Hava Durumu

Tebligat yayınlanıyor: Kayık ve küçük tekneler toplanmayacak

Yazının Giriş Tarihi: 01.05.2021 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.05.2021 07:30

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, sahilde can güvenliğinin sağlanması, çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla kayık ve küçük tekneleri de kapsayan genelgesi, safiye yerlerinde yaşayanlara büyük sıkıntılar yaşatmıştı.

Gemlik ve Mudanya'da marina olmadığı için tekneler kısıtlı yer bulunan balıkçı barınaklarına yönlendirilmişti. Buralardaki yıllık ücretler ise bazen küçük sandal fiyatına ulaşıyordu.

Geçen yıl Gemlik Küçük Kumla'da sıkıntılarını daha iyi duyurmak için kurulan Kayık Sahipleri ve Amatör Balıkçılık Dayanışma Derneği, konuyu AK Parti Bursa Milletvekili Zafer Işık'a iletti.

ASTV'de yayınlanan Gözlem Kulesi'nin konuğu olan Zafer Işık gelişmeleri anlattı ve müjde verdi. Balıkçı barınaklarının kanuna göre, su ürünleri kooperatifleri marifetiyle işletildiğini, kalan yerlerin ise özel teknelere kiralandığını anlatan Işık, bölgedeki tüm balıkçı barınakları şu anda özel tekneler tarafından dolmuş, hatta taşmış durumda olduğuna dikkat çekti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın can güvenliği açısından böyle bir karar aldığını ve mülki amirlerin de yasa hükümlerini uyguladıklarını vurgulayan Zafer Işık, yaşanan gelişmelerini şöyle anlattı:

'Geçtiğimiz yıllarda bu tedbirler alındı ve tekne sahipleri ciddi anlamda kendilerini mağdur hissettiler. Ceza kesildi, tekneler toplandı. Devlet kendisi açısından doğrusunu yaptı ancak bu konuda vatandaş hazırlıksız yakalandığı için sıkıntı yaşadı. Geçen yıl toplantılar yapıldı ancak kimse elini taşın altına koymadı. Kurulan dernek yöneticileriyle görüştük. Onlar marina ve barınak istiyor. Ancak bunların isteğini marinalar çözemez çok pahalı yerler'

Işık, sorunları dinledikten sonra Denizcilik, Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü yetkilileriyle toplantılar yaptıklarını ve en son Bakan Yardımcısı ile görüştüklerini kaydederek, bulunan geçici çözüm konusunda şu bilgileri verdi:

'Şöyle bir karar aldık. Öncelikle ilgili birimlere bakanlıktan bir tebliğ gidecek ve konuyu bir yıl erteleyeceğiz. Tekne sahiplerine kimse ceza kesmeyecek ve tekneleri toplanmayacak. Ardından hızlı bir şekilde soruna çözüm bulunması için yeni bir yönetmelik hazırlanacak. Bu konuda herkes üzerine düşeni yapmalı ki önümüzdeki yıllarda da aynı sorunu yaşamayalım'

Konu sahillerden açılmışken Karacaali Balıkçı İskelesi projesi ile ilgili gelişmeleri de sorduk. Proje ihalesinin onaylandığını belirten Işık, 'Ulaştırma Bakanlığı Türkiye'nin hiçbir yerindeki projeleri başlatmadı. En son konuştuğumuzda bayramdan hemen sonra başlanacağı söylendi' diye konuştu.

KURŞUNLU'NUN BİR KISMINA BU YAZ DOĞALGAZ VERİLECEK

Koronavirüs pandemisi kentten uzaklaşma isteği, sahiller ve doğayla iç içe yerlerin cazibesini arttırdı. Küçük Kumla, Kurşunlu gibi sahil bölgelerinde artık sadece yaz aylarında değil, dört mevsim kalınıyor.

Kalınırken kent konforu da aranıyor. Doğalgaz o yüzden bu bölgeler için acil ihtiyaç. Küçük Kumla geçtiğimiz yıllarda doğalgaza kavuştu. Kurşunlu ise aynı imkanı bekliyor.

AK Parti Bursa Milletvekili Zafer Işık, seçim kampanyası döneminde Kurşunlu'ya doğalgaz sözü verdiğini hatırlatarak, EPDK Başkanının desteğiyle çalışmalara başladıklarını ve artık son aşamaya gelindiğini ifade etti.

Kurşunlu'nun bir kısmına bu yaz başında doğalgaz verilmeye başlanacağını belirten Zafer Işık, kış aylarına kadar bölgenin tamamının doğalgaza kavuşacağını sözlerine ekledi.

YENİ BAKANDAN TARİHİ YASASI DESTEĞİ

Tarihi Çarşıların kuruluşuna model olan Bursa, 600 yıl sonra çarşıları bir araya getiren federasyona merkezlik yaptı.

Tarihi Çarşılar Federasyonu Başkanı Muhsin Özyıldırım'ın yaklaşık 11 yıldan beri hayata geçirmek için Türkiye'nin 97 il ve ilçesindeki tarihi çarşılar tek çatı altında birleşti. 90 binin üzerindeki çarşı esnafının üye olduğu derneklerin oluşturduğu federasyon, son yıllarda yine Muhsin Özyıldırım, başta TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu olmak üzere AK Parti Milletvekillerinin desteğiyle yasal statü için büyük çaba gösteriyor.

Yönetim modeli yasa tasarısıyla ilgili mart ayının ilk haftasında önemli bir adım atılmıştı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'u, ardından yasanın teknik altyapısını hazırlayan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan ile Federasyon Başkanı Muhsin Özyıldırım, Konya, Kayseri ve İstanbul tarihi çarşılar dernek başkanları yasa tasarısını Meclis'e taşıyacak TBMM AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş'la görüşmüştü.

Geçen bir aylık süre içinde Mehmet Muş, Ticaret Bakanlığı'na atandı. AK Parti Bursa Milletvekilleri Hakan Çavuşoğlu, Refik Özen, Emine Yavuz Gözgeç, Zafer Işık ve Dr. Mustafa Esgin, önceki gün yeni bakanı makamında ziyaret ederek hayırlı olsun dileklerini ilettiler.

Görüşmede, Bursa başta olmak üzere tarihi çarşılara sahip illerin beklediği yasal düzenleme konusunun ele alındığını belirten Refik Özen, 'Görüşmede sayın bakan da yasaya desteğinin devam ettiğini ve mecliste bir an önce ele alınması için görüşmeler yapacağını söyledi. Teşekkürlerimizi ileterek kendisini de Bursa'ya davet ettik' dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.