Hava Durumu

Temiz görüntü yanıltmasın; Müsilaj uzun soluklu bir mücadele

Yazının Giriş Tarihi: 13.07.2021 08:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.07.2021 08:03

Tam da koronavirüs pandemisi kısıtlamalarının olduğu günlerde müsilaj, Marmara Denizi'nin üzerine bir kabus gibi çökmüştü. Masmavi deniz, sarımtırak bir tabakayla kaplandı.

Bu yıllardan beri dile getirilen Marmara Denizi'nde kirlilik nedeniyle hassas dengesinin bozulduğunun göstergesiydi. 26 milyon insanın çevresinde yaşadığı, ülke sanayisinin büyük bir bölümünün yakınında kurulduğu Marmara'nın bu kadar dayanması bile mucizeydi.

Çevresindeki yerleşim alanlarının evsel atıklarının yüzde 52'si arıtmadan geçirilmeden denize deşarj ediliyordu. Olan arıtma tesislerinde ise sadece çökeltme işlemi yapılıyordu. İleri biyolojik arıtmaya sahip belediyelerin sayısı bir elin parmaklarını geçmeyecek kadardı.

Yanı başımızdaki Nilüfer çayı gibi onlarca dere, kirlilik yüzünden denize simsiyah ulaşıyordu.

O yüzden bu kadar dayanması bile mucize diyorum.

Eskiler boşuna dememiş, bir musibet, bin nasihatten iyidir...

Marmara, bu musibetle bize imdat çığlığını gönderdi. Geç de olsa Çevre ve Şehircilik Bakanlığı konuya el koydu. Haziran ayında 22 maddelik eylem planı açıklandı. Koordinasyon ve bilim kurulları oluşturuldu. Adeta bir seferberlik ilan edildi. Geçen bir aylık sürede yüzey temizliği ile ilgili önemli bir başarı elde edildi. Bu zaten deniz yüzeyinin maviye dönmesiyle görebiliyoruz.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da, geçen hafta sosyal medya hesabından Marmara Denizi kıyılarında müsilajın etkisini yitirmesiyle suyun berraklaştığını gösteren bir video paylaştı.

'Marmara Hepimizin' etiketiyle yaptığı paylaşımda Kurum, 'Su berraklaştıkça balıklarımız görünmeye başladı. Martılar da simit parçaları için beklemede.' dedi.

Mücadelenin ikinci ayının ilk gününde yüzeydeki müsilaj temizliği de sona erdi. Müsilaj temizliğinin siyaset üstü bir konu olduğuna da vurgu yapan Bakan Kurum, çalışmaların azim ve kararlılıkla sürdürüleceği mesajını da verdi.

Bakanlık diğer yandan denetimlerini de sürdürüyor. 10 bine yakın denetim yapılırken, mevzuata uymayan 162 işletmeye 20 milyon 464 bin lira para cezası kesildi.

Bunlar bardağın dolu tarafını gösteren sevindirici gelişmeler.

Asıl soru şu: müsilaj bitti mi?

Bu soruyu yönelttiğim Bursa Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Efsun Dindar, 'hayır' kısa yanıtından sonra ayrıntılarını anlattı.

Sonuçları açıklanan ODTÜ'nün çalışmalarına göre, yüzeyde bir şey kalmadı ama müsilaj ilk 30 metrede devam ediyor. Hızı yavaşladı ama tamamen bitmedi. Diğer sevindirici gelişme ise 30 metrenin altında büyük bir sıkıntı olmaması. Korkulan şuydu: derinlerde oksijen miktarının azalmasıyla metan gazı ve hidrojen sülfürün artması. Eğer bu olmasıydı Marmara'nın ölüm ilamını vermiş olurduk.

Dindar'a göre, müsilajın sona ermesi uzun soluklu ve kararlı bir çalışma gerektiriyor. Öncelikle ileri biyolojik arıtma tesislerinin sayısının arttırılması lazım.. Daha da önemlisi Marmara'ya deşarj miktarının en asgari indirilmesi için çalışma yapılmalı. Biyolojik arıtmadan çıkan su, deniz yerine tekrar kullanıma alınmalı. Derelerin temizlenmesi ise başlı başına büyük önem arz ediyor. Kısacası Marmara'nın artık planktonların besin kaynağı olan azot ve fosfor yükünden kurtulması gerekiyor.

