Hava Durumu

Taş Mektep, üniversitelerin yaz okulu olacak

Yazının Giriş Tarihi: 13.04.2018 07:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.04.2018 07:47

Ayvalık'taki Cunda Adası'nda, Harvard Üniversitesi'ne bağlı kurulan Osmanlı Türkçesi Yaz Okulu (Intensive Ottoman and Turkish Summer School) 20 yıldan bu yana dünyanın farklı ülkelerinden gelen eğitmen ve öğrencileri buluşturuyor.
Doktora düzeyinde eğitim gören öğrenciler Osmanlı Türkçesi öğrenerek Osmanlı kültürünü tanıyor. Yaz okuluna sadece Harvard'lı değil ABD'nin dünyaca ünlü Yale, Berkeley, Arizona, Chicago, Nort Carolina ve Georgetown üniversitelerinden de öğrenci geliyor.
Mudanya'nın Tirilye Mahallesi de restorasyonu devam eden Taş Mektep sayesinde, aynı türden yaz okullarına ev sahipliği yapacak.
Taş Mektep, 100 asırlık bir yapı. Kıbrıslı Rum lider Başpiskopos Makarios'un eğitim gördüğü rivayet edilen bina Cumhuriyet döneminde de yıllarca eğitimin hizmetinde kullanıldı. Mudanya Belediyesi'nin başlattığı proje ile 28 yıl sonra küllerinden doğan Taş Mektep'te restorasyon tamamlandığında derslikler, müze ve kütüphane yer alacak. Girişinde hediyelik eşya ve el emeği ürünlerin satılacağı bölümlerin yer alacağı Taş Mektep'in en üst katında ise bölgeye özgü Girit mutfağını yansıtan yiyeceklerin bulunacağı restoran yer alacak.
Binanın derslik bölümleri için şimdiden Türkiye'nin büyük üniversitelerinden teklifler gelmeye başladı bile. Üniversiteler, tıpkı Cunda Adası'ndaki gibi doktora ve yüksek lisans öğrencilerinin eğitimlerini burada yaptıracaklar. Mimarlık ve yakın tarih öğrencileri için Tirilye'deki tarihi binanın yanı sıra mahallenin muhteşem doğa güzelliği ve geçmişi biçilmiş kaftan.
Peki, ne zaman tamamlanacak?
Geçtiğimiz günlerde 4 yıllık çalışmalarını anlatan Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Bursa Valiliği'nin proje için 3 milyon liralık destek sözü verdiğini belirterek, 'Bu miktarda olmasa bile haziran ayında bu ödeneğin gelmesini bekliyoruz. Ödenek gelmese bile belediye imkanları ile restorasyonu tamamlayacağız' demişti.
Geçmiş yıllarda bir televizyon dizisinin çekimlerine ev sahipliği yapan Tirilye, dizi nedeniyle Melekler Adası olarak anılmıştı. Taş Mektep biterse, üniversite eğitimiyle bu kez bilimsel çevrelerde şöhret olacak.
Bu arada, Mudanya Belediyesi, Tirilye'nin gelecekteki yapılaşmasını yeniden ele alan imar planı çalışması kapsamında 15 Nisan Pazar günü "Tirilye Geleceğini Konuşuyor" çalıştayı düzenliyor. Bu çalıştayda hazırlanan imar planı da Tirilye sakinlerinin onayına sunulacak.

Mudanya'da bir yol hikayesi

Bütünşehir Yasası ile Köy Hizmetleri Müdürlüğü kaldırıldığı için köy yolları artık Büyükşehir Belediyesi'nin görev ve sorumluluğunda. Yapımı, bakımı, hatta kar nedeniyle kapanmasıyla bile Büyükşehir Belediyesi ilgileniyor.
Geçtiğimiz günlerde, Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, icraat toplantısı sonrası gazetecilere Yalıçiftlik Mahallesi'nde 2 bin 140 metrelik asfaltlama çalışmalarını yerinde anlattı. Merak edip Belediye Başkan Yardımcısı Hakan Karademir'e 'Bu yollar büyükşehirin sorumluluğunda değil mi neden siz yapıyorsunuz?' diye sorduk. Yanıt şöyle:
'Muhtarlardan talep gelince büyükşehire yazı ile bildiriyoruz. Programa alındığı bildirilerek, çalışma yapılmıyor. Vatandaşın mağdur olmaması için asfaltı biz yapıyoruz'

Bu kez çiçekli davetiye

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, görevdeki 19'uncu yılını tamamlayıp 20'nci yılına başlıyor. Sosyal medyayı çok iyi kullanan Bozbey, geçen yıl icraat toplantısı davetini kişiye özel görüntülü olarak yapmıştı. Bozbey, bu yılki davetinde ise farklı bir yöntem kullandı. Bozbey, toplantı çağrısını üzerinde '1999'dan bugüne ve yarına Nilüferlileri gülümsetiyoruz. Sizi de gülümsetmek için buluşmamıza bekliyoruz' notu bulunan çiçekle yaptı.
Bu davet şekliyle yarınki toplantıya katılmadan yüzümüzü güldürmeyi başardı Bozbey...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.