğimiz sorulara Aktaş, yanıt verdi. Bursaspor ile ilgili gelişmeler ve Aktaş'ın hayal ürünü olarak nitelediği iddialar konusu spor sayfamızda geniş bir şekilde yer alacağı için ayrıntılara girmeyeceğim.

Ancak, ancak şunu söyleyebilirim; Çocukluğundan beri Bursaspor sevdalısı olduğunu söyleyen Aktaş'ı bu iddialar oldukça üzmüş.

Başkan Aktaş, Bursaspor'un menfaatlerini korumuyormuş ve zarar veriyormuş gibi bir havayla bu ortama getirilmemesi gerektiğini ifade ederek, şu mesajı verdi:

'Bu günler geçer. Sel gider kumu kalır. Bu zinhar bana atılmış bir iftiradır. Kimse isterse istesin herkesle bunu tartışabilirim. Aksine Bursaspor'un menfaatine olacak bir şeyi üretmeye çalışırken böyle bir yaklaşım doğru değil'

Kısa adı EDS olan Elektronik Denetleme Sistemleri konusuna gelince;

Flaşı hemen baştan verip detayları anlatayım. Tartışmalara neden olan ihalen iptal edildi. Başkan Aktaş, bu gelişmeyi de ilk kez programda açıkladı.

'EDS (Elektronik Denetleme Sitemi), KGYS (Kent Güvenlik Yönetim Sistemi) ve TKM (Trafik Kontrol Merkezi) Sistemlerinin Kurulması, Devreye Alınması ve Bakım Onarım İşleri Hizmet Alım İşi' Burulaş tarafından 30 Haziran'da ihaleye çıkarılmıştı. Aslında bu ihalenin ilki aralık ayında yapılmış, ancak sadece bir firma katıldığı için iptal edilmişti.

Aralarında Türk Telekom, Turkcell, Türksat ve Aselsan gibi büyük şirketlerin de bulunduğu 22 firma sistem üzerinden dosyaları indirmesine rağmen sadece iki firma ihaleye katıldı.

Kamu ihale kanunu kapsamında yapılan EDS ihalesine katılan İstanbul firması Torkam İnşaat Yatırım A.Ş ve ISSD Bilişim AŞ iş ortaklığı 785 milyon lira fiyat verirken, ihalede 720 milyon lira fiyat veren ve halen Edirne Belediyesi'nin EDS sistemini işleten Ankara firması CABA Grup en ekonomik teklifi verdi.

Burulaş ihale komisyonu tarafından yapılan incelemede en iyi teklifi veren firma, 2 temel evrakının eksik olması ve teknik dokümanlardaki eksiklik nedeniyle ihaleden elendi.

Geriye kalan ikinci firma ile elenen firma arasında 60 milyon TL gibi ciddi bir fiyat farkı olması, tek firma ile rekabetin sağlanamaması ve kamu menfaati göz önüne alınarak ihalenin iptal edilmesine karar verildi.

Başkan Aktaş'ın programda verdiği bilgiye göre, trafiğe kayıtlı 985 bin aracın bulunduğu, Emniyet Müdürlüğü kayıtlarına giren rakamlara göre son 10 yılda meydana gelen 53 bin 986 trafik kazasında 80 bin 299 kişinin yaralandığı, 702 kişinin ise yaşamını yitirdiği Bursa'da, trafik güvenliğinin sağlanması adına Elektronik Denetleme Sistemi hayati önem taşıyor. O yüzden ihale iptal edilse de Büyükşehir Belediyesi projenin üç temel bileşeninden biri olan Trafik Kontrol Merkezi'ni (TKM) belediye kaynaklarıyla hayata geçirecek. Projenin bu etabı için yaklaşık 60-70 milyon TL'lik bir yatırım yapılması öngörülüyor.

Bu sistemler, yine İçişleri Bakanlığı ve Emniyet genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülecek.

MUHALEFETİN ELEŞTİRİLERİNE YANIT VERDİ

Başkan Aktaş, programda, muhalefetin EDS ihalesi ile ilgili eleştirilerine de yanıt verdi.

Bursa'nın trafik sorunun çözümü için göreve başladığı günden beri bir takım hamleler yaptığını vurgulayan Aktaş, şöyle devam etti:

'Bir sürü planlamalara yapıyorsunuz ancak gerçeği iyi algılamak için fotoğrafın bütününü görmek lazım. Birileri bu manada işi kurcalamak vatandaşı farklı bir yöne sevk etmek ve dolayısıyla Alinur Aktaş ve Aktaş'ın partisini geride tutmak adına olaya tamamen ceza boyutuyla yaklaştılar'

6 ay önce ilk ihaleyi yaptıklarını ve sadece bir firma katıldığı için iptal ettiklerini de hatırlatan Aktaş, 'O zaman kimsenin sesi çıkmadı. Hiçbir siyasi partiden itiraz gelmedi. İkinci ihale daha sonuçlanmadan CHP ve İYİ Parti mal bulmuş mağribi gibi saldırdılar' dedi.

Aktaş, Bursa'da son 10 yıl içinde trafik kazalarında bin kişinin yaşamını yitirdiğini de hatırlatarak, şunları söyledi:

'Bunlar pisi pisine kazalar. Bir cana her şey değer. İşin diğer boyutu ise ihaleyi BURFAŞ değil, BURULAŞ yaptı. Artı sigara içtin ceza, kemer takmadın ceza, şunu yapmadın ceza gibi bir durum söz konusu değil. Tanımlanmış üç ceza var. Bunlar da tamamen trafiğin seyrüseferini ilgilendiren konular. Kimse kent güvenlik sistemi ve trafik kontrol merkezinden bahsetmiyor'

İhalenin iptali ile asla bu projeden vazgeçmeyeceklerini de kaydeden Aktaş, 'Benim kimsenin ekonomisine hayatına zarar vermek gibi bir sebebim olamaz. Ama ben şehrimde hiç olay olsun istemiyorum. Bu sistemin kurulduğu ülkelerde kazalarda yüzde 95-96 oranında azalmalar var. Buna nasıl hayır diyebilirsiniz. Bunun yanı sıra Türkiye'nin diğer kentlerinde yapılan ihalelerde üst limit yok. Bursa Büyükşehir Belediyesi bir üst limit koydu ve bunu asla geçemezsiniz dedi. Ayrıca İller Bankası'ndan ve Avrupa Yatırım Bankası'ndan ve diğer yerlerden kredi alıyoruz'

Başkan Aktaş ile bir saatlik programda Hanlar Bölgesi, 1050 konutlarda son durum, T2 hattı, turizm, çevre kirliliği konularını da ele aldık. Hafta sonu bu konu başlıklarını ayrıntılı olarak yazacağım.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.