Marmara'da siyaset üstü kararlı bir mücadele ile ilk sonuçlar alındı. Önemli olan bakanlığın 22 maddelik eylem planındaki çalışmaları aynı kararlılıkla yürütmesi. Yoksa bu kez gelecek çevre felaketlerini eylem planları da kurtaramaz.

MÜSİLAJ ARAŞTIRMA KOMİSYONU ÜYESİ IŞIK'TAN İLK MESAJ

Çevre ve Şehircilik, Tarım ve Orman Bakanlığı çalışmalarını yürütürken, geçen hafta TBMM'de Müsilajın nedenleri ve önlenmesi konusunda araştırma komisyonu kuruldu. 19 üyeden oluşan komisyona AK Parti Bursa Milletvekili Zafer Işık da seçildi.

Işık, Tarım, Orman ve Köyişleri komisyonunda katip üye olan Işık, aynı zamanda TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Üyeliği ve Kosova Dostluk Grubu Başkanlığını da yapıyor.

Müsilaj Araştırma Komisyonu geçen hafta ilk toplantısını gerçekleştirerek, görev bölümü de yaptı. Komisyonun başkanlığına AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Demir, başkanvekilliğine AK Parti Balıkesir Milletvekili Mustafa Canbey, sözcülüğüne AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, katipliğine MHP Adana Milletvekili Ayşe Sibel Ersoy getirildi. 3 ay süreyle çalışma yapacak olan komisyon, müsilaj görülen illerde de inceleme yapacak.

Müsilajın ortaya çıkmasının temel nedeninin yıllardan beri denize arıtmadan geçirilmeden yapılan deşarjlar olduğunu vurgulayan Zafer Işık, belediyelerin bir an önce arıtma tesislerini tamamlaması gerektiğini söyledi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun arıtma tesisi temel atmama töreni düzenlediğini hatırlatan Işık, 'Bizim dönemimizde projelendirilen tesis yapılsaydı. Marmara'nın yükü biraz da olsa azalırdı' dedi.

Gemlikli olduğu için konuya daha hassas yaklaşan Zafer Işık, küçük balıkların kaçak avlanması ve kaçak midye toplanması konularına da dikkat çekti. Küçük balıkların müsilaja neden olan planktonlarla beslendiğini söyleyen Işık, deşarjların yanı sıra kaçak balıkçılığın önlenmesi gerektiğine dikkat çekti.

SREBRENİTSA ÇİÇEĞİ'NE ALİYA BÜSTÜ YAKIŞIR

Avrupa'nın göbeğinde İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşanan ve insanlık tarihine kara bir leke olarak geçen Srebrenitsa soykırımının üzerinden 26 yıl geçmesine rağmen acılar ilk günkü sıcaklığını koruyor.

Önceki gün Potoçari'deki anıt mezarlığında cesetleri yeni bulunan 19 soykırım kurbanı toprağa verilirken, aynı saatlerde 2017 yılındaki Marş Mira yürüyüşüne Bursa'dan katılan 5 kişi, Mihraplı Parkı'ndaki Srebrenitsa çiçeğinin önündeydik.

Prof. Dr. Erkan Işığıçok, Dr. Hüseyin Hüsnü Serdar, Feridun Baykara ve Ali İştem ile birlikte soykırımı unutmadığımızı ve unutmayacağımızı söyledik. Srebrenitsa çiçeği önündeki anmadan sonra ben hariç aynı grup, 26'ncı Marş Mira anması adına Birinci Uludağ Zirve yürüyüşünü gerçekleştirdi.

Bursa Bosna Sancak Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Yusuf Öztürk'ün de katıldığı anma etkinliğinde Bursa Valiliği ve Büyükşehir Belediye Başkanlığına çağrı yapılarak, çiçeğin bulunduğu alana Bilge Kral merhum Aliya İzzetbegoviç'in büstünün dikilmesi, Srebrenitsa şehitleri için anıt yapılması istendi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.