Hava Durumu

Teknoloji ve zenginlik Doğu'dan yükseliyor

Yazının Giriş Tarihi: 28.02.2019 07:40
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.02.2019 07:40

BOSCH Türkiye ve Orta Doğu Başkanı Steven Young'ın yabancısı değiliz. Birincisi başkanlığını yaptığı şirketin Bursa'da 10 bin kişilik istihdam yaratan yatırımları var ve yeni yatırımları da yolda. İkincisi Bursa'nın damadı. O yüzden sık sık Bursa'da gazeteciler ve iş dünyası ile bir araya geliyor.
Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği'nin (BUSİAD) geleneksel Çekirge toplan-tılarının konuğu olan Young, 'Global Teknolojik Değişim, Makro Trendler ve Türkiye'ye etkileri' konulu sunumuyla yerel seçim gündemine gömülmüş bizlerin büyük fotoğrafa bakmasını sağladı.
Birkaç örnekle dünyanın nereye doğru gittiğini aktaralım.
Dünya ekonomisinin kalbi artık Doğu ve Asya-Pasifik'te atıyor. Bugün ekonomide dünya lideri olan ABD, 2030 yılına gelindiğinde liderliğini yüzde 18 payla Çin'e kaptıracak. Yüzde 10,1'lik payla ABD ikinci, son yılların teknoloji ve yazılım sektörünün yükselen yıldızı Hindistan ise yüzde 6,3'lük payla üçüncü sıraya yerleşecek.
Bunu güç ve zenginliğin sembolü yüksek binalarla da görmek mümkün. 1930 yılında yüksek binaların yüzde 99'u ABD'de iken 2014 yılına gelindiğinde ABD'nin oranı yüzde 16'ya geriledi. Uzak Doğu'daki oran ise yüzde 48'e yükseldi. 828 metre ile dünyanın en yüksek binası olan Burj el Halife, 2020 yılında tahtını Cidde'de yapılacak bir kilometre yüksekliğindeki yeni gökdelene kaptıracak.


Peki ya Türkiye?
Young, Türkiye konusunda oldukça iyimser. Coğrafi konum, yaş ortalamasının 30 olması, kaliteli iş gücü Türkiye'nin önemli avantajları. Bunları iyi kullanırsa 10 yıl içinde Türkiye dünyanın 15 ekonomisi arasında yer alır.
Biraz da gelecekteki değişimleri sıralayalım:
50 milyar akıllı nesne birbirine bağlı hale gelecek. 6 milyar insan, 2050 yılında büyük şehirlerde yaşayacak. Yani şehirlere büyük bir yük gelecek. 65 yaş üstü insanlar diğer gruplardan 2 kat daha hızlı büyüyecek, bunlara teknolojik asistanlık yeni üretim süreçleri geliştirecek. 2030'da yüzde 50 daha fazla enerji, yüzde 40 daha fazla temiz suya ihtiyaç duyacağız.

OTOMOTİV DEĞİL MOBİLİTE

Young'ın 2011 yılındaki konuşmasını dinlemiştim. Orada otomotiv sektörüyle ilgili öngörülerinin neredeyse tamamı tuttu. Dizel otomobillerin üretimi dünyada gittikçe azalırken, yüksek güç üreten benzinli veya hibrit araçlar artık revaçta. Dünya otonom araçları konuşuyor.
Gelecekte otomotiv sektörü nasıl olacak sorumuza Young bir düzeltme yaparak başlıyor. Ulaşım araçları sektörü otomotiv olarak değil artık, mobilite olarak adlandırılacak. Elektrikli ve otonom araçlar yeni kuşakla birlikte tamamen değişecek. 'Baby boomer' olarak adlandırılan bizim kuşak için otomobil güç ve statü sembolüydü. Araçların yüzde 96'sı ise tam kapasiteyle kullanılmıyordu. Z ve Y kuşakları için artık ulaşım önemli. O yüzden araçlar küçülecek, hafifleyecek ve paylaşılacak. Kimse aracını otoparkta hapsetme maliyetine katlanmayacak. 10 yaşındaki çocuğumuzu otonom araçlarla okula göndereceğiz.

KUVEYTLİ BAKANIN TATİL TERCİHİ BURSA

TÜRSAB Genel Başkan Yardımcısı Hasan Erdem'in Kuveyt ve Körfez ülkeleriyle ilişkileri uzun yıllara dayanıyor. Sıcak ilişkilerin gelişmesi sonucu bu ülkelerden gelenlerin adresi de Bursa ve Hasan Erdem oluyor.


Erdem'in son konuğu Kuveyt Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Saad Alkharraz ve arkadaşı işadamı Saleh Alherbesh'ti. Erdem, ülkelerindeki milli bayramı fırsat bilen Bakan Alkharraz'ı Bursa'nın dünyaca ünlü şefi Ömür Akkor'un restoranı Zennup'ta ağırladı. Kuveytli konuklar, Akkor'un Türkiye'nin zengin mutfağına sahip restoranındaki yemeklere hayran kaldılar.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.