Hava Durumu

Timsah Arena için seferberlik

Yazının Giriş Tarihi: 09.01.2018 07:36
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.01.2018 07:36

Alinur Aktaş, Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna oturduktan sonra mesaisinin büyük çoğunluğunu ulaşım ve yeni yatırımlar konusuna ayırdı. Yılan hikayesine dönen Timsah Arena'yı mercek altına alan Aktaş, Türkiye Futbol Federasyonu'ndaki 'Euro 2024' toplantısına katıldıktan sonra stadyumun Bursa için ne kadar önemli olduğunu 'Acil Eylem Planı' toplantısında bir kez daha dile getirdi. Benzerlerinden daha yüksek rakamlara mal olan Timsah Arena 'bedel tespiti ve el atma' davası nedeniyle durduğu yerde para kaybederken, eksikleri nedeniyle UEFA kriterlerini de yerine getiremiyor.

Stadyumun eksiklerinin giderilmesi amacıyla 28 Kasım'da Aktaş'ın çağrısı üzerine Bursa Valisi İzzettin Küçük, Emniyet Müdürü Osman Ak, Bursaspor Kulübü Başkanı Ali Ay ve yönetim kurulu üyeleri, ilgili belediye bürokratlar ve yüklenici firma yetkilileri ile bir araya geldi. Basına kapalı toplantı sonrası yapılan açıklamada, eksiklerinin tamam- lanması yönünde 6 maddelik plan hazırlandığı belirtilirken, ayrıntılar konusunda bilgi verilmedi. Peki, neydi bu plan?

Hemen anlatayım; 28 Şubat'a kadar aydınlatma ve otomasyon sistemleri, mekanik tesisat ve otomasyonu, otopark kontrol sistemi ve kartlı geçiş, kulüp yönetim alanları ve plaka tanıma sisteminin tamamlanması kararlaştırıldı. Bu 6 maddeden oluşan plan listesi içinde timsahın kafası yok. 2,5 milyon Euro tutarındaki LED ekranlar ile ilgili kaynak sorunu yaşanıyor çünkü. Aslında sadece timsah kafası için değil, yukarıda saydığım 5 temel madde ile ilgili de maddi sıkıntı var. Yüklenici firmaya ödeme yapılmadan 28 Şubat'a kadar bunların gerçekleşmesi de zor görünüyor.

Çalıştay bildirgesini bakanlık açıklayacak

Uludağ ile ilgili geçen hafta yapılan çalıştay, kamuoyunda olumlu yankı buldu. İlk kez bu kadar üst düzeyde katılım olması çoğu zaman sorunlarını anlatacak merci bulamayan turizmcileri sevindirdi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Bursa Valiliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenen 'Dört Mevsim Uludağ Çalıştayı'nda, Beyaz Cennet'in yeni vizyonunu belirlemek için 7 farklı konu 7 ayrı grup bünyesinde ele alındı. Son gün ise sonuç bildirgesi üzerinde çalışma yapıldı.

Sonuç bildirgesini önümüzdeki günlerde Orman ve Su İşleri Bakanlığı açıklayacak. Ancak, turizmciler için Büyükşehir Belediyesi'nin su fiyatlarında yüzde 10 indirim sözü, kiralama sürelerinin 49 yıla çıkarılması, kongre merkezi, yeraltına yapılacak otopark ve en önemlisi yönetim modeli belirlenmesi, çalıştayın ilk olumlu meyveleri olarak dikkat çekti.Bana göre, sonuç bildirgesinin açıklanmasının ardından yol haritasının belirlenmesi Uludağ'ı önemli yerlere taşıyacak.

Endüstri 4.0, nitelikli insan ister

Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi'nde (NOSAB) 1990'lı yıllarda bir masa, üç sandalye ve beş klasörle başlayan yolculuk bugün birçok kentin örnek aldığı OSB'ye dönüştü. Geçen yılın son günlerinde hizmete açılan 5 bin 271 metrekare idare binası, bin 334 metrekare kreşin yer aldığı 10 bin metrekarelik tesise kavuşan NOSAB'ın kuruluş öyküsünü Müteşebbis Heyeti Başkanı ve Nilüfer Sanayici ve İşadamları Derneği (NİLSİAD) Başkanı Yalçın Aras, AS TV'de yayınlanan Gözlem Kulesi programında anlattı.

Aras'ın bir dernekten OSB'ye dönüşüm öyküsü, azim ve kararlıkla nasıl sonuca ulaşılacağının özeti. NOSAB'ın yanı sıra kendi firmasında da öncü olmayı amaçlayan Aras, Endüstri 4.0'a (robotik teknoloji, insansız üretim, karanlık fabrika) dönüşümü sağlayan yatırımlara imza atmış. Depo sistemleri seri üretim hattını Endüstri 4.0'ın gereklerine göre inşa eden ve kapasiteyi yüzde 30 artıran Aras, 2018'de bu yatırımların meyvelerini toplamayı hedefliyor.

Birçok işadamının aksine Aras'a göre, Endüstri 4.0'ın en önemli unsuru yine insan olacak. Robotik teknoloji, makinelerin birbirleriyle konuşması elbette ki önemli. Bunlar niteliksiz elemanları devre dışı bırakacak. Asıl önemli olan ise nitelikli insan gücü. Aras'a göre, Endüstri 4.0'dan insanı çıkarsanız geriye sıfır kalır. Alkışlanacak bir bakış açısı...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.