Hava Durumu

Tatlıoğlu, parlamenter sisteme geçiş formülünü Bursa’da açıkladı

Yazının Giriş Tarihi: 27.01.2022 08:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.01.2022 08:08

Türkiye’de siyasetin birinci gündem maddesi Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi tartışmaları. 6 muhalefet partisi güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçişin nasıl olacağı konusunda bir süreden beri genel başkan yardımcıları düzeyinde yürüttüğü çalışmaların önümüzdeki günlerde parti liderleri tarafından kamuoyuna açıklanması bekleniyor.

ASTV’de yayınlanan ve Sevda Kurul’un sunduğu Satırbaşı programına konuk olan İYİ Parti TBMM Grup Başkanı ve Bursa Milletvekili Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, geçişin nasıl olacağı konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Parlamentoya seçilmeden önce öğretim üyesiyken ASTV’de program yapan Prof. Dr. Tatlıoğlu, yayın başlarken, ‘Bu stüdyoları özlemiştik’ mesajını verdi.

Önümüzdeki seçimler ve Millet İttifakı’nın çalışmaları hakkında bilgi veren Tatlıoğlu, yapılan son kamuoyu yoklamalarına göre, Cumhur İttifakı’nı oluşturan AK Parti ve MHP’nin yüzde 36-38’lik, CHP ve İYİ Parti’nin oluşturduğu Millet İttifakı’nın ise yüzde 42 oranında göründüğünü ifade etti. 

İyileştirilmiş ve güçlendirilmiş parlamenter sistemi ilk kez İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in gündeme getirdiğini hatırlatan Tatlıoğlu, önümüzdeki seçimlerin sadece Cumhurbaşkanını değiştirmek için değil, sistem değiştirmek için yapılacağını söyledi.

Türkiye’nin bugün karşılaştığı problemlerin önemli bir bölümünün 2017 referandumuyla ortaya çıkan ve 2018’deki seçimle uygulamaya geçen tek kişilik rejimden kaynaklandığını ileri süren Tatlıoğlu, ‘Bizim iddiamız sistem üzerinden gitmek seçimde bir ortak cumhurbaşkanı adayı yapalım. CHP ve İYİ Parti diyecek ki adayımız şu. Ona oy verirseniz parlamenter sisteme geçeceğiz’ dedi.

Sistem değişikliğinin tedirgin edici bir süreç olmadığının altını çizen Tatlıoğlu, seçim sonrası yapılacakları da şöyle anlattı:

‘ Pazar günü seçim oldu. Pazartesi günü seçilecek cumhurbaşkanı, daha önceki protokolle bağlanmış süreç sonucu birinci gelen partinin başkanına bakanları belirleme ve yürütmeyi koordine etme yetkisini devredecek. Sonra da mecliste anayasal bir değişiklikle hukuki süreç işleyecek. Öngördüğümüz bu. Yani uzun bir belirsizlik süreci yok.  Cumhurbaşkanı Türkiye’yi içerde ve dışarıda temsil etme, hükümeti denetleme ve vaziyet etme görevini sürdürecek’ 

Tatlıoğlu, değişiklikle birlikte güçlü bir yargı, kamu kurumlarının etkinliği, devletin yeniden ciddi bir yönetim anlayışına sahip olacağını liyakatin kamu yönetimine geri geleceğini de ifade ederek, şöyle devam etti:

‘Milletimiz bu değişimden yanaysa Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayını oy verecek. İYİ Parti olarak Türkiye fotoğrafımız var. Büyüme, hukuk, kamu kurumlarını harekete geçirme modellerimiz var. Türkiye projemiz var. Devleti temsil etme yetkisine sahip, devletin yürüyüşüne vaziyet edecek adayı belirleyeceğiz. Partiler arası görüşmeler bir mutabakat metni var. Sistemin için seçim işbirliği yapıyoruz.  CHP birinci parti çıkarsa tabii ki onun rengi Türkiye’ye yansıyacak İYİ Parti birinci parti çıkarsa onun rengi Türkiye’ye fazla vuracak’

'84 MİLYONU KUCAKLAYACAK YÖNETİME İHTİYAÇ VAR'

Prof. Dr. Tatlıoğlu, programda ekonomide yaşanan gelişmeleri ayrıntılarıyla anlatarak eleştirdi. Tatlıoğlu, ‘Keşke üzerinde konuşabileceğimiz politika olsaydı. Takvimlendirilmiş, ayakları yere basan politikalar olsaydı da bunların bazılarının doğru bazılarının eksik bazılarının yanlış olduğunu söyleseydik’ dedi.

