Hava Durumu

Tekstile kuş konduran İtalya'ya karşı Bursa'nın tasarım atağı

Yazının Giriş Tarihi: 21.07.2018 07:42
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.07.2018 07:42

Türk tekstili, 'Çin ve Uzakdoğu ile rekabet edemez' denildiği günleri artık geride bıraktı. Adeta küllerinden doğan hem iplik ve kumaş hem de hazır giyimde dünya markası olma yolunda zirveye doğru ilerliyor.
AS TV'de yayınlanan Gözlem Kulesi'nin konuğu olan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Tekstil Komitesi Başkanı Engin Alemdar, sektörün bugününü ve gelecekteki beklentilerini anlattı.
Alemdar rekabetin nasıl bu günlere geldiğini bir araştırmayla özetledi aslında. 2004 yılında tekstil pazarına miktarsal açıdan bakıldığında Türkiye'nin payı yüzde 5,5'ken Çin yüzde 46 gibi bir büyüklüğe sahip. Aradan geçen 14 yılda gelinen noktada Türkiye'nin payı yüzde 2,2'ye düşerken, Çin'in payı yüzde 50'yi aşmış. Burada dikkati çeken nokta ise pay düşmesine rağmen Türkiye'nin parasal oranı yükselmiş.
Bunun açıklaması şu; Türkiye artık nitelikli ürün satmaya başlamış. Zaten son yıllardaki istatistiklere bakıldığında da tekstilin kilogram başı ihracat fiyatı 8 dolara yükselmiş. Ancak hâlâ 20-30 dolarda bulunan İtalya, İspanya ve Fransa'nın gerisindeyiz.
Yeni rakiplerimiz de bu ülkeler. Üstelik üretim kalitemiz de bunu ülkelerden üstün. Bu söyleyenler ise yine rakiplerimiz arasında bulunan İspanyollar. Alemdar, geçtiğimiz günlerde İspanyol müşterisini ağırlamış. Tesisleri gezerken sohbet İtalya üzerine yoğunlaşmış. Alemdar sormuş: İtalyan kumaşının nesi iyi, altın mı koyuyorlar, yoksa kuş mu konduruyorlar?'
İspanyollar gülümseyerek itiraf etmişler: İtalyan kumaşının Türk kumaşından hiçbir farkı yok hatta Türkiye'deki tesisler daha modern. Fakat İtalyanların marka değeri var.
Kalite ve fiyatta sorun yok. Anahtar kelime marka...
Bunu aşmanın yolu ise tasarımdan geçiyor. Alemdar, başta BTSO Başkanı İbrahim Burkay olmak üzere Bursa'nın tasarım konusuna takmış vaziyette olduğuna işaret ediyor.
Bakanlığın desteğinin yanı sıra BUTEKOM, İstanbul Moda Akademisi ile işbirliğine başlamış.
Tasarım olmadan katma değer olmaz. Katma değer olmadan da nitelikli ihracattan bahsedilemez. Türkiye bunu başaramazsa Çin'le rekabet edilen eski günlere geri dönülür.

Şehir Hastanesi erken tamamlanacak
AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin, geçen hafta TBMM'de KİT Komisyonu üyeliğine seçilmişti. Ankara'daki mesaisinin ardından Bursa'ya dönen Esgin, doktor ve özel hastane konusundaki deneyimine de sahip vekillerden.
'Vekil burada vekil her yerde' mottosu kapsamında hafta sonunu seçmenlerle geçiren Esgin, Bursa'nın sağlık alanındaki en önemli iki yatırımı olan Şehir ve Ali Osman Sönmez hastanelerini ziyaret ederek, Sağlık İl Müdürü Özcan Akan'dan bilgi aldı.
Bin 355 yatak kapasitesi ve 460 bin metrekare kapalı alana sahip Şehir Hastanesi bünyesinde 6 hastane yer alacak. İnşaatına başlanmasında çeşitli nedenlerle gecikmeler yaşanan Şehir Hastanesi'nin planlanan açılış tarihi 2019 yılının son ayları. İncelemeler yapan Esgin'in verdiği bilgiye göre, hastanenin açılışının 2019 yılı haziran ayında çekilmesi için hummalı bir çalışma devam ediyor. 4 bin işçi geceli gündüzlü çalışarak hastanenin yapımını erkene almaya çalışıyor.
Acemler'deki 260 bin metrekare kapalı alana ve bin 200 yatak kapasitesine sahip Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesi'nin 2019 yılının ekim ayında tamamlanacağını ifade eden Esgin, iki hastanenin tamamlanmasıyla Bursa'da sağlık yatırımları konusunda sorun kalmayacağını ifade etti.

Gemlik Devlet Hastanesi yeni binasında
Yeni Gemlik Devlet Hastanesi'nin resmi açılışı 9 Haziran'da gerçekleştirilmişti. Geçen süre içinde bazı bölümleri taşınan hastanenin acil servis, yoğun bakım, ameliyathane ve diyaliz gibi özellikli birimleri dün yeni hastaneye aktarıldı. 250 yataklı hastane 23 Temmuz Pazartesi gününden itibaren hasta kabulüne başlayacak.
Yeni hastane Gemlik'in önemli bir ihtiyacını karşılayacak ancak ilçe merkezi ve konut alanlarının büyük çoğunluğunun bulunduğu Manastır bölgesine uzaklığı ulaşım konusunda sıkıntı yaratmasından endişe ediliyor. Vatandaşlar, Manastır bölgesinden de sefer yapılmasının yanı sıra gece ulaşım konusunda da planlama yapılmasını bekliyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.