Yabancıların Türkiye ile ilgili araştırmalar yaptığını ve bunlardan birinde, ‘Türkiye’nin sağlam ata binmiş şaşkın bir yönetici benzetmesi’ yapıldığını ifade eden Tatlıoğlu, şöyle devam etti:

‘Esas vurgulanması gereken şu; atın sağlam olduğu. Türkiye sağlam bir ülkedir. Türkiye geçmiş dönemlerde de sağlam olduğunu göstermiştir. Türkiye 84 milyon insanı kucaklayacak devlet ve temsile ihtiyaç var. Cumhurbaşkanı olacak kişi devleti 84 milyona karşı temsil edecek ve kucaklayacak. Bugün bundan yoksun bir Türkiye var’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yıllardan beri döviz bozdurma çağrısının vatandaştan karşılık bulmadığını ve döviz mevduatlarının sürekli yükseldiğine işaret eden Tatlıoğlu, ‘Vatandaş Sayın Erdoğan’ın sözüne itibar etmiyor ama oy veriyor. Onun ekonomi politikalarına güvenmiyor’ dedi.

Türkiye’nin de yer aldığı kırılgan beşli olarak adlandırılan ülkelerle ekonomik karşılaştırmalar da yapan Tatlıoğlu, Türkiye’de enflasyon ve döviz fiyatının diğer ülkelerin neredeyse 3-4  kat üzerinde olduğuna dikkat çekti.

İktidarın muhalefet dili ile konuştuğunu da savunan Tatlıoğlu, ‘ Hep yarını konuşuyor bugünü kim konuşacak bugünkü ortadaki durumu kim konuşacak. Öksüz kaldı. Rahmetli Demirel öyle derdi başarısızlık yetimdir. Başarının 40 tane babası olur da başarısızlık yetimdir. Ekonomiyle ilgili duvara çarpmışsınız. Arabadan inip duvarı, aracı suçluyorsunuz. Neyi değiştireceksiniz? Şoförü değiştirmeniz gerekiyor. Türkiye’nin bir değişime, nefes almaya ihtiyacı var’ diye konuştu.

'HIZLI TREN İÇİN İKTİDAR-MUHALEFET VEKİLLERİ CUMHURBAŞKANINA ÇIKALIM'

Programda Bursa ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan Prof. Dr. Tatlıoğlu, İstanbul’u bir tarafa bırakılırsa Türkiye’de Bursa’dan daha fazla zenginliğe sahip başka bir yer olmadığını, ancak bu zenginliğin bir markaya dönüşemediğini söyledi.

Öğrencilerle ilgili yapılan bir araştırmayı da hatırlatan Tatlıoğlu, ‘100 öğrenciye soruyoruz 2022-23 eğitim yılı yılında iki şehirden birini tercih edersiniz? Eskişehir mi Bursa mı? Öğrencilerin yüzde 85’i Eskişehir yanıtını veriyor. Bursa’yı Eskişehir’in gerisine düşüren sosyal yapı’ dedi.

Bursa’nın Ankara’ya en zor ulaşan kenti olduğunu tekrarlayan Tatlıoğlu, şöyle devam etti:

‘17-18 milyar ihracat yapan 6-7 milyar doların üzerinde dış ticaret fazlası veren üreten Bursa kamu yatırımların yetirince yararlanamıyor. Seçimlerden sonra umutlanmıştım. Bursa, AK Parti’nin seçim kazandığı en büyük şehir olmuştu. Ancak beklenen olmadı.’

Bursa’nın hızlı tren ile buluşmamasını bir ayıp olarak nitelendiren Tatlıoğlu, şunları söyledi:

‘İktidar partisi milletvekili arkadaşlara şöyle dedim Bursa hızlı treni ile ilgili hep beraber Sayın cumhurbaşkanından randevu alın bizde gelelim. CHP’li arkadaşlar da gelir.  Hızlı tren projesinin çok önemli olduğunu belirtelim. Sizin projeniz ama bütün şehrin dinamiklerinin bunun arkasında olduğu görülsün’ 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.